How to

21 Twitter Don’ts

0

Twitter, anyone? Het microbloggen is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons online landschap. Jongeren houden zich nog afzijdig, maar iedereen die al wat jaartjes meedraait doet eraan mee. Zelfs 100-jarigen Twitteren vrolijk mee. Een populair platform met mogelijkheden krijgt logischerwijs veel media-aandacht. Zo zijn er lijstjes met tips voor het microblog, van het verkrijgen van meer followers tot complete zoekmachineoptimalisatie voor Twitter. De andere kant wordt echter vergeten. Wat kun je beter laten op Twitter?

Twitter is de snelst groeiende socialenetwerksite van dit moment. Op een plaats waar veel mensen samenkomen, worden regels opgesteld. Vaak komen deze regels voort uit de gebruikerservaring. Onderstaande lijst is een set met don’ts voor dit microblogplatform. De meeste hiervan zijn een kwestie van ‘common sense’, andere don’ts zijn wellicht minder voor de hand liggend. De 21 Twitter Don’ts:

 • geef geen obscure beschrijving van jezelf;
 • gebruik geen foto of afbeelding die alleen jij en je (beste of denkbeeldige) vrienden begrijpen;
 • meld geen berichten uit een fantastische bron zonder de link daarbij te vermelden;
 • zet geen links die je niet gecheckt hebt in Tweets en voorkom altijd dat je dode links in je Tweets hebt staan;

twitter_link

 • post geen 10 berichten achter elkaar;
 • onderwerpen om te vermijden: huisdieren en planten, “zin in koffie”, te persoonlijke onderwerpen, zoals wat je gaat eten en je stoelgang (het gebeurt echt!), het weer en dat je op vakantie gaat (dit laatste in verband met inbrekers die ook Twitteren);

twitter_eten

 • retweet niet ALLES;
 • post geen content waar je niet zelf onderzoek naar gedaan hebt;
 • stuur geen spam en wees voorzichtig met marketinguitingen;
 • tweet niet de hele tijd over Twitter;

twitter_over_twitter

 • zie Twitter niet als een op zichzelf staand marketingplan (je moet wel content hebben om naar te verwijzen);
 • denk niet dat nieuws van een uur oud nog “breaking” is onder de Twitteraars;
 • ere wie ere toekomt, dus strijk niet met de eer voor Tweets waarvan het origineel niet van jou kwam;
 • houd de tekst leesbaar en kort niet alles overmatig af;

twitter_onduidelijk

 • breng niet elk beetje nieuws dat je online kunt vinden;
 • repost dezelfde Tweet niet meer dan drie keer;
 • post niets dat ervoor kan zorgen dat je ontslagen wordt of geen baan kunt krijgen;

twitter_ontslagen

 • zet geen scheldwoorden in dezelfde Tweet als een URL in verband met de SafeSearch Anchortekst;
 • probeer niet iets te verkopen aan mensen die niet geïnteresseerd zijn in je verhaal;
 • maak je geen zorgen over hoeveel followers je hebt, het draait immers om kwaliteit, niet kwantiteit, en
 • voer geen emotionele discussies en ga geen ruzie maken op Twitter, de Tweets zijn daarvoor door hun beperkte lengte zeer ongeschikt.

De lijst, die overigens niet van mijzelf is, maar door gefrustreerde gebruikers van overzees is samengesteld, geeft wel aan hoeveel binding mensen met Twitter hebben. Immers, iets dat je niet liefhebt, kan je ook niet kwetsen. Deze binding maakt het medium een prachtige tool voor marketeers. Gewapend met de Twitter don’ts en de vele tips voor Twitter zijn de mogelijkheden bovendien eindeloos om op een leuke manier te communiceren met andere gebruikers op Twitter.

Zijn er meer mensen die bepaalde zaken op Twitter als irritant ervaren? Welke don’ts moeten er nog toegevoegd worden aan het lijstje om het compleet te maken? Laat jouw absolute don’t achter in de reacties!