Innovatie

Communities in de muziekwereld: klinkende cases en knallende cijfers

0

De muziekwereld laat zien hoe social media aan een hele branche een nieuwe dynamiek kunnen geven. Een groeiend aantal partijen daar maakt gebruik van de kracht van communities en behaalt daarmee ook echt resultaat. In dit artikel  casestudies van bands, een platenlabel en een ticketbureau.

De casestudies zijn afkomstig uit een serie presentaties die gistermiddag op de eerste dag van de Eurosonic Noorderslag Conferentie in Groningen werd gegeven. Cross media netwerk iMMovator organiseerde daar een speciale editie van het Cross Media Café op locatie over ‘De kracht van communities’.

Erwin Blom: Meer fans, meer tickets, meer verkoop

Erwin Blom, onder meer bekend van het recent verschenen Handboek Communities, nam de openingspresentatie voor zijn rekening. Hij begon met een terugblik op hoe internet ooit begon aan de hand van een filmpje uit 1996 waarin NOS Journaal presentator Joop van Zijl het nieuwe fenomeen aan de kijkers uitlegt. “Dit jaar blijkt dat internet een blijvertje is.”

https://www.youtube.com/watch?v=y9N0gv2zZ-8

Muziek draait om passie, aldus Erwin Blom. We moeten de discussie over DRM (Digital Rights Management) vergeten, zo blijkt volgens hem ook nu weer uit de lijst van op dit moment populaire torrent downloads: de film Avatar is al enkele weken de meest gedownloade film. Gooi het dus open en geef je fans meer van je muziek.

Vervolgens presenteert hij in hoog tempo een aantal voorbeelden van de succesvolle inzet van social media door artiesten en bands. De band Voicst ontzenuwde via Twitter het gerucht dat ze uit elkaar zouden zijn. Voicst laat ook foto’s van fans op haar site zien. De band Krezip probeert via haar site een persoonlijke band met haar fans op te bouwen. Bij Thisiskrause werd Twitter ingezet om te voorkomen dat de platenmaatschappij de filmpjes van YouTube ging halen en dat lukte ook. De band Jean Parlette maakt het op internet mogelijk om lid te worden. Aus Raus maakt het via een franchise model mogelijk dat fans hun geld terug krijgen.

Belangrijk is dat je als band je materiaal makkelijk toegankelijk maakt, dat wil zeggen dat je muziek en filmpjes makkelijk op andere sites in te passen zijn. Kyteman heeft zo ook veel weggegeven en is mede daardoor tot een succesvol artiest uitgegroeid. Zoeken op Anouk levert een heleboel covers van meisjes op die Nobody’s wife spelen, dat draagt natuurlijk ook bij aan het succes van Anouk. Oasis (zie ook hier) is een ander bekend voorbeeld waar van de kracht van het netwerk gebruik is gemaakt.

Wees actief, praat en reageer dus ook. Mensen waarderen dat en vertellen dan hun leuke ervaringen verder. Bij de afgelopen editie van Lowlands werden met de 1.500 laatste Twitter-berichten (verder kun je jammer genoeg niet terug kijken) meer dan 100.000 mensen bereikt. Zorg ook dat je je mensen kent, bouw een database van je fans op. Zo bouwde Van Katoen een grote database van mensen op waarmee ze zalen konden overtuigen dat er in hun directe omgeving genoeg publiek was om een concert te houden.

“Meer fans = meer tickets = meer verkoop = geld (uiteindelijk)”, zo stelt Blom. “Begin met een band op te bouwen, maak je fans speciaal en uiteindelijk staat je zaal vol.”


Presentatie Erwin Blom over De kracht van social media

Casestudie AB Concerts: 8% meer ticketverkoop

David Zegers, Directeur Communicatie & Ontwikkeling van Ancienne Belgique, presenteerde een verhaal over AB Concerts Brussel. Dit online ticketbureau focust op online communicatie omdat 90% van haar publiek via deze weg oriënteert. Het ticketbureau is erg aanwezig op vele social media sites. Ook heeft de community een plaats op de homepage. Mensen kunnen via de site afspraken maken, bijvoorbeeld om samen te carpoolen of elkaar aan de bar te treffen.

ab-concerts

De site groeit met 2.000 profielen per maand, waarvan 1.500 actieve profielen en heeft nu ruim 29.000 profielen. 28% van de communityleden maakt zichzelf zichtbaar. De meerwaarde van de community is een verhoogde betrokkenheid bij concert en artiest, de mogelijkheid tot interactie met elkaar en met AB Concerts.

De natuurlijke integratie met grote (sociale) netwerksites is cruciaal. Als je naar herkomstbronnen van de sitebezoekers kijkt dan zie je dat Facebook, LastFM en Twitter voor een grote toestroom van fans zorgen. De site zit inmiddels op 6.000 bezoekers per dag, een groei van 50% in een jaar tijd. De weekly mails en concert mails zijn ook erg belangrijk (resp. 42.000 en 73.600 abonnees). Alles wordt gemeten en in een online dashboard zichtbaar gemaakt. Unieke content wordt bovendien aangeboden via ABtv. Van de kijkers kijkt 20% live en 80-% on demand (zie ook ABtv). Mobiel kijken neemt ook toe.

In 2009 werd er 8% meer tickets verkocht dan in 2008, dus ook de verkoopcijfers zijn erg goed.

De nieuw website staat, zo vat Zegers nog eens samen, zorgt voor duidelijkere concertinformatie, meer betrokkenheid, unieke content, meer verwevenheid met grote communitysites, een betere zoekmachineoptimalisatie, een nieuwe (extra) type nieuwsbrief en verhoogde monitoring.


Presentatie David Zegers over AB Concerts

Casestudie Top Notch: 67 miljoen views via YouTube

Farid Benmbarek van Top Notch, een platenlabel, gebruikt verschillende manieren om fans te bereiken. Gerichte communicatie werkt het beste, denk dan aan YouTube, Hyves, Twitter en een iPhone app. Je kunt iemand zo het beste en continu op de hoogte houden over zijn of haar favoriete artiest.

topnotch-site

De website is volgens Farid Benmbarek een vergaarbak met alles wat er gebeurt rond een artiest. Artiesten bloggen op de site en in een Electronic Customer Management tool worden alle klantgegevens bijgehouden. De site heeft 166.000 bezoekers per maand, mensen blijven gemiddeld zo’n 3 minuten op de site. Veel mensen gebruiken zoekmachines, maar ook een grote deel van het bezoek (een derde) komt uit direct verkeer. De nieuwsbrief heeft circa 36.000 leden en deze krijgen tweewekelijks een update. Er zijn exclusieve prijzen te winnen via acties. Het YouTube Kanaal van TopNotchNL staat op nummer 4 van de meest bekeken YouTube kanalen ooit. 14.000 mensen krijgen een e-mail als er wat wijzigt. De filmpjes op YouTube zijn inmiddels maar liefst 67 miljoen keer bekeken.

topnotch-youtube

Het YouTube kanaal wordt ook gebruikt om populaire televisie-uitzendingen te plaatsen, mede omdat de fans niet altijd de traditionele kanalen blijken te gebruiken. Men heeft een Hyves account met 12.000 leden, via Hyves heeft men weer exclusieve luistersessies met artiesten georganiseerd waarbij fans voordat een nieuw album verscheen al naar de cd konden luisteren. De fans bleken zo enthousiast dat ze het ook aan hun familie en vrienden gingen vertellen en er op die manier extra albums werden verkocht. Het kost wat geld maar het levert zeker ook wat op.

Men heeft via Twitter zo’n 2.400 followers en werkt daar met prijsvragen en downloads. Twitter volgers worden beloond met het eerder weggeven van informatie (eerder dan op de site). Over Jan Smit en Damaru werd een zogenaamd 0-sec dagboek bijgehouden, waarbij via Twitter steeds updates werden gehouden.

De iPhone applicatie kreeg binnen 3 weken 1.500 downloads. Wat het volgende platform is wat men gaat gebruiken, dan weet Farid Benmbarek nog niet, maar hij vertrouwt erop dat als hij het niet bedenkt, een van de artiesten het wel zal bedenken.


Presentatie Farid Benmbarek over Top Notch

Casestudie Gasoline Brothers: 36.000 album downloads

Léon Geuyen, drummer en zanger, van de Gasoline Brothers vertelt het verhaal van deze Indieband uit Utrecht. Toen men in oktober 2009 een nieuwe cd uitbracht was het probleem dat men twee jaar lang nauwelijks aandacht had gekregen bij zowel publiek als pers. De oplossing: internet oftewel ‘doe-het-zelf’. Men begon met een blog, gevolgd door een fanpage op Facebook en Twitter. Twitter bleek al snel erg succesvol in te zetten. Toen wielrenner Koos Moerenhout via Twitter promotie ging maken in het circuit van wielrenners stonden al snel ook de media op de stoep (zie ook artikel).

gasoline-brothers

Op 10 oktober 2009 was de release van het nieuwe album, daar werd via de genoemde kanalen promotie voor gedaan. Het album werd ook via Mininova gratis weggegeven en fans ontvingen het album een week voor de release al digitaal. Er was ook een releaseparty met een entreeprijs van 10 euro inclusief gratis cd, er bleef daarvan 7 euro over voor de band.

Via Twitter deed men een oproep of iemand een iPhone applicatie wilde ontwikkelen en dat lukte inderdaad. De ontwikkeling gebeurde gratis, als er straks geld verdiend gaat worden dan krijgt de ontwikkelaar alsnog een vergoeding. Ook is men de eerste Nederlandse band met een Android applicatie.

De resultaten van de albumrelease:

  • Volle bak releaseshow = 250 verkochte exemplaren cd
  • Meer dan 200 Twitterberichten en foto’s tijdens show
  • Meer dan 36.000 (!) downloads van het album
  • een Nederlandss marketingblog schreef over onze case als 
 ‘de perfecte web 2.0 band’
  • en last but not least: een prachtige 4-sterrenrecensie in de Volkskrant

Bovendien is men genomineerd voor de Interactive Award die vandaag (15 januari 2009) op Noorderslag wordt uitgereikt.


Presentatie Léon Geuyen over Gasoline Brothers

Wat mij betreft een mooie serie klinkende cases met knallende resultaten, dit keer ook lekker dicht bij huis. Ooit kreeg de muziekindustrie als eerste klappen van web 1.0, nu lijkt men er als een van de eerste echt te profiteren van web 2.0. Een compliment aan iMMovators moderatoren Monique van Dusseldorp en Erwin Blom voor het bij elkaar brengen van deze mooie casestudies.

Ken je andere sterke cases (dat mag ook internationaal zijn), laat het dan hieronder in de reacties weten!