Inspiratie, Verdieping

Resultaten marktonderzoek naar affiliate marketingbranche

0

Affiliate marketing is een erg populair communicatiemiddel in de online marketing, maar onderzoek naar de affiliate marketingbranche ontbreekt. Ik heb daarom een uitgebreid onderzoek gedaan naar affiliate marketing in Nederland. In dit artikel geef ik inzicht in de ontwikkelingen en trends van deze branche. Wat speelt er nou precies in deze markt? Een bijdrage van Inge Cornelissen.

Het begrip affiliate marketing wordt in het boek Affiliate Marketing van Wiebe de Jager als volgt gedefinieerd: ‘Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij de adverteerder (merchant of webwinkelier) de affiliate (uitgever/webmaster) beloont voor elke bezoeker, lead of sale die hij genereert via zijn website, zoekmachine of e-mailcampagne’. In dit onderzoek heb ik het begrip affiliate marketing afgebakend bij ‘het belonen van de affiliate door de adverteerder voor elke lead of sale’.

Groei affiliate marketing 2009: de schatting van de experts

Er is altijd veel onduidelijkheid over de omvang van affiliate marketing in Nederland, omdat cijfers ontbreken. In mijn onderzoek heb ik  industry-experts gevraagd om deze omvang te schatten. De omvang van affiliate marketing is hierbij gedefinieerd als ‘omzet uit de affiliate programma’s bij affiliate netwerken + omzet uit affiliate programma’s in eigen beheer’. De verdeling tussen beide componenten werd als volgt ingeschat:

taartdiagram

donkerblauwin eigen beheer

lichtblauwaffiliate marketing
.

De groei in affiliate marketing in 2009 wordt door de experts geschat op 45%. Het merendeel van de geïnterviewden vond dat deze groei mede te danken was aan de kredietcrisis, die als grote kans voor affiliate marketing wordt gezien. Gertjan Koops van ’t Jagt van M4N noemde het afrekenmodel van affiliate marketing dan ook een ‘kredietcrisisproof afrekenmodel’, omdat er bij affiliate marketing afgerekend kan worden op basis van ‘no cure no pay’.

De grootste ontwikkelingen in de affiliate marketingbranche

In mijn volledige marktonderzoek staat een overzicht van ontwikkelingen in affiliate marketing. De belangrijkste ontwikkelingen zal ik hier toelichten.

Professionalisering branche

“Er wordt door affiliate netwerken meer naar buiten getreden. Dit zie je bijvoorbeeld aan de serieuze blogs, marketingblogs (Marketingfacts) en de affiliate-dag. Je ziet dat er meer transparantie komt. Er is een IAB taskforce opgezet, waarin partijen samenwerken die samen bekijken hoe ze de markt het best kunnen bewerken. Deze taskforce kan je de adverteerders voorhouden. Er komt ook meer openheid over onethische praktijken, en er wordt veel meer vanuit de netwerken gecommuniceerd. Dit alles brengt meer inzicht in de markt”, aldus Eduard Blacquiére (Senior SEO Consultant, Outrider).

Overnames netwerken?

Er zijn steeds meer partijen die affiliate marketing aanbieden. Dit zijn zowel kleine als grote netwerken. Nederland heeft een vijftal grote affiliate netwerken en een grote groep kleine spelers. Opmerkelijk is dat in Duitsland ook vijf grote affiliate netwerken actief zijn, en dat de markt vijf keer zo groot is als in Nederland. De verwachting van veel geïnterviewden in mijn onderzoek is dat er daarom consolidatie tussen de affiliate netwerken zal plaatsvinden.

Trends op het gebied van affiliate marketing

Er zijn veel trends op te merken in de affiliate marketing branche. De belangrijkste trends:.

  • De populariteit van affiliate marketing groeit zichtbaar in Nederland. Adverteerders zetten dit communicatiemiddel steeds meer  in, omdat een goed affiliate programma een hoge ROI kan bepalen.
  • Cashback-sites nemen toe in populariteit. Cashback-sites worden al veel in het buitenland ingezet, maar de verwachting is dat dit ook gaat gebeuren in Nederland. Bij cashback-sites wordt consumenten een zeer aantrekkelijke aanbieding geboden. De commissie wordt met de consument gedeeld. Het cashback-systeem is uit te leggen aan de hand van een voorbeeld: het kledingmerk Mexx start een affiliate campagne. Mexx geeft de affiliates een vergoeding van 8%. De affiliate (cashback-site) biedt zijn consumenten vervolgens weer 4% vergoeding aan wanneer zij een product aanschaffen van Mexx via zijn website.
  • Affiliates afgerekend op basis van lifetime value. In Amerika worden steeds meer affiliates uitbetaald op basis van een life time value. Als voorbeeld: Een affiliate probeert nieuwe klanten te genereren voor een telefoonaanbieder. De klant sluit via de website van de affiliate een tweejarig abonnement af bij de telefoonaanbieder. Vervolgens ontvangt de affiliate dan 2% op de uitgaven die deze klant in twee jaar bij T-Mobile uitgeeft. Hierdoor wordt de kwaliteit van de aangeleverde sales nog beter.

Conclusie

Zoals blijkt zijn er vele ontwikkelingen gaande in de affiliate marketing en in dit artikel is slechts een deel van de ontwikkelingen te lezen. Een uitgebreide analyse van de affiliate marketing branche en haar ontwikkelingen/trends is te vinden in het totale marktonderzoek. Deze is hier te vinden.

Inge Cornelissen studeert Marketing aan de VU. Tijdens haar studie commerciële economie heeft ze begin 2009 een marktonderzoek naar de affiliate marketingbranche in Nederland gedaan. Ze liep daarvoor stage op de  affiliate marketingafdeling Outrider, onderdeel van het mediabureau GroupM/WPP.