Social marketing in professional services

0

Op het vlak van marketing en digital social media is in de professional services -industrie nog veel vooruitgang te boeken. Dat is opmerkelijk, want juist hier gaat het om menselijke verbindingen. Voor een accountant, advocaat en management consultant zou ‘dit nieuwe communiceren’ een verlengde moeten zijn van wat ze al eeuwen doen.

Mijn werkgever Accenture is, net als andere professional services organisaties, een people business. Dit geldt voor de drie belangrijkste doelgroepen:

  1. Klanten: mensen kopen van mensen, niet van logo’s.
  2. Potentiële werknemers: de mensen maken het merk, niet andersom
  3. Werknemers: Mensen zijn je kapitaal

Even geleden sprak ik tijdens een bijeenkomst van de European Association of Communication Directors, de EACD, over dit onderwerp. Met de hoop op een levendige discussie gaf ik aan dat marketeers binnen deze sector eigenlijk voorloper zijn als het gaat om social media. Daar waar veelgeprezen B2C marketeers steeds meer richting het individu en social gaan, doen wij dit eigenlijk al jaren. Deze benadering heeft nu echter een injectie van technologische mogelijkheden gekregen, evenals het fancy naamplaatje ‘social media’. Maar in essentie draait het om mensen bij elkaar brengen, connecties leggen. Facebook, LinkedIn, Hyves worden daarmee vergelijkbaar met relatie-evenementen en andere old school social media.


Dit bracht de discussie aardig op gang. Natuurlijk zijn er nuances, en brengen interactie en transparantie gevaren met zich mee. Maar met oog voor deze gevaren zou de marketeer in professional services de digitale sociale mogelijkheden moeten inzetten als laag op wat het bedrijf al doet: het samenbrengen van de mensen binnen de organisatie met hun doelgroepen en het faciliteren van contact tussen die doelgroepen onderling.

Veel te vaak wordt het merk als ideale communicatiebron tussen de mensen intern en de doelgroepen extern gezet. Corporate websites verkondigen het woord na zes rondes van goedkeuring, op corporate weblogs is geen interactie en op Twitter pushen we persberichten naar digitale relaties. Juist in professional services moet het merk niet als een schild worden gebruikt, maar als een enabler van menselijke interactie.

Brand as an enabler of connections

Herlancering Accenture BlogPodium

De buitenwereld wil geen contact met een merk, maar interactie met onze mensen en weten wat onze drijfveren en ideeën zijn. In dit licht heeft Accenture Nederland een herlancering gedaan van het Accenture BlogPodium, dat sinds 2005 bestaat. Binnen dit digitale hoofdkwartier laten de werknemers van de organisatie de gezichten achter het merk zien. Met het nieuwe platform brengen wij nog meer mensen naar voren op de onderwerpen waar wij over willen praten, on- en offline. Het uiteindelijke doel is een groep van Digital Citizens, die met BlogPodium als HQ het online landschap intrekken en de dialoog zoeken op de verschillende sociale netwerken.

Het zou mij niet verbazen als we over twee jaar geen corporate websites meer hebben in de klassieke vorm, maar ze allen de vorm hebben van wat we nu een corporate weblog noemen.