Bevrijd de postcode voor een transparanter Nederland

0

Afgelopen vrijdag vond de ontwikkelaars-bijeenkomst van DP-project het Het Nieuwe Stemmen plaats.  Doelstelling van Het Nieuwe Stemmen is op een eenduidige manier informatie te verzamelen over politici, hun standpunten en stemgedrag. Er kwam naar voren dat voor een actueel postcodebestand er een betaalde dienst moet worden afgenomen. Omdat de stelling werd ingenomen dat deze overheidsinformatie vrij dient te zijn, is er een online petitie gestart om aandacht van de politiek hiervoor te vragen.

Voor Het Nieuwe Stemmen is een actuele postcodedatabase van wezenlijk belang. Lokale petities kunnen worden gebonden aan een locatie.  Met name als het gaat om de inrichting van nieuwbouw wijken, is dit cruciaal. Want juist deze bewoners moeten invloed kunnen uit oefenen op de ruimtelijke inrichting. Als het gaat om het inzien van standpunten en stemgedrag van politici moeten burgers dit ook op postcode kunnen inzien en monitoren. De nieuwste postcodes zijn echter niet zomaar beschikbaar.

postcodeboekHet Nieuwe Stemmen is niet de enige partij die belang heeft bij een vrije postcodedatabase. Denk bijvoorbeeld aan commerciële webwinkels en marktplaatsen die producten leveren aan klanten. Maar ook non-profits worden genoodzaakt gebruik te maken van de diensten van TNT.

Het is eigenlijk te gek voor woorden dat we moeten betalen voor informatie die van ‘ons’  Nederlanders is. TNT schijnt de enige partij in Nederland te zijn die deze informatie zonder vertraging aanbiedt. 

En dat terwijl lokale overheden met ‘onze’ belastinggelden deze postcodes toewijzen en doorgeven aan TNT. Update: TNT Maakt zelf de postcodes aan, op basis van adresgegevens van gemeenten.  Veel overheden dienen deze postcodes vervolgens te kopen om hun dienstverlening juist uit te kunnen voeren [Met dank aan de mensen die reageerden]

In deze problemen staan we niet alleen. Het buitenland kampt hier ook mee en het is geen verrassing dat FreeThePostcode in Engeland zich voor dezelfde zaak hard maakt. Vrije postcodes vormen in dit digitale tijdperk een steeds van grote waarde voor de economie.

Daarom, vind je dat de postcodes vrij moeten? Vul dan de online petitie in.

Zo nee, help dan graag een handje met het crowdsourcen van de postcodes.

Lex Slaghuis adviseert, begeleidt en realiseert trajecten met een wiki-component. Hij blogt op wikiup.nl, met name over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wiki’s.