Kerplinkus: Tetris in een verfrissend nieuw jasje

0

kerplinkplus3Het leuke van retrotrends is dat ze suggereren dat je teruggaat naar het goede van vroeger, terwijl er tegelijkertijd gebruik gemaakt wordt van de voordelen van de huidige tijd. Dit geldt ook voor Kerplinkus, een blokkengame die in alles doet denken aan het roemruchte Tetris.

keplinklplysVanuit de bovenkant van je scherm vallen verschillende blokken. Jij moet er voor zorgen dat deze matchen met de juiste blokken aan de onderkant van je scherm, die langzaam rij voor rij omhoog komen. Toch is de gameplay totaal anders dan Tetris.

Het gaat er bij Kerplinkus namelijk om dat je de blokken aan de onderkant met een snelle tik van plaats laat verwisselen, waardoor een vallend vierkant op eenzelfde blok aan de onderkant terecht komt. Dit is op zich al uitdagend wanneer het spel sneller wordt, maar het wordt echt leuk doordat je combinaties van dezelfde blokken kunt maken, waardoor hele rijen en kolommen tegelijkertijd opgeschoond worden.

Wat valt op?

Kerplinkus heeft in alles een retro-uitstraling. Dat begint met het zwarte achtergrondscherm en de blokken, die uit grove pixels zijn opgebouwd. Ook de muziek sluit aan bij deze stijl en geeft een goede ondersteuning bij de gameplay.

Wat mij in de game aanspreekt, is de combinatie van een eenvoudig spelletje in retrostijl, dat tegelijkertijd voor een enorme uitdaging zorgt. Het wordt steeds lastiger om blokken goed weg te werken en na verloop van tijd kreeg ik steeds weer een irritant hoge kolom, die vervaarlijk dicht bij de bovenkant van m’n scherm kwam.

kerplinkplus2Dat zorgt voor stress, omdat je reactietijd om een vallend blok te matchen fors korter wordt. Bovendien heb je de mentale stress omdat ‘game over’ akelig dichtbij komt. Deze combinatie zorgt voor een dynamisch spel dat bij mij regelmatig voor hartkloppingen zorgde.

Is het wat?

Kerplinkus combineert een lekkere retrostijl met de geneugten van vandaag de dag, zoals een online leaderboard waarin je je beste scores kunt vergelijken met anderen. Toch zit de kracht van het spel in de eenvoud: de mix van eenvoudige beelden en een uitdagende gameplay zorgen voor een aantrekkelijke game, die je zo oppakt om even een kwartiertje te spelen.

Kerplinkus laat zien dat er niks mis mee is om terug te grijpen op een mooi retrothema, zolang je het maar goed uitwerkt. Het wachten is nu op de heruitgave van Pong; zou er een ontwikkelaar zijn die daar ook zoiets inventiefs van kan maken?

Prijs: 0,79 (App Store)
Dit artikel werd eveneens gepubliceerd op Bashers.nl