How to

Teleseminars: de vergeten listbuildingmethode

0

Listbuilding is voor veel ondernemers een belangrijke marketingtool om verzekerd te zijn van een voortdurende stroom warme prospects. Technisch gezien is er een scala aan online mogelijkheden om je mailinglijst uit te bouwen. Helaas laten veel Nederlandse en Belgische ondernemers één heel belangrijke listbuildingmethode liggen: gratis teleseminars. In deze blogpost een pleidooi voor dit ondergeschoven kindje.

Wat is een teleseminar?

Een Teleseminar is een lezing of training per telefoon waarvoor je niet meer technische kennis nodig hebt dan voor het voeren van een telefoongesprek. Naast de term teleseminar worden dit soort telefonische bijeenkomsten ook vaak teleclass, teletraining of telecoaching genoemd. Met name de gratis versie van een teleseminar, waarbij deelnemers alleen de eigen telefoonkosten betalen, zijn zeer geschikt voor het uitbouwen van je mailinglijst.

De kracht van gratis teleseminars

Een gratis teleseminar is een aantrekkelijk evenement waarvoor mensen zich graag inschrijven. Waar het soms lastig is om inschrijvingen voor je eZine te krijgen omdat mensen niet zitten te wachten op “weer een nieuwsbrief”, lukt dit voor een teleseminar vaak aanmerkelijk makkelijker. Het is een tijdgebonden afspraak die zodoende in de agenda van mensen komt te staan. En dat alleen al geeft het gewicht en waarde waardoor potentiële klanten graag mee willen doen.

Mond tot Mond Reclame

Doordat een teleseminar een evenement is, is het vrij gemakkelijk om een ‘buzz’ te creëren. Waardoor er over je aanstormende gratis teleseminar wordt gesproken en getwittert. Zo kom je met een teleseminar onder de aandacht van mensen die je zonder dat evenement niet zou bereiken. Gewoon doordat je iets biedt dat anders is dan anders én waardevolle informatie bevat.

Een teleseminar is bovendien een aantrekkelijke listbuildingmethode als je doelgroep weinig online is. Door offline promotie voor je teleseminar bied je jouw doelgroep een goede reden om naar je website te gaan voor inschrijving voor dit evenement.

Uiteraard groeit je mailinglijst hierdoor alleen als je de inschrijving voor het teleseminar direct koppelt aan je mailinglijst. Zorg er wel voor dat je open en eerlijk bent over het feit dat inschrijven voor de teleclass automatisch leidt tot een gratis abonnement op je eZine of nieuwsbrief. Alhoewel mensen zich natuurlijk altijd gemakkelijk kunnen afmelden van je eZine, krijg je na een teleseminar meestal het voordeel van de twijfel. Potentiële klanten hebben je aan de telefoon wat beter leren kennen en hebben de waarde van je informatie ervaren. Hierdoor zullen ze je periodieke artikelen met meer belangstelling lezen.

Snelheid & gemak

Het houden van een gratis teleseminar of teleclass heeft een groot aantal voordelen. Ik noem er vier:

  1. Het organiseren van een teleseminar is goedkoop. De enige kosten die zowel jij als je deelnemers maken, zijn telefoonkosten. Deze bedragen € 0,09 per minuut (incl. BTW).
  2. Een teleseminar maakt je autoriteit/expert. Jij bent degene die dit evenement organiseert en jij bent degene die de informatie overdraagt. Waardoor de expertise die je hebt veel meer als zodanig overkomt dan bijvoorbeeld via je website. En als mensen je kennis en expertise op een bepaald vlak leren kennen, word jij aantrekkelijker als dienstverlener.
  3. Een teleseminar is extreem makkelijk. TelefonerenIedereen weet hoe een telefoon werkt. Dit maakt de drempel om succesvol mee te doen lager dan bij het meer geavanceerde broertje van het teleseminar: het webinar. Uit eigen ervaring weet ik dat een webinar voor sommige doelgroepen op dit moment echt nog een stap te ver is.
  4. Een teleseminar is snel. Razendsnel. Je kunt vanochtend bedenken om vanmiddag een teleseminar te houden. Zo kun je met een teleseminar uitstekend inspelen op de actualiteit die speelt op jouw vakgebied.

Techniek voor een succesvol teleseminar

Om te kunnen telefoneren met een grote groep mensen, heb je uiteraard een conferencelijn nodig. Let daarbij op de volgende aspecten:

  • Zorg dat deelnemers zelf kunnen inbellen. Je wilt niet op het moment suprême iedereen zelf moeten verbinden met jouw gesprek (zoals bij Skype-groepsgesprekken het geval is).
  • Voorkom onnodige ruis op de lijn door achtergrondgeluiden. Kies een conferencelijn die je de mogelijkheid biedt om lijnen te ‘muten’. Dit maakt dat jij als gastheer/vrouw hoorbaar bent voor de deelnemers, maar de deelnemers zelf niet kunnen spreken. Wil je meer interactie, dan kun je op elk moment de ‘mute’ functie uitschakelen.
  • Neem je teleseminar op. Zo heb je naderhand een interessante MP3 die je voor andere promotiedoeleinden kunt gebruiken.
  • Kies voor een binnenlandse teleconference-provider. De drempel blijkt erg hoog voor potentiële deelnemers als je van hen verwacht dat zij naar een nummer in de VS te bellen.
  • Wil je dat ieder zijn eigen telefoonkosten betaalt, of betaal jij voor alle deelnemers? Niet alle conference-lijn-aanbieders geven je de mogelijkheid om én te muten én de kosten de delen. In veel gevallen is er sprake van een abonnement als je deze functies wilt kunnen combineren.

Zelf maak ik gebruik van de beta-versie van https://www.newtelco.nl (als lezer van dit artikel kun je ook gebruik maken van deze beta-versie als je mailt naar info@newtelco.nl en aangeeft dat je via mij komt). Voor zover ik weet zijn zij de enige aanbieder in Nederland die je de mogelijkheid geeft zonder abonnement de kosten te delen, gebruik te maken van de mute-functie én gratis MP3-opnames van je teleseminar te maken.

Kortom

Het organiseren van gratis teleseminars is een makkelijke, opvallende en aantrekkelijke listbuildingmethode. Wil je meer weten over de toepassingen en het organiseren? Kijk dan eens naar mijn prezi-presentatie ‘Geld verdienen met teleseminars’ die ik vorig jaar gaf tijdens het Social Media Event.

Daarnaast raad ik je aan om zelf een aantal gratis teleseminars te volgen om gevoel te krijgen voor de opbouw & promotie van deze listbuildingtechniek. Google-en op ‘free teleclass’ opent een wereld aan mogelijkheden. Dit is in elk geval een erg leuke en interessante teleclass: “3 Simple Steps to Explode Your Productivity, Profits, and Fun!” op donderdag 18 maart 2010.