How to

Pauzeren in plaats van unsubscriben?

0

Digitale nieuwsbrieven, ik denk dat een gemiddelde persoon wel 10 tot 15 abonnementen heeft. Wanneer je op vakantie gaat en 2 weken later je werk- of je privémail opent, zie je door de bomen het bos niet meer. 100 nieuwe berichten, waarvan een groot percentage nieuwsbrieven. Je uitschrijven om dit in de toekomst te voorkomen is een optie, maar zou het niet veel makkelijker zijn een nieuwsbrief voor een bepaalde periode te pauzeren?

Op die manier voorkom je een inbox overload en krijg je wanneer het wel relevant is, de nieuwsbrieven waar je je voor hebt opgegeven.

In Amerika wordt er door een aantal bedrijven al mee geëxperimenteerd, waarbij de reacties vanuit de ontvangende partijen overwegend positief zijn. De controle ligt bij de ontvanger, deze geeft aan wat en wanneer hij of zij wil ontvangen. Sommige nieuwsbrieven zijn nu eenmaal niet altijd relevant in een bepaalde periode. Net op een vroege wintersportvakantie geweest, dan wil je geen aanbiedingen meer ontvangen voor last-minute ski vakanties. Zo zijn er legio voorbeelden, of de oorzaak nu vakantie, het onderwerp of simpelweg geen tijd is, je nieuwsbrieven pauzeren biedt dan uitkomst.

Hierbij een naar mijn idee geweldig voorbeeld hoe je als marketeer optimaal in kunt spelen op de behoefte van de klant en deze een aantal keuzemogelijkheden kunt geven, om de klant toch te behouden:

shopittome_large

Ook een keerzijde van de medaille

Natuurlijk kan een ‘pauzeknop’ ook problemen opleveren. Wanneer iemand zijn abonnement een half jaar pauzeert en plotsklaps na 6 maanden weer een nieuwsbrief ontvangt, kan dit gezien worden als spam terwijl dit natuurlijk niet het geval is. Het geheugen laat ons soms wel eens in de steek, dit kan dus situaties opleveren waarbij een versturende partij ten onrechte als spammer wordt gezien.

Er zijn echter manieren voor om dit te voorkomen. De persoon in kwestie krijgt eerst een e-mail waarbij aangegeven wordt dat zijn of haar abonnement weer geactiveerd wordt, met daarin vermeld de datum van pauzeren. Op deze manier voorkom je als verzender mogelijk vervelende situaties.

Hoe pas je een ‘pause button’ in je nieuwsbrief toe?

Je kunt een ‘pause button’ op de volgende manieren verwerken in je nieuwsbrief:

  • Een scroll down met begin en einddatum pauzeren aangeven, zie dit voorbeeld:

pause message

  • Een pause button naast de unsubscribe button plaatsen. Wanneer hier op geklikt wordt, wordt de nieuwsbrief onmiddellijk gepauzeerd. Het probleem met deze methode is dat het heractiveren tricky kan zijn. Je moet namelijk terug naar je laatste nieuwsbrief en nogmaals op de pauze button klikken om je abonnement te heractiveren. Dit is vrij omslachtig, dus deze optie zal minder geliefd zijn bij marketeers.

Out of Office Pause

Een ander gespreksonderwerp op dit moment is de ‘out of office pause’. Wanneer iemand een out of office aan heeft staan met daarin een einddatum vermeld, kan dit mogelijk in de toekomst herkend worden door een versturende partij van nieuwsbrieven. Op deze manier wordt automatisch een abonnement gepauzeerd tot deze persoon weer toegang tot zijn e-mail heeft.

Microsoft heeft Email Prioritizer ontwikkeld voor Outlook 2007, dit is een tool waarbij je je e-mail kunt pauzeren, dus je ontvangt geen e-mail wanneer je in een meeting zit of bent lunchen. Dit kun je zelf instellen. De gedachte hierachter is dat e-mail afleidt wanneer je ergens anders mee bezig bent. Veel personen hebben 24/7 toegang tot hun mail, via mobiel, Blackberry, laptop etc. Dit is natuurlijk een tijdelijke oplossing, wanneer je weer beschikbaar bent dan stroomt je inbox binnen de kortste keren weer vol:

EmailPrioritizerLarge

Pauzeknop en social media

Ook voor social media heeft een pause button een grote toegevoegde waarde. 2 weken geen Twitter alerts of LinkedIn group updates? Dat scheelt in mijn inbox alleen al zo’n 50 berichten. En dat terwijl ik nog een gemiddelde social media gebruiker ben.

Een pause button op Facebook die verzenders attendeert dat je niet aanwezig bent en dus geen berichten kunt ontvangen? Of een pauzeknop bij iemand zijn profiel, misschien wil je van een bepaalde persoon even geen berichten meer ontvangen, dit is een veel nettere manier dan een persoon volledig te blocken.

Ideeën genoeg, maar het moet nog wel worden uitgevoerd. Voor nieuwsbrieven ligt hier een rol voor ESP’s, wanneer zij dit kunnen integreren in hun aanbod kan het heel snel gaan. Voor out of office replies moet een ISP of mail provider hier op inspelen en social media partijen kunnen deze applicaties zelf invoeren.

Het zal nog wel even duren voordat we hier met zijn allen gebruik van kunnen maken, maar ooh boy, wanneer dit eenmaal werkt zal het zeker van grote meerwaarde zijn.