Prezi: de PowerPoint Killer!

0

Steeds vaker wordt de naam Prezi genoemd als hét alternatief voor powerpoint. Het ouderwetse Microsoftprogramma, gebaseerd op de nog oudere ‘dia-presentatie’, lijkt zijn beste tijd te hebben gehad. Waar je bij Powerpoint alleen na hoefde te denken over de inhoud en de volgorde, komt er bij Prezi nog een derde aspect bij: ontwerp.

Ontwerp

Het uitgangspunt van een Prezi bestaat niet uit losse ‘slides’ maar uit één groot digitaal canvas doek waar alle elementen op worden geplaatst. De elementen (tekst, plaatjes, video etc.) kunnen geplaatst worden in ‘frames’. Door elementen in de frames te plaatsen worden ze tijdens de presentatie goed uitgelijnd weergegeven. De hiërarchie in elementen kan worden aangebracht door de zoomfunctie. Prezi beschikt over een (oneindige) zoomfunctie waardoor het mogelijk is om eerst de hoofdlijnen te laten zien, om vervolgens de details zichtbaar te maken door erop in te zoomen. Een ander groot pluspunt is dat elementen in een Prezi kunnen worden gedraaid. Tijdens het presenteren draait het beeld naar een element zodat het recht in beeld komt (doe dit niet te vaak, dan wordt je zeeziek!).

Prezi is naar mijn idee veel dynamischer en aantrekkelijker dan powerpoint (en keynote). Voorwaarde is wel dat het ontwerp van de Prezi het verhaal moet ondersteunen en dat mensen geen ‘powerpoint’ in prezi gaan maken. Met het eerste bedoel ik dat er nu vaak gebruik wordt gemaakt van de zoom en draaifunctie, gewoon omdat het leuk is, maar niet direct bijdraagt aan het verhaal. Met het tweede bedoel ik dat men snel geneigd is om een Prezi in Powerpointstijl te maken, door bijvoorbeeld in elk element de welbekende bulletpoint opsommingen te gebruiken. Een opsomming is niet altijd slecht, maar is vaak wel de belangrijkste reden dat mensen in slaap vallen tijdens een presentatie.

Hieronder een voorbeeld Prezi, met daarin 15 dingen die je niet mag vergeten bij het maken van een LinkedIn profiel. Laat je inspireren en ‘ontwerp’ je eigen Prezi!