Online marketing

Het Twitter Universum

0

Op 27 mei 2009 introduceerden Brian Solis(@briansolis) en Jesse Thomas (@jesse3) de Twitterverse. De figuur van de Twitterverse laat zien hoe zich een compleet sociaal ecosysteem rondom Twitter heeft gevormd. Twitter is niet langer een communicatiekanaal voor boodschappen van slechts 140 karakters groot, maar het is langzaam aan getransformeerd in een platform waar allerlei applicaties handig gebruik van maken.

twitter2

De Twitterverse is een spiraalvormig universum waarin verschillende stromingen worden onderkend. Zelf onderscheiden de makers de volgende stromingen:  Mobile Applications, Geolocation + Imaging, Stream Management, Trends & Analyses, Marketing / Advertising, Influence & Resonance, Twitter Search, Relationship Managment, Communication Management en URL Shorteners.

Op deze stromingen kunnen vervolgens de diverse applicaties geplot worden. Volgens Twitdom zijn er inmiddels meer dan 935 applicaties die allemaal gretig gebruik maken van de functionaliteit van het Twitter platform. De makers van de Twitterverse hebben alleen de meest prominente applicaties in hun figuur ondergebracht.

Ontwikkeling

Het is verbazingwekkend om te zien hoe een eenvoudige tool in zo’n korte tijd door zoveel ontwikkelaars omarmd wordt. En dat niet alleen, Comscore liet op 12 mei 2009 in een blogposting nog maar eens zien hoe snel de groei van Twitter zich in afgelopen jaar heeft voltrokken. Volgens de laatste tellingen zouden er nu meer dan 37 miljoen mensen dagelijks van Twitter gebruik maken. Slechts een druppel op een gloeiende plaat in vergelijking met giganten als MySpace, Facebook en Linkedin, maar toch. Het lijkt wel alsof het platform niet meer weg te denken is uit ons digitale leven.

picture-216

Gebruik

Dit geldt zeer zeker voor mij. Mijn twitterkanaal (@duivestein) ondersteunt mijn digitale alterego op een aantal manieren. Allereerst gebruik ik het als mijn eigen linkdump. Vroeger gebruikte ik Del.icio.us als mijn voornaamste tool om mijn favorieten centraal te bewaren. Tegenwoordig plaats ik door mij gewaardeerde artikelen rechtstreeks in mijn twitterkanaal via een druk op de QuotedByMe!-Button in de toolbar van mijn browser.

picture-233

Ten tweede maak ik veelvuldig gebruik van Tweetdeck om op de hoogte te worden gehouden van allerlei realtime ontwikkelingen. Ten tijden van de aanslag op Konninginedag, de opstand in Iran en de dood van Michael Jackson, laat ik de geijkte kanalen zoals – krant, radio, televisie en Google – links liggen en prik ik realtime in de aanwezige “collective intelligence”. Uitstekend voorbeeld van burgerjournalistiek.

picture-243Ten derde gebruik ik Twitter om op de hoogte te  blijven van het wel en wee van mijn dierbaren. Steeds vaker staan ook mijn collega’s in de deuropening met een grote glimlach op hun lippen, om hetgeen ze nu weer over mij “gefollowed” hebben.

Tot slot gebruik ik Twitter als de verpersoonlijking van mijn eigen brand. Ik ben mijn eigen mediakanaal geworden. Mijn eigen zender en ontvanger. Een plek om mijn eigen 15 minutes of fame handen en voeten te geven. Ik ben zelfs in staat om via mijn eigen “zender” een gedeelte van “mijn 400+ followers” te mobiliseren.

Zo merk ik dat na een tweet over een artikel op mijn “eigen” blog het bewuste item direct door een persoon of 40 wordt gelezen. Niet heel veel, maar toch zo’n kleine tien procent. “Alle kleine beetjes helpen zei de mug en hij plaste in zee.”

Toekomst

Is Twitter alleen weggelegd voor nerds zoals ik? Is het einde van de adoptiegraad van Twitter in zicht of staat ons nog meer te wachten? Gaan nog meer mensen Twitter nuttig inzetten? Naar mijn bescheiden mening staan we pas aan het begin. Ik denk niet dat Twitter een groot gevaar betekent voor bestaande media. Het zal niet de positie van een Facebook overnemen. Wel zie ik Twitter als een welkome aanvulling op reeds bestaande media.

Ik kan mij heel goed voorstellen dat ik naar televisie zit te kijken en dat een gedeelte van het scherm wordt ingenomen door een Twitter widget, opdat ik met geinteresseerden van gedachten kan wisselen over de nieuwste aflevering van 24 met mijn held Jack Bauer in de hoofdrol. Ook zie ik Twitter als een versterking van blogs, digitale kranten etc. Met Twitter stel je anderen in staat om over jouw gepubliceerde content te converseren. Je ziet ook steeds meer initiatieven om deze discussies centraal te trekken via tools zoals TwitterRemote, TweetBoard etc.

picture-251

En dan hebben we het nog geen eens over de mogelijkheden gehad van geolocatie (lees dit artikel in Wired: “Future of the Web: Location, Location, Location“. Hoe krachtig is dat wel niet? Wanneer je alle statusberichten, foto’s, audio, filmpjes, kaarten en coordinaten met elkaar kunt “meshen”? Voor ik echter begin te kwijlen op mijn toetsenbord ben ik eigenlijk veel nieuwsgieriger naar jouw ideeen over Twitter. Maak je gebruik van Twitter? Zo ja, hoe, waar zet je het voor in? En zie je nog maagdelijk terrein voor Twitter?