Applied Video & Social Search

0

Afgelopen weekend zat ik met wat vrienden op de bank TV te kijken. Er kwam reclame tussendoor en we moesten ineens erg lachen om die reclame van Heineken met de Walking fridge. We haalden de laptop erbij om nog een aantal van die reclames te bekijken. Een briljante en creatieve campagne. Briljant ook dat we filmpjes online konden vinden om ze te herbeleven.

Branded commercials

En toen, uiteraard tot grote ergernis van mijn vrienden, begon ik te oreren over de voordelen van SEM (Search Engine Marketing), video en social media-optimalisatie. Na veel protest verliet ik het spreekwoordelijke podium en keken we weer naar de TV.

Het platform dat ik nu heb, lijkt me veel toepasselijker… mijn punt is, dat goed campagnemateriaal de behoefte aan optimalisatie van videosearch en integratie van social media vergroot. Het aantal video-searches op Google groeit razendsnel en de 88 miljoen unieke searches elke maand op YouTube (waarbinnen de categorie branded commercials het snelst groeit) zijn symptomen van een ontwikkeling die we niet kunnen negeren.

Walking fridge

BotteSterWanneer we bijvoorbeeld walking fridge Googlen, zien we Heineken zeer zichtbaar bovenaan op de resultatenpagina staan. Daaronder staan links naar een aantal mediasites en blogs en daaronder staat zelfs een filmpje dat, indrukwekkend genoeg, niet door het biermerk zelf is gemaakt. Heineken is er in geslaagd om de video zo in te zetten dat de resultatenpagina gevuld is met links over de commercial, zonder daarbij ook maar voor één link te betalen.

Ik denk dat te weinig adverteerders dit, potentieel waardevolle adverteerkanaal, zien als een verlenging van hun TV-campagnes. Het is een uitstekend voorbeeld van adverteerders die veel moeite in een commercial steken, maar vervolgens weinig extra’s doen om er meer uit te halen. Die kleine extra’s zijn helemaal niet complex, maar gewoon verwaarloosd. Als je moeite doet om je commercials en andere campagnemiddelen goed vindbaar te maken op YouTube-achtige sites, is dat al een grote stap voorwaarts.

Nadat ervoor gezorgd is dat de campagne vindbaar is, moeten merken ook de interactie met gebruikers versimpelen. Die combinatie is cruciaal, want door succesvolle campagnes worden de commercials online door consumenten gezocht, die ze vervolgens ook als van hunzelf willen beschouwen. Dit alles verhoogt de brand exposure en zichtbaarheid binnen search.resultaatpag

Het zijn ook niet alleen de zoekacties op walking fridge; de resultatenpagina voor “Heineken” toont ook het belang van video en sociale media in brand searches. Wanneer we naar de resultaten kijken, zien we dat Heineken deze domineert; van de betaalde links tot de natuurlijke resultaten. Inmiddels weten we door onderzoek van Google ook allemaal dat er een versterkend effect optreedt bij topposities van zowel de natuurlijke resultaten als de betaalde resultaten, dus daar hoef ik verder niet over uit te wijden.

Social media

Deze redenatie gaat ook op voor searches binnen social communities. Als je op Facebook naar Heineken zoekt, zie je dat zowel het echte merk zelf aanwezig is, maar dat daarnaast ook de commercial erop staat.

Het is duidelijk dat door een goed uitgevoerde video en social media-strategie, waarin gebruikt wordt gemaakt van uitstekend creatief materiaal, er stappen te maken zijn voor de algemene SEM-activiteiten van de adverteerder. Op die manier nemen de zichtbaarheid en exposure beiden toe. Wie dit in het verlengde van een goed gestructureerde traditionele mediastrategie inzet, voegt daadwerkelijk waarde toe aan zijn merk. Voor mij illustreert dit voorbeeld het belang van coördinatie van paid and earned social media in combinatie met een weloverwogen zoekmachinemarketingstrategie.

Ik hoop dat dit korte voorbeeld jullie inspireert om video en social media-middelen beter af te stemmen, om ook algemenere SEM-activiteiten te verbeteren. Met dat thema in gedachte, laten we hieronder de discussie op gang brengen over welke adverteerders bovenstaande zaken niet of onvoldoende oppakken. Lezers, ik vraag het u… Roept u maar!