Reportages, Trends

Televisie 2.0 gebeurt nu echt: internet, interactief en intelligent

0

Het digitale televisielandschap in Nederland ontwikkelt zich snel. De combinatie van internet en televisiewereld komt dichterbij en er zijn steeds meer aanbieders en meer netwerken. Er lijkt een sneeuwbaleffect te ontstaan en dat biedt nieuwe spelers interessante mogelijkheden. In iMMovator’s Cross Media Café over Digitale TV presenteerden  Jan de Vries (Eredivisie Live),  Ivo Lochtman (UPC),  Frank Hermans (Ericsson),  Hans Broekhuis (Tele2) en  Robert Timmer (Philips) hun nieuwe plannen. Een verhaal over praktijkcases, trends en Televisie 2.0.

Eredivisie Live: al 350.000 abonnees

Jan de Vries van Eredivisie Live, hij is daar manager, presenteert dit gezamenlijk initiatief van de Nederlandse eredivisieclubs en Endemol Holding bv. Eredivisie Media & Marketing CV, zoals het bedrijf officieel heet, doet de exploitatie van de mediarechten (inclusief buitenland), de exploitatie van TV, internet en het mobiele kanaal, het mangement van de sponsoractiviteiten en de verkoop van licenties.

Wat feiten over het product Eredivisie Live:

 • Eredivisie Live biedt 4 premium TV kanalen
 • De prijs ligt tussen € 9,95 en € 14,95
 • Eredivisie Live is weekendtelevisie met een aanvullende programmering door de week
 • Eredivisie Live wordt via alle platforms aangeboden
 • Eredivisie Live is van de clubs en voor de fans

De doelstellingen voor het seizoen 2008 – 2009 lagen op het vlak van het afsluiten van distributie overeenkomsten met alle partijen, het realiseren van een kwalitatief hoogwaardig TV-kanaal, herkenbare marketing (“it must be love”) en samenwerking met clubs.

Dat is eigenlijk heel goed gelukt. Op dit moment zijn er ongeveer 350.000 abonnees en tussen de 15.000 en 20.000 Pay per view kijkers per weekend, zowel op TV als op internet. Er zijn via internet 1 miljoen unieke bezoekers, die kijken samen naar onder meer 150.000 videostreams per weekend. Wat De Vries betreft enigszins onverwacht: er zijn al meer dan 5.000 mobiele TV-abonnees.

Eredivisie Live is te ontvangen via alle platforms, dus kabel, satelliet, ether, IP-TV, glaszvezel;, Digitenne, 3G en zoals gezegd internet. De waardering voor Eredivisie Live is erg hoog, volgens onderzoek van Kobalt (februari 2009) schommelt dat tussen de 7,6 en 8,0 als het gaat om de aspecten kwaliteit en tevredenheid. Ook de kijkcijfers liggen hoog.

waardering-en-kijkgedrag-sh8

Het gaat hierbij ook niet alleen om mensen die de eigen club willen volgen, de kijkers zijn breder geïnteresseerd in het product voetbal. De mensen met een relatie met een club konden direct benaderd worden, dat was uiterst handig voor onderzoek.

Bij de marketingstrategie van Eredivisie Live draait het om de volgende zaken:

 • Beperkte brand campagne, focus op sales
 • Intensieve samenwerking met distributeurs
 • Direct sales via de clubs naar de fans
 • Eigen verkoopsite met directe fulfillment
 • 1/3 van de abonnees via verkoop door Eredivisie

De doelstellingen die voor het komende seizoen (2009 – 2010) geformuleerd zijn, zijn de volgende:

 • Verdere groei van het aantal abonnees, op de golf van de groei van de digitalisering
 • Groei aanbod Pay per view en Wedstrijd Gemist
 • Intensivering van de samenwerking met distributeurs
 • Uitbreiding van de internetactiviteiten
 • Lancering van een mobiele clip service

Presentatie Jan de Vries (Eredivisie Live)

Peter Olsthoorn vraagt zich af of men weet wie wat kijkt. Dat blijkt niet zo te zijn. Men heeft wel meegedaan met het onderzoek van SKO, men wil zelfs graag meer weten, bijvoorbeeld of de programmering bij de behoefte van de kijkers past.

UPC: Vier trends voor digitale televisie

Ivo Lochtman, VP Content bij UPC, bespreekt vier belangrijke trends die van belang zijn voor de ontwikkeling van digitale televisie in Nederland.

Trend 1: De ontwikkeling van broadcast naar on demand

broadcast-naar-on-demand

Er is een duidelijke ontwikeling van broadcast naar on demand. In de VS is deze ontwikkeling al wat verder. Elke maand weer weet een paar procent extra van de UPC-klanten Video on Demand te vinden. In veel landen is Video on Demand al in de top 5 van ‘TV-zenders’ terecht gekomen, in sommige zelfs op de tweede plek. In Nederland zit VoD tussen de vijfde en tiende plek, dat is bijvoorbeeld hoger dan Veronica, RTL 7 en RTL 8.

Er is ook een ontwikkeling naar Channel on Demand, dat is een vorm waarbij een lineair kanaal wordt uitgebreid met een Video on Demand aanbod. Een voorbeeld hiervan is het kanaal van MGM.

mgm

Trend 2: Fragmentatie

Een tweede trend is fragmentatie. Vroeger keken we allemaal naar 1 televisie, nu zijn er meerdere televisies in huis, maar kijken we ook via computers, mobieltjes etc. Uitzending gemist wordt bovendien alsmaar groter. Om een idee te geven over de omvang van dit nieuwe kijken: UPC heeft afgelopen jaar 34 miljoen streams gedaan.

YouTube is natuurlijk hier de belangrijkste speler, maar Hulu is in een paar maanden tijd de tweede videosite van de VS geworden. Ook deze ontwikkeling geeft een duidelijke indicatie van de groei.

Trend 3: Kwaliteit is steeds belangrijker

Een andere trends is dat kwaliteit steeds belangrijker wordt. Inmiddels is 90% van de UPC-klanten tevreden over de kwaliteit van digitale tv, het nieuwe product is dus duidelijk volwassen geworden en dan gaat het niet alleen om beeld en geluid, maar ook om zaken als klantenservice en user interface.

Trend 4: Personalisation

De laatste grote trend is personalisation. Tivo kennen we allemaal, inclusief de vele lessons learned. De BBC is op dit vlak erg goed bezig, maar wordt natuurlijk ook gesteund door grote budgetten (€ 140 miljoen). Als je het hebt over personalisation, dan spelen er zaken als keywords zoeken, promotion, recommendation, maar ook een visuele interface die speciaal voor kinderen ontworpen is.

upc-kidzone

Ongeveer 23% van de UPC-klantendatabase heeft kinderen, 22% van die klanten gebruikt deze service 6 keer per maand. Het werkt dus echt.

Video on Demand, fragmentatie, kwaliteit en personalisation zijn dus de trends die Ivo Lochtman ziet. maar ook al zijn de trends duidelijk, er moeten volgens hem nog heel wat stappen worden gezet om dit alles ook werkelijkheid te laten worden.

Ericsson: De individuele TV-experience

Frank Hermans, Business Development Multimedia bij Ericsson, verzorgt de volgende presentatie.

Ericsson is na een recente acquisitie nog actiever op het vlak van digitale TV. In de visie van Ericsson zijn personalisatie, communicatie en interactiveit belangrijk. Verder is het ook interessant om te kijken naar businessmodellen. Enkele statements hierbij:

 • TV that is personal: Interactieve diensten op internet en tv gaan samensmelten. Ericsson steunt in dit verband trouwens de open standaard voor interactieve tv (Open IPTV Forum).
 • TV that is worth the money: De betaalmodellen gaan veranderen, er komen nieuwe advertentiemodellen om gedurende de VoD uitzendingen punten te vinden waarop geïndividualiseerd reclame naar klanten gebracht kan worden.
 • TV that is high quality: Een belangrijk element om het bij de klant te krijgen, een uitdaging voor de distributiebedrijven.
 • TV that connects me to everything: user generated content, steeds meer eigen TV’s, video’s en kanalen, die bovendien gedeeld (sharing) worden.

ericsson-tv-is-changing

De user interface wordt van cruciaal belang, die moet eenvoudiger, intuïtief zijn. De gaming industrie is daarbij een goed voorbeeld, het ‘met een knop’ kunnen schakelen tussen verschillende vormen van interactiviteit. Verder wordt in de nabije toekomst het integreren van communicatiemogelijkheden in de TV, bijvoorbeeld een chatberichtje kunnen sturen, erg belangrijk.

De integratie van TV en mobiel is steeds gemakkelijker te realiseren. Bij kabelbedrijf Comcast, een van de grootste klanten van Ericsson, wordt ook actief gekeken naar On-demand advertising.

comcast1

In de doelgroep 25 – 45-jarigen is het gebruik van mobiele TV enorm toegenomen, zo blijkt uit resultaten die net afgelopen week bekend zijn geworden. In de VS is men samen met CNN in mobiele TV gestapt, maar ook in andere marktsegementen (naast omroep ook telco’s, kabelaars etc) heeft men verschillende klanten. Wereldwijd gaat het inmiddels al om bijna 2.000 klanten.


Presentatie Frank Hermans (Ericsson)

Wat zijn de partijen in Nederland waarmee men spreekt, zo vraagt Peter Olsthoorn zich af. De kabelaars, KPN en Tele2, aldus Hermans. Als er nu een van deze partijen ja zou zeggen, dan kan het in 2010 ook in Nederland werkend kunnen zijn.

Tele2: Televisie 2.0 is nu echt aan het gebeuren

Hans Broekhuis, Director TV Marketing & Content bij Tele2, vraagt zich hardop af of er in de afgelopen decennia bij het TV-kijken sprake is geweest van een revolutie. Uit een viertal foto’s die hij laat zien, blijkt dat we nog steeds erg lineair zitten te kijken. Meer evolutie dan revolutie dus. Televisie 1.0.

televisie-door-de-jaren-heen

Maar Televisie 2.0 komt er hard aan: interactieve content, internet integratie en intelligentie.

Televisie 2.0: Interactieve content

De TV wordt standaard interactief. We krijgen Video on Demand, dat is video aan huis, dus niet meer naar de videotheek. Broekhuis: “Programma gemist is ongelooflijk populair bij Tele2, 50% van de klanten maakt er actief gebruik van, 25% doet zelfs een transactie. Van passieve lean back naar actieve lean back.”

Televisie 2.0: Internet integratie

Er komen Internet Ready Services, denk daarbij aan de iPhone, TomTom, game consoles etc. De TV gaat online, waarom is Teletekst eigenlijk nog niet internetgeschikt? Waarom bekijken we YouTube nog niet gewoon op TV? Of de foto’s slideshows van je vrienden die in Flickr staan? Er onstaan microsites, kijk naar wat de Rabobank op YouTube doet. Hyves op TV is gelanceerd, bij Tele2 kon je als eerste de profielen van je vrienden op TV bekijken. Televisie 2.0 is Web 2.0.

Televisie 2.0: Intelligentie

De tv wordt tot slot ook echt intelligent, gaat dingen bijhouden. Denk dan aan tracking, cross referenties en het aanbieden van suggesties. Het zal gaan op de manier waarop Google AdWords werkt. Maar ook  en Amazon.com, Bol.com en iTunes. Er worden suggesties gedaan. Bij de ‘Doe mee & Win‘-campagne heeft 20% van de kijkers meegedaan, bij een BNN-actie 10 tot 20% van de kijkers heeft meegedaan.

En zo kan het er  dan uitzien:

personal-program-guide

De startpagina gaat heel persoonlijk worden, met persoonlijke suggesties voor films. Niet meer het standaard tien-kanalen principe. “Het gaat niet alleen echt gebeuren, een groot deel gebeurt op dit moment al!” aldus Broekhuis. Drie zaken spelen daarbij een belangrijke rol: technologische ontwikkeling, praktisch nut en concurrentie. V.w.b. dit laatste punt: door een recente uitspraak is het ineens voor iedereen in Nederland een stuk gemakkelijker geworden om van aanbieder te wisselen, televisie via de kabel kan nu ook bij Tele2.


Presentatie Hans Broekhuis (Tele2)

Tele2 was de eerste landelijke operator die Video on Demand en Hyves op TV heeft gebracht. Het zou raar zijn als we er twee jaar over moeten doen om bijvoorbeeld Google advertenties op TV te brengen, zo reageert Hans Broekhuis de slotvraag van Peter Olsthoorn.

Philips: Binnenkort internet standaard op TV

robert-timmerDe laatste spreker is Robert Timmer (foto), Senior Director Internet TV Services & Partnerships van Philips. Hij kondigt aan dat vanaf april/mei dit jaar alle Ambilight TV’s van Philips zullen worden uitgerust met het Net.tv future Als je op de afstandsbediening drukt, dan zul je een scherm zien wat hierop lijkt:

startpagina

Men is met vele partijen in Nederland in gesprek en er zullen volgende maand meer dan 50 services beschikbaar zijn. Het startscherm is gewoon een startscherm dat met up / down / left / right te bedienen is. Na doorklikken kom je direct bij de service van de betreffende aanbieder. Men werkt hierbij samen met leidende partijen in verschillende markten. Bij de start zal het niet mogelijk zijn om als kijker eigen services toe te voegen, het is niet duidelijk of dit wellicht nog gaat veranderen.

partners-philips

Bovenin de pagina staan sponsored links, net als bij Google. In de rechterbovenhoek van de startpagina is een schermpje voor advertising gereserveerd. Het gaat hierbij om advertenties zoals de consument die al via internet kent. Hergebruik van bestaande content, dus de kosten zijn zeer beperkt. Eind april, begin mei 2009 is het zover.

De partner voor deze advertenties is een van de grootste spelers op dit gebied en wordt partner voor alle Europese landen. De naam van deze partner kan jammer genoeg nog niet bekend worden gemaakt.

De paneldiscussie

In de paneldiscussie die aansluitend op de presentaties gehouden wordt komt naar voren dat de reclame van YouTube ook gewoon op de Philips-schermen getoond wordt, dus zonder dat er een percentage wordt afgedragen. Tele2 geeft aan al een jaar met YouTube in gesprek te zijn en men zou er morgen mee kunnen starten. Maar hier spelen rechten issues (denk aan de rechtszaken die rond muziek spelen), men wacht op Google’s goedkeuring om YouTube op TV te presenteren. Philips ziet YouTube gewoon als een internetsite, misschien is dat ook de weg die Tele2 straks gaat kiezen.

panel

Eredivisie Live voert op dit moment ongeveer twee rechtszaken per week over rechtenkwesties, Ericsson heeft vergelijkbare ervaringen. De vertaalslag van wat technisch allemaal mogelijk is naar hoe het juridisch ook te organiseren is, blijkt nog regelmatig een lastige.

Wie, hier aan tafel, is straks de machtigste partij als het gaat om de kennis van de kijker, wie heeft de data, zo vraagt Peter Olsthoorn zich af. Jan de Vries (Eredivisie Live) geeft aan dat zowel de uitgever als de distributeur er belang bij heeft, hier ligt een grote ambitie voor het komende seizoen. UPC is terughoudend met het beschikbaar stellen van de data, hier spelen privacy issues. Tele2 geeft aan dat men geaggregeerde data beschikbaar kan stellen. Voor Philips is de kijker de eerste prioriteit, men is nu even nog niet zo bezig met het beschikbaar stellen van data over kijkgedrag aan anderen.

panel-philips

Iemand van de OPTA, die in de zaal aanwezig is, vraagt zich af of al deze mogelijkheden ook met elkaar gaan praten. Frank Hermans van Ericsson benadrukt dat door de samenwerking in het Open IPTV Forum vrij schakelen mogelijk wordt, bijvoorbeeld van UPC naar Tele2 naar UPC met behoud van de set-top box. Dus de middelware is uitwisselbaar. De eerste Open IPTV producten komen dit jaar al op de markt. Robert Timmer van Philips geeft aan dat er ook integratie van set-top box functies in de TV zal komen. “Philips wil mogelijk, maar niet noodzakelijk, de EPG’s exploiteren.” Er zal naast de startpagina een internet gebaseerde TV-guide komen, ook Philips is daar dus mee bezig. Philips zou de concurrent voor UPC kunnen worden, zo besluit Peter Olsthoorn de paneldiscussie.

Timmer van Philips vraagt zich overigens af in hoeverre personalisation ook werkt voor een TV. Voor Tele2 zijn personalisatie en intelligentie belangrijke punten, zo benadrukt Broekhuis, profielen worden erg belangrijk.

Met deze statements komt een einde aan deze boeiende Cross Media Café editie over de toekomst van digitale TV.

Het Cross Media Café is een periodieke bijeenkomst over ontwikkelingen in het cross media werkveld. Pitches, presentaties, discussies en netwerken vormen de belangrijkste ingrediënten van deze serie themabijeenkomsten. Het Cross Media Café is een initiatief van het cross media network iMMovator. Tags: Cross Media Café en Cross Media Café Digitale TV.