Willie Wortel in medialand

0

Bedrijven zoals Philips, IBM en Microsoft geven jaarlijks miljarden uit aan onderzoek / innovatie. Niet al dit onderzoek wordt ergens diep in de labs van de bedrijven gedaan, ook wordt er samengewerkt met partners (zowel bedrijfsleven als met de academische wereld). En vaak ook nog ondersteund door nationaal of Europees subsidiegeld.  Wat gebeurt er eigenlijk met al dit subsidiegeld en wat levert het op?

Samen kom je verder

iNEM4U_Logo_150iNEM4U (Interactive Networked Experiences in Multimedia for You) gaat over het delen van ervaringen tussen mensen. Dat klinkt erg simpel, maar de techniek is vaak nog een struikelblok. TV, mobiel en web  zijn nog gescheiden werelden die langzaam aan het convergeren zijn. In de nabije toekomst zijn deze werelden volledig geïntegreerd en kan er moeiteloos ervaringen en content gedeeld kan worden (met hergebruik van de bestaande verschillende apparaten die mensen in huis hebben). Ondanks dat het niet heel ver meer van ons af is, moeten er nog wat bruggen worden geslagen en afspraken gemaakt worden. iNEM4U draagt hieraan bij door hun resultaten zoveel mogelijk terug te laten vloeien in bestaande standaarden zoals Open IPTV Forum, DLNA en TV-Anytime.

Samen kijken

oldtelly_iNEM4U werkt  met z.g. mediasessies tussen gebruikers met verschillende apparatuur (TV en mobiel). Een demo laat zien hoe gebruikers elkaar kunnen uitnodigen om samen een film, TV of foto’s te kijken of muziek te luisteren. Het maakt hierbij niet uit of iemand via zijn TV aanhaakt of met zijn mobiele telefoon. Je kunt zelf gerelateerde content toevoegen aan de sessie en natuurlijk kun je onderling chatten via tekst of video. Sessies kunnen worden opgeslagen en later weer afgespeeld. De demo wordt gedaan met standaard apparatuur: in dit geval een Philips Net-TV en een Android mobiele telefoon.

Wat kijken jullie?

tv-timesEen andere uitgewerkte toepassing is een elektronische programmagids die niet alleen het programma overzicht van je TV-zenders laat zien, maar ook van bronnen als YouTube, Uitzending Gemist, je favoriete videoshop (Hulu, NetFlix) of torrentsites. Als een echte gids leidt dit programma je door het steeds groter wordende media-aanbod. Aanbevelingen ontvang je op basis van opgebouwde profielinformatie of naar aanleiding van gerichte zoekopdrachten. Zoek in de gids bijvoorbeeld op jazz en je krijgt aanbevelingen voor een jazzconcert op Nederland 3, een registratie van Diana Krall op YouTube en een door een vriend opgenomen video van the Cool Cavemen die bij hem thuis op de mediaserver staat. Alle programma’s zijn direct te bekijken op de TV of desgewenst mobiele telefoon. Idee is dat het de kijker niet uit maakt waar zijn content vandaan komt, als het maar relevant is (en niet te duur).

Intelligentie ook IN de TV, niet alleen voor de TV

walking-fridge-150x149Wat kan je TV doen wanneer hij zou weten wie er zit(ten) te kijken en wat de kijkers aan het doen zijn? Een simpele toepassing is de sensor in de bank waardoor de TV automatisch pauzeert wanneer iemand opstaat van de bank. Hier zit je als gebruiker natuurlijk niet op te wachten. Sta je net op omdat de reclame begint, wacht de TV tot je weer terug bent met het afspelen van diezelfde reclame (wel weer goed voor de reclamemakers).

Het wordt anders wanneer je meer sensoren gebruikt (mobiele telefoon,koelkastdeur,deurbel…) en er een lerend systeem achter hangt. Zo’n systeem bestudeert gedurende een periode het kijkgedrag van huishoudens en doet dan aanbevelingen aan de gebruiker om bepaalde handelingen te automatiseren. Bijvoorbeeld de TV pauzeren wanneer je gebeld wordt. Maar niet wanneer dochterlief gebeld wordt want dan kun je geen programma meer afkijken. Technisch is het binnen iNEM4U uitgewerkt, nu nog de vertaling naar een zinvolle toepassing en sluitende business case.

GOAAAAAAAAALLLLLLLL

psv_nec 150x150iNEM4U begon met een onderzoek naar de convergentie van media en wat er ontbreekt. Met de resultaten is INEM4U aan het werk gegaan en nu is net  getoetst of de ontwikkelde concepten aansluiten bij de gebruikersbehoefte. Samen met PSV en T-Mobile is een living lab opgezet waarbij toeschouwers in het stadion tijdens de wedstrijd via hun mobiele telefoon kunnen communiceren met hun vrienden thuis. Het vernieuwende zit hem in het feit dat de vrienden thuis de tekst, foto en video boodschappen op hun TV te zien krijgen, geïntegreerd met de live uitzending van diezelfde voetbalwedstrijd. Ook kunnen de thuiskijkers tekst en video terugsturen naar hun vrienden in het stadion (kunnen die toch nog de herhaling zien). De proef is nog niet afgelopen maar eerste reacties van gebruikers op deze vorm van mediasessies zijn erg positief. Deze demo had even zo goed natuurlijk bij een popconcert plaats vinden of ieder ander event, waar een gedeelte van het publiek live aanwezig is en een gedeelte thuis of in het café het event volgt.

1+1=3

Binnen iNEM4U lijkt het geheel meer dan de som der delen te zijn geworden en kan de EC tevreden zijn met de uitkomsten van het project. Elke partner heeft zijn eigen expertise ingebracht in het project en laten zien dat een gezamenlijke aanpak kan leiden tot een nieuw open diensten platform. Nu nog kijken of de huidige marktleiders zoals KPN en Ziggo, maar ook bijvoorbeeld de publieke omroep, deze visie delen of dat we moeten wachten op bedrijven als Free voor we hier als gebruiker van kunnen profiteren.