iPhone Selectie: Puzzelen met Toki Toki

0

Hoewel games voor de iPhone nog maar relatief kort bestaan, zijn ze inmiddels razend populair. Continu verschijnen er nieuwe games in de App Store, maar welke zijn nou echt de moeite waard? In een serie artikelen bespreek ik hier elke zaterdag op Frankwatching een aantal opvallende games.

Game van de week: Toki Tori

picture-40Toki Tori is een inventieve puzzelgame gemaakt door het Harderwijkse Two Tribes. De game verscheen eerder op Game Boy Color, Windows Mobile en WiiWare. De opzet is eenvoudig: je loodst een geel kuikentje, Toki Tori, door een level. Hierbij moet je alle eieren oppikken, waarbij je gebruik maakt van verschillende items. Hoewel het eenvoudig begint, wordt het spel al snel ingewikkelder. Toch blijven de levels kort en kun je ze snel even tussendoor spelen.

Het spel ziet er prima uit, met een hoge aaibaarheidsfactor. De bediening is intuïtief en werkt uitstekend, al kwam het af en toe wel voor dat mijn kuikentje per ongeluk begon te lopen, terwijl ik alleen wilde rondkijken in een level. Als je liefhebber bent van puzzelgames die een beroep doen op je logisch denkvermogen, dan is dit een uitstekende aanschaf.

Prijs: € 3,99

Bouw nu je eigen levels: HydroTilt XL

picture-411HydroTilt is al een tijdje beschikbaar in de App Store, een game gemaakt door het Rotterdamse Codeglue. De opzet is niet bepaald uniek: je rolt een balletje water door een level met ergerlijk veel gaten en hindernissen, waardoor je balletje hopeloos in de diepte kan storten.

Sinds deze week is de XL-versie van het spel beschikbaar, met dertig extra levels en een leveleditor. Het blijkt kinderlijk eenvoudig om zelf een levelpack van tien mooie velden in elkaar te draaien en te uploaden. Leuk is dat je net zo eenvoudig levels van andere spelers kunt downloaden. Daarnaast is het indrukwekkend hoe snel en eenvoudig de leveleditor werkt, wat HydroTilt XL extra aantrekkelijk maakt.

Prijs: € 3,99 (er is ook een gratis Lite-versie)

Niet snel genoeg: Sonic the Hedgehog

picture-42Sonic the Hedgehog is een oude versie van het klassieke spel, door Sega overgezet naar de iPhone. Helaas is de overzetting niet zonder problemen. Het valt direct op hoe vreemd en blokkerig het beeld eruitziet en bovendien heeft de game zwaar te lijden onder framedrops. Ook doet de muziek soms raar. Dat is zonde, omdat het bij Sonic vanouds draait om razendsnel handelen en voortvliegen door de levels. Door deze problemen verlies je het gevoel van snelheid en daarmee de beleving die bij Sonic hoort.

De bediening van Sonic is redelijk, met een on-screen richtingsknop en A-knop om te springen. Deze voel je helaas niet, waardoor je vingers nogal eens van de knop afglijden. Als je wat langer speelt, merk je dat het spel vooral bestaat uit gemiste kansen. Het was zoveel leuker geweest als Sega iets meer energie had gestopt in het aanpassen van het spel en er niet voor had gekozen om de oorspronkelijke ROM op een emulator te laten draaien. Waarom geen versnelling door je iPhone te kantelen en sprongen door op het scherm te tikken? Waarom geen mooie beelden met een razendsnelle Sonic, zonder framedrops? Jammer dat er geen volwaardig Sonic naar de iPhone is gekomen.

Prijs: € 4,99

Dit artikel is ook verschenen op Bashers.