How to, Inspiratie

Mobiele applicaties in de lift

0

appsWe zien steeds meer mobiele applicaties (apps) verschijnen. Een app is een klein programmaatje dat je downloadt van een App Store en vervolgens installeert op je mobiele telefoon. Dan kun je het gebruiken. Er zijn volgens OMI2 meer dan 50.000 apps. Apple was trendsetter met de App store. Later kwamen Microsoft (Marketplace), Blackberry (App World) en Nokia (Ovi) met soortgelijke initiatieven. Ook Google doet mee in de race en lanceerde recentelijk Android Market. Wat is de toekomst van de App en wat kunnen we ermee in Nederland?

Apps voor smartphones komen volgens Juniper Research (september 2009) in 2014 uit op 20 miljard downloads per jaar. Daarmee ontstaat een interessante groeimarkt voor de makers van applicaties. Apple berichtte recentelijk dat de App Store, voor de iPhone en iPod Touch, meer dan 1.5 miljard downloads heeft gerealiseerd.

Volgens ComScore hebben 8.7 miljoen consumenten in de UK gebruik gemaakt van een app (18% van de mobiele gebruikers). In 60% van de gevallen gaat het om games. De gemiddelde leeftijd van de app-gebruiker is 32 jaar en in 57% van de gevallen is de gebruiker man. App-gebruikers bezitten twee keer zo vaak als gemiddeld een smartphone, zoals de iPhone, ofwel een telefoon die gemaakt is voor mobiel internet.

appstore Nokia

De appstore van Nokia, Ovi

De Nederlandse markt

In september 2009 publiceerde het onderzoeksbureau Forrester Research de Western European Mobile Forecast 2009-2014. In Nederland maakt al 15% van de Nederlandse bevolking regelmatig gebruik van mobiel internet. En het ziet er, door de volgende ontwikkelingen, rooskleurig uit :

 • Steeds meer mensen nemen een flat-fee mobiel internetabonnement
 • Stijgend marktaandeel van smartphones (o.a. iPhone, Blackberry, Android). Deze toestellen hebben tal van nieuwe mogelijkheden:
  1. Locatie via GPS
  2. Videomogelijkheden
  3. Support van mobiele applicaties en widgets

Forrester Research verwacht zelfs dat in 2014 ongeveer 50% van de Nederlanders internet op hun mobiel zullen gebruiken. Met deze groei voor ogen is het meer dan interessant voor bedrijven om mobiele websites en mobiele applicaties te ontwikkelen.

Zijn er al succesvolle cases in Nederland die een applicatie en mobiele website hebben gelanceerd? Ja, en wellicht vanuit onverwachte hoek: Gemeente Den Haag.

Case Gemeente Den Haag

Den Haag is met 480.000 inwoners de derde stad van Nederland. Ieder jaar organiseert de stad in juni de Haagse festivals (The Hague Festivals). De hofstad wilde graag bezoekers op een vernieuwende manier van informatie voorzien. De bezoekers kunnen gratis Nederlandse en Engelstalige informatie over Den Haag en zijn festiviteiten raadplegen op hun mobiel. Het bedrijf XS2TheWorld, gespecialiseerd in mobile marketingoplossingen, heeft de mobiele applicatie en een mobiele website ontwikkeld.

The Hague Festivals

www.thehaguefestivals.com

Toegang tot de mobiele content is mogelijk via twee wegen:

 1. Door het intypen van www.thehaguefestivals.com in de mobiele browser. Deze herkent direct de telefoon en toont de mobiele website i.p.v. zijn ‘grote broer’
 2. Door het sms-en van DENHAAG naar 5040. Je krijgt een linkje naar de applicatie die je kunt downloaden op je mobiel (voor o.a. Nokia, Sony Eriksson). Mocht het toestel niet ‘Java compatible’ zijn, dan krijg je automatisch een link naar de browser voor de mobiele website.

De mobiele website en de applicatie hebben beide ongeveer dezelfde content en functionaliteit: een realtime agenda met de evenementen, concerten en activiteiten, praktische informatie over het weer, parkeren, ticketing en adressen van cafés, restaurants, hotels, winkels en bezienswaardigheden, als ook plattegronden met een overzicht van alle negen locaties van het festival.

www.xstheworld.com

www.xstheworld.com

Sander Munsterman, Managing Director van XS2theWorld, vertelt dat het raadzaam is om vooralsnog een applicatie én een mobiele website te laten ontwikkelen. Zo maximaliseer je het bereik. Mobiele applicaties hebben een aantal voordelen: snelheid, altijd beschikbaar en de rijkere user experience. Een app blijkt in de praktijk 2 tot 4 keer zo vaak bekeken te worden als de mobiele website variant (vanwege de grotere zichtbaarheid op de mobiel). Nadeel van de app is natuurlijk dat deze niet voor ieder toestel te gebruiken is. Zo zul je voor de iPhone een aparte app moeten ontwikkelen.

Verdwalen of hoogtepunten missen tijdens het festival was door de mobiele gids verleden tijd. In minder dan een maand tijd trok de mobiele website ongeveer 7.000 unieke bezoekers en hadden meer dan 5.000 mensen de applicatie op hun mobiele telefoon gedownload.

Best practice-tips

 • Het mobiele medium moet geen kopie zijn van het vaste web, de content en de functionaliteiten moeten worden afgestemd op het schermformaat en kunnen meer plaatsgebonden zijn
 • Maak gebruik van een mobiele website én een applicatie, zeker als je meer eisen stelt aan gebruikersinteractie, beeldmateriaal, beleving en veiligheid.
 • Staar je niet blind op de iPhone. De iPhone is populair, en het ontwikkelen van een applicatie speciaal voor de iPhone is leuk, maar door de applicatie ook beschikbaar te maken voor andere mobiele apparaten vergroot je het bereik enorm
 • Besteed aandacht aan de mobiele website / applicatie via alle beschikbare kanalen (RSS, E-mail, Website, Nieuwsbrief en DM). Zo zul je het bezoek en het gebruik sterk bevorderen.