Innovatie

Webshop in 360 dagen (1): even voorstellen

0

“Ondernemer ben je 365 dagen per jaar”, luidt het devies, en dit geldt zeker voor webshopeigenaren! Op 1 april 2009 hebben wij de stap naar de Kamer van Koophandel genomen. Nu, bijna 360 dagen later, gaat LensBestel.nl – onze webshop met contactlenzen en lenzenvloeistof – live. In deze serie artikelen op Frankwatching beschrijven we in retrospectief ons avontuur, de keuzes die we hebben gemaakt en de uitdagingen die we zijn tegengekomen. Ook proberen we hiermee een goed vervolg te geven aan de serie artikelen van Pieter Hofstra.

In dit eerste artikel een korte introductie van de webshop, de auteurs en de filosofie. Voor de volgende artikelen in de serie hebben we een globale lijn uitgetekend, maar we willen ook graag van jou horen wat je wilt weten, dus reageer gerust met vragen en suggesties! Onze insteek is om zo samen met jullie de artikelen relevant en levendig te houden.

 1. Introductie en ideeën
 2. Het businessplan en bijbehorende internetstrategie
 3. De administratie: KvK, Belastingdienst, bank en leveranciers
 4. Samenwerken 2.0
 5. Creëren van de huisstijl
 6. Kiezen van het juiste eCommerce-pakket
 7. Development, programmeren en usability
 8. Het produceren van de content en catalogus
 9. Testen en livegang!
 10. Werkproces van fulfillment
 11. Internetmarketing en de inzet van sociale media
 12. Analytics en conversie-optimalisatie
 13. Lessen voor webshop-ondernemers
 14. Terugblik en de toekomst…!

Wie zijn wij?

Eerst een introductie! Wij zijn Dennis Vreeke en Roman Markovski, twee bedrijfskundigen met een flinke dosis ambitie, internet(marketing) kennis en een full-time baan. Beide heilig overtuigd van de kracht van het samenwerken en ‘het netwerk’. Tot eind 2009 waren we collega’s bij een internet consulting bureau, waar onze samenwerking een goede kick-start heeft gehad. Al snel werd ook duidelijk dat we qua business-interesses op één lijn zaten en langzaam maar zeker begon het thema ‘ondernemen op het web’ te overheersen in onze dagelijkse gesprekken.

Het idee!

ContactlensNa een paar maanden aan elkaar ‘pitchen’ van business ideeën, kwam op een avond dan eindelijk een openbaring: contactlenzen. Via een persoonlijk contact vernamen we dat er voor ons een mogelijkheid was om originele contactlenzen (dezelfde als bij de opticien) voor een scherpe prijs in te kopen. Na een korte brainstormsessie besloten we er een dagje overheen te laten gaan en de mogelijkheden de volgende avond door te spreken. Het idee van een webwinkel voor contactlenzen leek in eerste instantie niet zo spannend, maar het was de context die de doorslag gaf.

De context

We besloten de optiekmarkt en onze kansen goed te onderzoeken. Hierbij maakten we gebruik van de kracht van het internet voor het zoeken van branche-rapporten, concurrentieanalyses en andere verkenningen van de markt. Enkele dagen later waren de conclusies overduidelijk:

 • de optiekmarkt is verouderd: de branche is een homogene oligopolie
 • de markt heeft een gesloten karakter en is zeer moeilijk te betreden als internet-ondernemer
 • opticiens zijn op het internet nauwelijks of niet significant aanwezig
 • er zijn veel kwaliteitsverschillen in de geboden service (zowel online als offline)
 • van oudsher ligt de macht bij de opticien en niet bij de consument, mede door gebrek aan transparantie.

De beslissing

lensNa een stevige evaluatie van een week werd het ons duidelijk: hier ligt onze uitdaging! Maar hoe pak je zoiets aan? De toekomst is online: zo ook voor de optiekbranche, dus het leek evident dat we door een online onderneming voor wat opschudding zouden zorgen. Al snel begonnen we te brainstormen over de beste aanvliegroute en vonden we daarbij een unieke insteek die ons onderscheidend maakt in de markt. Hierover kun je in ons volgende artikel verder lezen.

Waar zijn we nu?

Een maand nadat we in 2009 bij de Kamer van Koophandel hadden geregistreerd, begon Pieter Hofstra met een interessante serie artikelen over het starten van een webshop in 60 dagen. We lazen met smart de eerste posts, terwijl we achter de schermen ons business plan voltooiden. Toen de queeste van Pieter na vier weken eindigde, kwam het idee om de (onder web-professionals inmiddels zeer populaire) serie van onze kant verder op te pakken. De twijfel sloeg echter toe; we bevonden ons nog in een te prille fase om genoeg interessante artikelen op te leveren en we besloten de artikelen te schrijven ná livegang.

Na bijna een jaar lang bijna iedere avond en weekend eraan gewerkt te hebben, zijn we op 1 maart definitief opengegaan. Voor ons genoeg reden om de opgedane kennis met de Frankwatching community te delen! In ons volgende artikel zullen we aan de hand van de case van LensBestel.nl laten zien hoe we tot ons businessplan zijn gekomen en hoe we deze hebben opgeschreven. Ook komt aan de orde hoe we deze hebben vertaald naar onze internetstrategie.

Volgende week weer een nieuwe aflevering. Lees ook de andere artikelen uit de serie Webshop in 360 dagen.