How to

Hoe gebruik je Twitter: Do’s and Don’ts

0

Als iemand die in de Twitter top 100 van Amsterdam staat kan ik je vertellen dat Twitter een krachtig communicatiemiddel is om ‘realtime’ op de hoogte te blijven wat er in de wereld gebeurt. Vanzelfsprekend wil je hieraan je steentje bijdragen. Hoewel Twitter enorm simpel is te gebruiken, zijn er toch een aantal etiquettes waar je je aan moet kunt houden om een ‘gerespecteerd’ Twitter gebruiker te zijn. In dit artikel heb ik daarom de do’s and don’ts van Twitter gebruik opgesomd.

Do’s

 • Volg mij
  Maak ongegeneerd reclame voor jezelf.
  Schreeuw je accountnaam van de daken of draag een twitter shirt naar ’t werk. Vertel in je bio waarom mensen jou zouden moeten volgen. Bij mij staat er: Follow me for all Google, Yahoo and Microsoft related news, dus als je in dat soort nieuws geïnteresseerd bent, zou je mij moeten volgen!
 • Gebruik een pasfoto
  Het is altijd leuk om te zien wie er achter die gekke of leuke Twitter berichten zit. Het toevoegen van een persoonlijk foto geeft dan ook een meerwaarde aan je Twitter gebruik.
 • Twitter ShirtGebruik je eigen naam
  Hoewel je zo creatief mogelijk kunt zijn bij het bedenken van je accountnaam is het aan te raden om altijd je eigen naam te gebruiken. Als je tenminste serieus wil worden genomen.
 • Gebruik unieke feeds
  Je kunt met tools als twitterfeed een of meerdere RSS-feeds aan je account koppelen die om de zoveel tijd een tweet sturen van elke update. Wees hier erg voorzichtig mee (zie hieronder waarom). Gebruik in ieder geval altijd unieke, persoonlijke en vooral leuke feeds.
  Ik heb zelf zorgvuldig een Google/Microsoft/Yahoo feed samengesteld die ervoor zorgt dat er altijd het allerlaatste nieuws geplaatst wordt op Twitter. Als ik terugzoek op bepaalde artikelen zie ik dat ik in de meeste gevallen tot de eerste 5 twitteraars behoor die een scoop geplaatst hebben op Twitter  (soms zelfs tweede na de Google bron zelf!). Dit geeft mij een voorsprong op andere mensen en blogs en hierdoor heb ik dus een meerwaarde op Twitter. Hiernaast heb ik een YouTube feed ingesteld die om het half uur een update geeft over mijn favoriete video’s en de video’s die ik heb geupload. Tenslotte heb ik een Last.FM feed die laat zien wat ik aan ’t luisteren ben en een heuse Xbox360 feed die laat zien welke achievements ik heb gehaald op de Xbox.
 • Volg gericht
  Je kunt met Twitter op verschillende manieren mensen volgen. De meeste mensen die ik persoonlijk ken, volgen vaak alleen maar naaste vrienden en kennissen. Twitter geeft dan inderdaad een saai  ‘I just heard when you took a shit todaygevoel en dat is vaak ook de reden waarom de meeste na een maand afhaken en klagen dat Twitter verspilling van je tijd is. En dan heb je weer personen die een heilige missie hebben om zoveel mogelijk mensen te volgen waardoor je al snel verdrinkt in de nutteloze updates. Ik zit hier tussenin. Ik volg alleen mensen en nieuwsbronnen die met unieke content komen en mij op de hoogte houden van de laatste updates. Hoe kom ik aan deze mensen? Door de personen te volgen die een interessant of toonaangevend persoon volgt bijvoorbeeld. Door bekende investeerders op te zoekenkom je zo wellicht in contact met nog meer investeerders uit zijn kenniskring.
 • Wees bewust
  Hoe slecht je baas je ook behandelt, hoe slecht je je overspelige vriend(in) ook vind, wees er bewust van dat je je altijd op een openbaar medium bevind. Twitter resultaten worden nogal hoog gerankt in Google dus de kans is groot dat je huidige of toekomstige werkgevers of collega’s je tweets kunnen volgen. Ik zou het gebruik van Twitter dan ook niet aanraden om elk detail en gedachte van jezelf te onthullen. Je wil immers dat er op verjaardagsfeestjes er nog het een en ander te raden valt over je persoon. Dit geldt overigens voor elk medium op internet.  Mijn motto is dan ook: Everything you say can and shall be used against you. Denk hier altijd aan als je weer eens je frustratie wil uiten op ’t internet. Je kunt uiteraard ook instellen dat je uitsluitend privé wil twitteren maar dit heeft wel consequenties op het aantal volgers dat je zult krijgen.
 • Use English
  Het is misschien ongemakkelijk of onnatuurlijk voor sommige mensen maar probeer zoveel mogelijk Engels te praten op Twitter. Dit zorgt ervoor dat internationale gebruikers je ook zullen volgen en kunnen reageren op wat je te zeggen hebt. Mijn ervaring is dat het niveau van Engels van de meeste Nederlanders voldoende is om mijn berichten in ’t Engels te kunnen begrijpen. Dit is dan ook de reden dat ik voornamelijk in ’t Engels communiceer met vrienden of kennissen. Je zult dan altijd wel een of andere reply krijgen van iemand aan de andere kant van de wereld die mee kan praten over ’t onderwerp.
 • Gebruik bit.ly
  Maak een account aan op bit.ly, een url shortening service die je laat zien hoe vaak er op je links geklikt wordt. Voor diegenen die niet weten wat een url shortening service is: deze diensten kunnen elke link op ’t internet verkorten tot een kleine link. Zo kan https://www.frankwatching.com/ verkort worden tot https://bit.ly/VjMxW wat weer een aantal karakters scheelt. Om terug te komen op bit.ly, je kunt met bit.ly dus zien hoe vaak er geklikt is op de links die je hebt gebruikt op Twitter. Zo zie ik dus dat iedere link die ik post op Twitter tussen de 15 en 30 keer wordt geklikt. Erg leuk voor de statistiek fanaten onder ons.
 • Gebruik tools
  Als je echt werk wil maken van Twitter en je er volledig op wil storten, zul je al snel zien dat je op beperkingen loopt op de website zelf. Er zijn gelukkig een aantal desktop tools en plugins beschikbaar die je helpen met het managen van je informatiestromen. Mijn favoriet hiervoor is Tweetdeck die je in staat stelt om Twitter berichten in meerdere kolommen (wat je volgers zeggen, je replies, je direct messages en zelfs je facebook updates) te volgen en direct te reageren.
  Tweetdeck
 • Gebruik de zoekfunctie
  Gebruik de zoekfunctie om in *realtime* berichten of personen te vinden met jouw onderwerp te maken hebben. Hierover later meer.
 • Volg altijd terug
  Bedank je volgers door ze terug te volgen; tenzij het twittersluts (zie hieronder) zijn.

Don’ts

 • Wees geen twitterslut
  TwitterslutEen twitterslut is iemand die 2.000 mensen volgt en maar 150 volgers heeft, natuurlijk in de hoop dat er veel mensen terug zullen volgen om volgers op te bouwen. Dit is ook wel bekend als the followers game. Ik moet bekennen dat ik me hier in ’t begin ook aan schuldig heb gemaakt. Ik ging als een gek mensen toevoegen om maar zoveel volgers te krijgen en kreeg hier vele negatieve reacties op. De Twitter gebruiker is namelijk zeer gevoelig dames en heren (voornamelijk in Amerika, ahum). Om het minste en geringste besluiten ze je om niet meer terug te volgen of zelfs te blokkeren. In ’t begin van Twitter kon je zoveel mensen volgen als je wil. Er is nu echter een limiet ingesteld van 2.000 te volgen gebruikers. Indien je zelf meer dan 2.000 volgers krijgt zul je vervolgens niet meer dan 10% meer mensen kunnen volgen dan het aantal volgers dat je hebt.  Om terug te komen op de gevoeligheid van de Twitter gebruiker: zorg er altijd voor dat het aantal mensen dat je volgt net iets onder ligt aan het aantal volgers dat je hebt. Dit geeft een positieve indruk aan je nieuwe volger; je bent blijkbaar interessant genoeg om als eerst gevolgd te worden.
 • Auto DM'sGebruik geen autofollowers
  Men don’t like to talk to machines so don’t act like one.
  Ik heb overigens geen idee hoe mensen dit doen maar als iemand mij binnen een minuut terug volgt dan merk ik dat er een tool gebruikt wordt om te volgen. Authenticiteit wordt enorm gewaardeerd op Twitter dus een programma gebruiken om je followers te beheren valt meestal niet goed. De enige die hier een uitzondering op mag hebben is Barack Obama zelf.
 • Gebruik geen auto direct messages
  Op dit moment zitten er 1.165 ongelezen berichten in mijn inbox en 99,9 % hiervan is regelrechte spam. Die spam bestaat uit automatische berichtjes die gestuurd worden zodra iemand je volgt (mits je de juiste tools gebruikt). Hierdoor is mijn inbox vrijwel onbruikbaar geworden voor die 0,01 % om mij een privé bericht te sturen.
  Zoals ik ergens heb gelezen op het internet: You don’t want your first impression to be a link. Rekening houdend met de gevoeligheid van de Twitter gebruiker is dit de nummer 1 ergenis van Twitteraars.
 • Gebruik niet te veel feeds
  Zoals ik hierboven al aangaf, zijn feeds een leuke toevoeging op Twitter. Je kunt immers je Twitter automatisch vullen met allerlei berichten zonder zelf iets te doen. Indien je hier echter een Nu.nl feed (50-100 posts per dag) of een NY Times feed (100-200 posts per dag) aan hangt word je al snel gezien als een spammer en zullen mensen je niet meer volgen. Het is naar mijn mening ook erg nutteloos om dergelijke algemene feeds aan je Twitter te koppelen omdat algemeen nieuws geen meerwaarde creeërt. Hou je dus aan bovenstaande regel: gebruik alleen unieke en (als ’t kan) persoonlijke feeds!

Voorlopig zijn dit de do’s and don’ts waar ik op kan komen. Als je nog suggesties hebt om deze lijst aan te vullen, laat het dan weten in de reacties hieronder!

Update: Gezien de heftige reacties op dit artikel wil ik benadrukken dat je deze lijst vooral niet moet zien als beperkingen of ‘strenge’ regels op je Twitter gebruik. Het zijn slechts een aantal tips die ik wilde delen n.a.v. mijn ervaringen met Twitter. Hierbij nodig ik dan ook iedereen uit om te discussieren over de tips en je eigen suggesties in de reacties achter te laten zodat we tot een volwaardige lijst kunnen komen.