Innovatie

Trendwatcher of the Year: TWOTY Awards 2010

0

Gisteravond vond in de MTV Studio’s in Amsterdam-Noord de uitreiking van de TWOTY Awards 2010 plaats, het evenement voor trendwatchend Nederland, dat voor de derde keer werd georganiseerd en door maar liefst 300 mensen werd bezocht. SecondSight, het tijdschrift voor trend- en forecasting, startte in 2008 met de benoeming van Trendwatcher of the Year en in de afgelopen jaren is het event exponentieel gegroeid. Reden om er dit jaar een feest van te maken, een dubbelfeest, want naast het uitdelen van maar liefst 11 awards, lanceerde het magazine meteen haar eerste internationale editie.

See Spaces

ssOnder het mom van *Gateways to the future* zal SecondSight voorspellingen en predicties nu ook gaan delen met de buitenlandse markt, waarbij per editie een andere thematiek centraal zal staan. Het betreden van deze weg betekent een weg naar nieuwe mensen, visies en ideeën, waarbij andere paden worden blootgelegd, kansen worden benut en mogelijkheden de revue zullen passeren.

*See Spaces* vormt dan ook het passende leitmotiv van het debuterende  internationale nummer, waarvan gisteravond het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Liesbeth in ’t Hout, directrice van Het Amsterdam Fashion Institute.

Oeuvre

edelkoort

Liesbeth in ’t Hout werd tevens in 1999 tot eerste parttime voorzitster van The Design Academy in Eindhoven benoemd, waar zij samen met internationaal bekend trendforecaster Lidewij Edelkoort (foto) de scepter zwaaide. Aangezien Lidewij zelf niet aanwezig was tijdens de TWOTY uitreiking en Liesbeth volgens haar als haar denkende wederhelft kan worden beschouwd, nam deze dan ook haar award in ontvangst voor ‘Trendwatching Oeuvre 2010’, die voor het eerst werd uitgereikt.

Een zeer terechte toewijzing, want als oprichtster van Trend Union en Studio Edelkoort en artdirector van drie magazines: het hortoculturele magazine BLOOM, waarin de esthetica van flora hoogtij viert, het grafische en kleurrijke View on Colour gericht op vormgeving en industrial design en Interior View, geconcentreerd op design en ruimte-indeling, kan Lidewij Edelkoort als de Moeder der Forecasting worden beschouwd..

Trendwatcher of the Year 2010

Carl-Rohde

Werd vorig jaar Adjiedj Bakas verkozen tot ‘Trendwatcher of the year’, voor 2010 gaat de eer naar Carl Rohde (foto), cultuursocioloog verbonden aan de Universiteit van Utrecht, professor aan de Fontys Hogeschool sinds 2009, waar afgelopen januari de eerste Minor Trendwatching van start ging. Ook is hij de oprichter van het internationale onderzoeksbureau Science of The Time, dat samen met ‘Coolhunters’ verspreid over de hele wereld de nieuwste trends in kaart probeert te brengen.

Een bereisd man met een koffer vol culturele wetenswaardigheden, die door middel van samenwerkingen met o.a. scholen in Brazilië en China wordt voorzien van nieuwe inspiraties en het afgelopen jaar volgens de jury een globale expansie heeft doorgemaakt.

Upcoming Trendwatcher of the Year

irenewesterbeekNaast benoemingen van reeds heersende ‘trendgrootheden’ werd ook aandacht besteed aan opkomend talent vertegenwoordigd door Irene Westerbeek (The Cool Collector, foto), Farid Tabarki (Studio Zeitgeist) en Sam Colijn (Out of Office), die voorafgaand aan de uitreiking hun visie moesten pitchen. ‘Behoorlijk eng’, aldus Irene Westerbeek, ‘maar ook een fantastische erkenning’. En die erkenning kwam des te meer toen zij werd uitgeroepen tot ‘Upcoming Trendwatcher of 2010’.

Ook werden TWOTY awards uitgedeeld op het gebied van onder andere Food, Duurzaamheid, Technologie, Jongerencultuur en Trendimplementatie. Hoofdredactrice van SecondSight Andrea Wiegman verklaarde dat we in een tijd leven, waarin trendwatching is uitgegroeid tot een professie, waarbinnen specialisaties hebben plaatsgevonden. Reden genoeg om deze experts, die steeds meer terrein veroveren, te belonen voor hun verdiensten:

  • Best specialist trendwatcher – Food – Hans Steenbergen (Shoot My Food // Food Inspiration)
  • Best specialist trendwatcher – Tech / Digi – Boris Veldhuijzen van Zanten (The Next Web)
  • Best specialist trendwatcher – Duurzaamheid – Lisette Kreischer (Veggies in Pumps)
  • Best specialist trendwatcher – Fashion / Design – Anne Marie Commandeur (Het Stijlsinstituut)
  • Best specialist trendwatcher – Jongeren – Nalden (Nalden.net)
  • Trend implementation agency of the year – Trendsactive
  • Trend implementation of the year – Join The Pipe (foto hieronder)
  • Trendsetter of the year –  Eurocommissaris Neelie Kroes
Join The Pipe

Join The Pipe

De awarduitreiking vond plaats tijdens een culinair vijf gangen diner verzorgd door Food Collective Amsterdam, dat sustainable culinary concepts custom-made op tafel zet. Onlangs opgericht door Bas Wildeman, Erik Huibers en Sandy Veen brengt Food Collective in samenwerking met lokale leveranciers een eet experience van spectaculaire smaken bereid aan de hand van innovatieve kooktechnieken in een gestileerde omgeving. In samenwerking met De Culinaire Werkplaats werd het TWOTY diner voorzien van tongstrelende combinaties, zoals druppels van doperwt of een soep van bramen en zoethout.

Ook werd er aandacht besteed aan visueel vertier o.a. vertegenwoordigd door een prachtige Argentijnse tango vertaling van Kwela Hermanns en Carl Kerchmar, beiden werkzaam voor Portal To Your Dreams. Lichaamsexpressie voorzien van dieperliggende symboliek, want de tango is een dans die zonder choreografie wordt uitgevoerd en “waarbij de natuurlijke kracht en de schoonheid van het moment de leidraad vormen, elementen die eveneens een rol spelen in de  trend- en forecasting discipline”, aldus Kwela Hermanns.

De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door portretfotograaf Robin de Puy, die alle awardwinnaars vastlegde. Haar foto’s zijn opgenomen in de eerste internationale editie van SecondSight, dat naast trend- en forecastingnieuws een uitgebreider overzicht geeft van de TWOTY winnaars 2010.