Trends

Een database van gedachten

0

Schrijver John Battelle sloeg met zijn boek “The Search: How Google and Its Rivals Rewrote the Rules of Business and Transformed Our Culture” de spijker op zijn kop. Google was niets anders dan een “database van intenties”. Het feit dat dagelijks miljoenen mensen de zoekmachine gebruiken in hun speurtocht naar informatie, geeft Google een unieke kijk op de diepere bedoelingen van mensen. Geen wonder dan ook dat AdSense een ongelofelijke cashcow blijkt te zijn.

Kevin Kelly legt met zijn visie de lat een stukje hoger. In zijn speech “Predicting the next 5,000 days of the web” uit 2007 creëerde hij de basis voor zijn gedachten over het ontstaan van een nieuw soort superwezen. Een nieuw soort organisme dat ontstaat doordat mensen en apparaten dankzij het internet met elkaar verbonden zijn.

Accepteer cookies

In 2008 vertelde hij een nieuwe versie van zijn verhaal voor het Web 2.0 Summit in San Francisco. Hier sprak hij over de toekomst van het web. Aan het eind van de horizon voorzag hij een Web 10.0. Hij noemt dit een “database of things”.

Even terugspoelen naar het heden. Google is nog steeds de meest populaire zoekmachine. Steeds vaker maken mensen echter gebruik van Twitter om iets op te snorren op het internet. Real-time (of is het zoals Nicholas Carr beweert realtime) prikken in de collectieve intelligentie. Een “database van gedachten” als het ware. De gevolgen hiervan zijn overal te merken. De blogosfeer lijkt het onderspit te delven in het geweld van de statussfeer. Volgens Technorati is een disruptieve trend waar te nemen. In november 2008 linkten nog meer dan 32.000 blogs naar Engadget. Nu zijn dit er nog maar 16.000. En gisteren nog een interessant artikel over Open Kranten, waarin de laatste initiatieven op het gebied van nieuws kort besproken worden.

Een database van intenties, een database van dingen en een database van gedachten. Dit alles voor iedereen overal en altijd beschikbaar. Waar eindigt dit? En wat gaat dit nog betekenen voor onze maatschappij. Welke disrupties kunnen we allemaal nog tegemoet zien, wanneer atomen vervangen worden door bits?

[vimeo]https://vimeo.com/3541854[/vimeo]

Sander Duivestein is senior-consultant bij ViNT (Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie), het onderzoeksinstituut van Sogeti Group en co-auteur van het boek ‘Me the Media‘, een boek over de revolutie in media.