Ook de corporate website is een sociaal platform met Google Sidewiki

0

Overal op internet kan over jouw merk of organisatie iets gepost worden wat invloed heeft op je totale reputatie. Sinds kort is zelfs de eigen corporate website geen veilige haven meer. Ook deze is veranderd in een sociaal medium door de komst van de Google Sidewiki. Dit artikel schetst de gevaren en geeft handvaten voor corporate communicatie.

Wat is Google Sidewiki?

Google lanceerde op 23 september 2009 deze nieuwe dienst die geïntegreerd is in de Google Toolbar. Feitelijk stelt deze tool elke internetgebruiker in staat om opmerkingen over elke webpagina te maken, zelfs deze (bekijk de Sidewiki op deze pagina via de Google Toolbar).  Je kan je hierbij afvragen of deze functionaliteit werkelijk een ‘wiki’ is of simpelweg een nieuwe manier om opmerkingen te posten. Hoe dan ook, met de Sidewiki kan iedereen een posting doen bij jouw corporate website en staan direct alle opmerkingen van een persoon op zijn eigen Google profielpagina of zijn ze eenvoudig doorgestuurd via Twitter, Facebook of e-mail. In de video hieronder een indruk hoe Sidewiki werkt.

Accepteer cookies

Social toolbars: een blijvertje?

FleckOp zich is Sidewiki niets nieuws, want er zijn al diverse vergelijkbare initiatieven geweest, waaronder het Nederlandse Fleck. Met de software van Fleck kan je elke pagina voorzien van opmerkingen die als een laag over de website te zien zijn. Vergelijk het met digitale post-its die andere gebruikers ook kunnen zien. Wat Sidewiki anders maakt is met name de kracht van Google om kritische massa te verkrijgen. De kans dat dit fenomeen voet aan grond krijgt is dus beduidend groter. Op dit moment is het gebruik nog beperkt en is voornamelijk activiteit te zien bij e-commercesites zoals Apple en Amazon en blogs over innovatie en marketing, zoals Techcrunch en Buzzmachine van Googlevolger Jeff Jarvis. Of Sidewiki echt een succes gaat worden is de vraag. Maar social mediareuzen als Facebook, Twitter en wellicht Hyves zullen deze trend vast niet aan zich voorbij laten gaan en wellicht een eigen social toolbar lanceren. Als het gebruik van deze vorm van social commenting aanslaat is de kans groot dat dit ook bij corporate websites gaat plaatsvinden. De vraag is dan: wat zijn de gevolgen en wat kan je ermee?

Apple homepage

De gevolgen voor de corporate website

Zoals gezegd, de lancering van Sidewiki heeft verstrekkende gevolgen: elke pagina op het internet heeft nu een sociaal karakter en kan meningen van bezoekers (zowel positief als negatief) tonen. Wat houdt dat in voor de corporate website?

1. ‘Geen’ controle meer

Feitelijk kan iedereen een bericht plaatsen op jouw corporate website. Denk aan belangengroepen, consumenten, maar ook concurrenten. Het gevaar dat hier kritische berichten tussen zitten of zelfs reclame is groot. Het is bijna alsof anderen graffiti op je voordeur sprayen zonder dat je mag ingrijpen.

2. Nauwelijks invloed op de volgorde van getoonde opmerkingen

Eenmaal geplaatste opmerkingen blijven op je corporate website zichtbaar. Als organisatie heb je geen invloed op welke berichten direct te zien zijn. Google zegt een speciaal algoritme te hebben ontwikkeld waarbij niet de laatste opmerkingen, maar de meest belangrijke te zien zijn. Echter, hoe dit algoritme exact werkt is het geheim van Google. Sidewiki werkt verder met een sociaal feedbacksysteem. Als bedrijf kan je enkel hopen dat positieve en constructieve berichten vaker als ‘nuttig’ worden gemarkeerd door lezers. Wat je uiteraard als bedrijf wel een handje kan helpen.

3. Invloed op zoekmachine resultaten

Realiseer je dat opmerkingen in SideWiki ook impact hebben op zoekmachineresultaten. Of de opmerkingen mee gaan wegen in de totaalscore van je pagina of website is niet bekend, maar wel te verwachten. Wel komen de individuele opmerkingen apart in de zoekmachineresultaten terecht.

De toekomst van social toolbars

Het valt te verwachten dat de mogelijkheden van social toolbars op termijn uitgebreid worden. Zo zou Google op termijn uit de opmerkingen een sentiment kunnen destilleren en deze tonen bij de zoekmachineresultaten. Als anderen positief zijn, dan zal het wel een prima bedrijf zijn, nietwaar. Nog relevanter wordt het wanneer je sociaal netwerk gekoppeld wordt aan dergelijke social toolbars. Je ziet liever de opmerkingen van mensen die dicht bij je staan of eenzelfde profiel hebben. Tot slot zou Google de Sidewiki ook kunnen gaan gebruiken voor relevante links en wellicht zelfs adwords of advertenties om je te attenderen op andere websites en pagina’s passend bij de pagina waar de bezoeker zich op bevindt.

Wat te doen als organisatie?

  • Wacht niet af, maar zet zelf de toon: publiceer als eerste en geef aan wat je van bezoekers verwacht als zij opmerkingen plaatsen of waar zij hun opmerkingen kunnen plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een verwijzing naar je eigen feedbacksysteem om suggesties voor de website te verzamelen, corporate blogs, naar eigen communities waar discussies gevoerd worden over jouw bedrijfsvoering, productaanbod, innovaties, etc.
  • Registreer je websites bij Google Webmaster Tools. Hierdoor krijg je als websiteeigenaar het recht op het bovenste Sidewiki resultaat. Wat anderen ook zeggen, jij krijgt het eerste woord.
  • Scan regelmatig je pagina’s. Helaas is er nog geen systeem dat dit automatisch doet, maar dit is snel te verwachten gezien de API die Google heeft gelanceerd. Deze stelt derden in staat om software te ontwikkelen die gekoppeld kan worden aan Sidewiki. Social monitoring tools als Radian6 en Buzzcapture zullen vast op termijn met oplossingen komen om het monitoren beheersbaar te maken.
  • Houd de ontwikkelingen in de gaten. Met nieuwe spelers, een grotere adoptie van de techniek en nieuwe technieken, kunnen de kansen en bedreigingen binnen korte tijd snel veranderen. Zoals alle social mediatechnieken zijn het de gebruikers die het uiteindelijke nut definiëren. Net zoals Twitter een veel groter en ander succes is geworden dan de makers ooit hadden gedacht.
  • Ga tot slot niet zonder plan aan de slag. Bedenk dat Sidewiki slechts één van de social mediavormen is. Maak een strategie hoe je om wil gaan met social media en bedenk welke processen, rollen en verantwoordelijkheden nodig zijn om succesvol te worden. Voor personen in organisaties die zich bezig houden met online reputatiemanagement is de Sidewiki simpelweg nog een plek waar de dialoog met jouw organisatie kan plaatsvinden.

Hoe deze techniek zich zal evolueren, is koffiedik kijken. Maar één ding staat als een paal boven water: een veilige haven zal de corporate website niet meer zijn! Ook je ‘eigen’ corporate website kan de speelbal van de gebruiker gaan worden.