Innovatie

Google Mobile Update: voice search, product search & maps navigation

0

Google presenteerde recent haar visie op nieuwe mobiele producten en diensten. Mobile search, in het bijzonder voice search en product search, speelt hierin een belangrijke rol. Maar ook Google Maps Navigation ziet er veelbelovend uit. De client, connectivity en cloud computing vormen volgens Google daarbij drie belangrijke drijfveren. Een update van Google’s plannen rond mobile.

Drie drijfveren volgens Google

Cloud computingHet was Robert Hamilton (product manager bij Google UK) die tijdens een presentatie afgelopen donderdag op het Google kantoor in Nederland de visie toelichtte. Hij benadrukte dat Google de focus op lange termijn ontwikkelingen legt. Voorbeelden daarvan zijn cloud computing (met Gmail, Google Docs), video (YouTube, Google Video) en search by voice. Voice by search zal de komende jaren een van de belangrijkste aandachtspunten zijn van Google, daarover later meer.

Wat Gmail, YouTube en straks search by voice tot een succes maken, komt door drie drijfveren. Als eerste de Client (gebruiker) die een product/dienst uiteindelijk tot een succes maakt. Hierbij staat gebruiksgemak centraal. De tweede drijfveer is Connectivity: Iedereen is altijd met elkaar verbonden en iedereen is mobiel bereikbaar. Het is makkelijker dan ooit om elkaar snel te bereiken. De laatste drijfveer is de Cloud: Alle processen vinden plaats in de cloud (in plaats van op de desktop of mobiele toestel). Dat betekent in theorie dat de rekenkracht van mobiele toestellen steeds minder belangrijk wordt. Kortom: de ontwikkelingen op het gebied van gebruikers, de mobiele bereikbaarheid en de processen die in de cloud worden uitgevoerd zorgen ervoor dat Google de focus legt op mobiele diensten en producten.

Na(ast) search ook mobile search

Google is groot geworden met search (met name inkomsten via advertenties) en verwacht dat mobile search ‘the next big thing’ zal worden. Volgens Hamilton focust Google momenteel niet primair op het ontwikkelen van nieuwe advertentiemogelijkheden en -modellen voor adverteerders via het mobiele kanaal. Google experimenteert vooral met nieuwe zoekmogelijkheden, waarbij de focus dus vooral ligt op een optimale gebruikerservaring en minder op het genereren van (directe) inkomsten.

Voice search

Voice searchVoice search houdt in dat gebruikers zoekopdrachten kunnen uitvoeren door middel van spraak en spraakherkenning. Ben je op zoek naar bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde pizzeria, dan kun je de zoekopdracht inspreken. Google analyseert wat je ingesproken hebt (dit vindt plaats in de cloud), komt met de dichtstbijzijnde pizzeria en toont deze (en omliggende pizzeria’s) in Google Maps. Google kan deze relevante informatie geven aan de hand van de locatie van de gebruiker. De gebruiker kan deze functie (het bekend maken van de locatie) uitschakelen.

Een interessante feature is zero click search. Momenteel moet je, als gebruiker, na het invoeren van je zoekopdracht op ‘uitvoeren’ klikken. Google experimenteert met een nieuwe mogelijkheid, waarbij gebruikers niet meer hoeven te klikken. Op het moment dat je de telefoon bij je hoofd houdt, schakelt Google automatisch de voice search applicatie in, zodat je de zoekopdracht kan inspreken. Vervolgens wordt de zoekopdracht geanalyseerd. Na de zoekopdracht toont Google de zoekresultaten. Zonder clicks.

Product search

Een tweede variant van normale search is product search. Deze variant is vooral interessant voor aanbieders van producten (bijvoorbeeld apps) en diensten. Google biedt deze aanbieders de mogelijkheid om gebruik te maken van de search engine van Google (via een API). Google Nexus One gebruikers die de nieuwste update Froyo hebben gedownload, kunnen al kiezen uit verschillende zoekresultaten.

Een voorbeeld. Stel retailer X heeft een mobiele applicatie ontwikkeld (of laten ontwikkelen). Deze retailer kan er dan voor kiezen om gebruik te maken van de Google search engine. Dit betekent dat Android-gebruikers (en in latere stadia andere telefoongebruikers) direct vanaf de Google search bar kunnen zoeken in het aanbod van retailer X.

Google Translate

Google listeningVertalen is makkelijk met Google Translate, zo stelt Hamilton. Momenteel kunnen Androideigenaren gebruik maken van Google Translate. Zinnen en woorden zijn te vertalen via Google Translate door deze in te spreken of in te typen. Vervolgens wordt de tekst vertaald in de cloud en komt Google met het resultaat.

Hamilton verwacht dat het binnen twee jaar mogelijk is om real-time woorden en zinnen te vertalen naar ’s werelds meest gesproken talen. Op deze manier neemt Google dus taalbarrières weg.

Google Goggles

Google GogglesGoogle Goggles is een applicatie die objecten, tekst, figuren en codes scant en relevante resultaten toont. Met Goggles is het mogelijk bijvoorbeeld landschappen te fotograferen, waarop Goggles met achtergrondinformatie komt over het desbetreffende landschap. Dit geldt ook voor belangrijke gebouwen en historische locaties. Het doet mij denken aan de Wikipedia laag die beschikbaar is in Layar en ik vraag me de toegevoegde waarde van Goggles op dit gebied af.

Google Goggles maakt het ook mogelijk QR-codes, teksten, wijnlabels en visitekaartjes te scannen. Hamilton kwam met een voorbeeld, waarbij een menukaart wordt gescand en vervolgens via Google Translate vertaald kan worden. Er zijn ook zaken die minder makkelijk herkend worden in Goggles, zoals meubels en dieren. Google heeft gezichtsherkenning binnen Goggles ontwikkeld, maar deze functie uitgeschakeld in verband met de privacygevoeligheid.

Google Maps Navigation

Google Maps NavigationGoogle lanceerde kortgeleden Google Maps Navigation. Het gratis navigatieprogramma van Google werkt samen met Google Maps en biedt zogenoemde turn-by-turn navigatie. Op het moment dat gebruikers naar de eindbestemming navigeren worden continu kaarten via Google Maps ingeladen. Verbinding met een GPS-satelliet en met het internet is vereist om te kunnen navigeren.

Verder biedt Google Maps Navigation real-time verkeersinformatie. Op basis van de verkeersinformatie komt het navigatieprogramma met alternatieve routes. Vervolgens is de keuze aan de automobilist deze alternatieve route wel of niet te nemen. Wanneer de automobilist de eindbestemming bijna bereikt, schakelt Google Maps Navigation over naar streetview, zodat de eindbestemming duidelijk wordt.

Accepteer cookies

Google biedt verschillende lagen aan in Google Maps Navigation, bijvoorbeeld de lagen restaurants en benzinestations. Bestemmingen (en tussenbestemmingen) kunnen via spraakherkenning worden ingesproken. Het navigatiesysteem van Google communiceert zo weinig mogelijk met de gebruiker tijdens het rijden. Alleen op het moment dat de automobilist van richting moet veranderen zal dit gecommuniceerd worden. Men heeft deze keuze gemaakt om de automobilist tijdens het autorijden zo min mogelijk af te leiden.

Location Based Services krijgen geen aandacht van Google

Google Buzz in Google MapsIk vroeg Hamilton naar een (mogelijke) reactie van Google op de opkomende location based services, als Gowalla en Foursquare. Hamilton kwam met Google Buzz, waarbij gebruikers openbare Buzzes kunnen plaatsen die vervolgens in Google Maps verschijnen. Google heeft – volgens Hamilton – op korte termijn geen andere lopende projecten met het doel de andere LBS’s te beconcurreren. Ook vroeg ik Hamilton naar de toegevoegde waarde van Google Buzz ten opzichte van de bestaande diensten (Twitter, Foursquare, etc.), maar daar kreeg ik geen antwoord op.

De drie C’s

Met de drie drijfveren in het achterhoofd (Client, Connectivity en Cloud) heeft Google – naar mijn inzicht – een helder beeld op hoe het medialandschap er in de toekomst uit zal gaan zien. Gebruiksgemak, eenvoudige interfaces en relevante resultaten leiden bij Google nog steeds tot succesvol concepten. Google speelt op de veranderingen van het gedrag van mensen in, door contextueel relevante diensten uit te brengen. Een nieuwe service als Search by voice past daarom ook prima in het (toekomst)plaatje.