Europees parlement: Overwinning voor ‘het vrije internet’

0

Het Europees Parlement heeft deze week niet ingestemd met nieuwe regels voor de telecomsector. Door het verzet van met name linkse europarlementariërs is voorkomen dat de regels van kracht worden die censuur op het internet toestaan. Ondanks veel goede onderdelen van de wet, juist voor de consument en internetgebruiker, werd het voorstel uiteindelijk niet gesteund.

Al eerder berichtten we over deze kwestie. De zorgen over de zogeheten ‘three-strikes-you’re-out’-clausule zijn onvoldoende weggenomen. Deze clausule zou kunnen betekenen dat internetproviders gedwongen kunnen worden hun gebruikers van het net af te sluiten als ze drie keer op illegaal downloaden worden betrapt. PvdA-europarlementariër Jan Cremers (foto): “Dit is een ernstige schending van de privacy van internetgebruikers. Bovendien, een gebruiker zomaar afsluiten van het internet, zonder tussenkomst van de rechter, is buiten alle proporties.”

cremers_pvda_mediumDe tegenstemmers waren tegen de oorspronkelijke tekst omdat niet klip en klaar de rechten van internetgebruikers worden beschermd. De Europese lidstaten en delen van het Parlement dreigden gegijzeld te worden door de Fransen en de lobby van de muziekindustrie. Over het algemeen wordt wel betreurd dat de overige voorstellen, die het voor de consument bijvoorbeeld eenvoudiger maken om van hun contract met hun provider af te komen, in de wacht moeten. Belangrijkste controverse was de wens van de linkse partijen in het Europees Parlement, om in de tekst opgenomen te krijgen dat elke mogelijke maatregel tegen individuele gebruikers vooraf door de rechter getoetst dient te zijn. Het argument hierbij is dat als de politie ergens huiszoeking doet, ze daarvoor toch ook gewoon eerst langs de rechter moet.

Accepteer cookies

De stemming betekent dat er geen akkoord is bereikt met de Europese lidstaten en dat er dus verder onderhandeld moet worden. Hiermee is voorlopig een grote overwinning bereikt voor de vrijheid op het internet.

censuur-folderBenadrukt moet worden dat de strijd nog niet gestreden is. Met name de Fransen, maar ook anderen zullen zich blijven inzetten om beperkingen op internet gebruik mogelijk te maken. Daarmee de bijl zettend aan de fundamenten van een vrij internet en artikel 7 van onze grondwet waarin is bepaald dat censuur is verboden.

Op het web wordt op diverse sites gepleit voor het vrije internet en  opgeroepen om Europarlementariers en ministers te bestoken met een brief waarin wordt gevraagd om ons recht op handel en gebruik van internet te beschermen. Waaronder de verwerping van teksten die spreken over ‘wettelijke inhoud’ of die limieten, beperkingen of andere voorwaarden plaatsen op de toegang tot het Internet. Ook is er inmiddels een speciale Facebook-Groep opgericht.