How to, Inspiratie

Twitterchats: actieve communities op twitter

0

De VS (waar ik woon) is niet alleen het land waar Twitter werd uitgevonden, maar ook het land waar men inmiddels vele handige toepassingen heeft gevonden voor dit medium. Zo ook het fenomeen twitterchats. Een twitterchat is het simultaan tweeten over een bepaald onderwerp. Iedereen neemt dezelfde code op in zijn tweets, voorafgegaan door een hekje (#). Vervolgens houd je alle tweets die deze hashtag bevatten bij, in een programma als tweetchat.com, in je twitter client (hootsuite, tweetdeck, etc.) of door een ‘search’ op www.search.twitter.com.

Twitterchats versus trending topics

Het verschil met het verschijnsel ‘trending topics’ – wanneer grote groepen mensen tegelijkertijd over iets tweeten, zoals #wk2010 of #smcadam – is dat het bij een twitterchat gaat om een gesprek. Het doel is van gedachten te wisselen, op elkaar te reageren. Niet alleen meelezen – ook meepraten. Daarnaast begint en eindigt een twitterchat op een afgesproken tijdstip (tijdsduur vaak een uur).

Een twitterchat is een fantastische manier om met gelijkgestemden contact te leggen en van gedachten te wisselen. Of het nou gaat om je vakgebied, of je hobby. Voor een overzicht van bekende Amerikaanse twitterchats, zie dit uitgebreide overzicht.

Blogchat: Amerikaanse twitterchat voor bloggers

In Amerika ben ik een regelmatige deelnemer aan de twitterchat #blogchat, over alles wat te maken heeft met bloggen. Aan deze twitterchat doen op sommige zondagavonden meer dan 300 mensen mee, waaronder wereldwijd bekende social media sprekers. De interacties tussen newbies, probloggers en alles daartussen levert enthousiaste, motiverende en nuttige gesprekken op. Na een uurtje blogchat zit ik meestal niet alleen vol met ideeën over het uitbouwen en beter beheren van mijn blogs, maar heb ik er een hele stapel nieuwe twittervrienden bij.

Andere twitterchats die ik regelmatig voorbij zien komen zijn #kaizenblog en #SmallBizChat, beide met een focus op kleine ondernemers, en #b2bchat voor B2B-bedrijven, #editorchat voor schrijvers en #foodchat.

Blogpraat: Nederlandse twitterchat voor bloggers

Dat leek me voor Nederlandse bloggers ook handig. Sinds een paar maanden organiseer ik daarom een  Nederlandse twitterchat over bloggen, #blogpraat:

blogpraat

De (on-) geschreven regels van een twitterchat

Zowel als deelnemer aan een door anderen gemodereerde twitterchat, als vanuit het oogpunt van moderator van een twitterchat, heb ik inmiddels geleerd dat er (ongeschreven) regels zijn. Zoals:

 1. Wees welkom! Iedereen is welkom, ieders mening wordt gewaardeerd.
 2. Blijf vriendelijk. De toon blijft vriendelijk en enthousiast. Het niet eens zijn met de ander maakt een chat interessant, maar blijf positief opbouwend en sta open voor andermans mening.
 3. Geen sales, alsjeblieft. Een twitterchat is niet bedoeld om jezelf te promoten. Als je het goed doet, voeg je waarde toe door je meningen en ideeën te delen, en dat is promotie genoeg (zie ook onder ‘Achtergrondartikelen’). Dus het tweeten van links naar je eigen blog is alleen geëigend als het daadwerkelijk bijdraagt aan de discussie.
 4. Retweet, en retweet again. Retweet wat je interessant vindt. Op die manier deel je interessante dingen met je volgers, en complimenteer je je mededeelnemer.
 5. Betrek je volgers. Nodig je volgers uit om mee te doen, en waarschuw ze even dat er er een grote hoeveelheid tweets hun kant op komt.
 6. Doe actief mee. Ik merk dat veel mensen wel meelezen of retweeten, maar niet meepraten. Gewoon doen! Twitterchats zijn er om vragen te stellen, mee te praten en contacten te leggen met gelijkgestemden. Maak als deelnemer dus kenbaar dat je meedoet (stuur even een tweet om te laten weten dat je er bent) en praat mee. Stel vragen, geef antwoorden, reageer. Juist jouw bijdrage maakt een twitterchat interessant en waardevol!

Een twitterchat als marketinginstrument?

Hoewel keiharde zelfpromotie (naar mijn mening) uit den boze is in een twitterchat, zijn er wel degelijk manieren om een twitterchat zakelijk in te zetten. Uiteindelijk is het niets anders dan het vormen van een actieve online community. In de VS zie je dan ook dat veel twitterchats gestart zijn en gemodereerd worden door mensen die vanuit hun vakmatige interesse betrokken zijn bij het chatonderwerp. Vaak zijn dat ZZP’ers die op die manier blijk geven van hun expertise.

Een mooi voorbeeld van het inzetten van een twitterchat door een bedrijf om een community te creëren en een doelgroep te betrekken en bereiken is foodies night in (#fni). Deze twitterchat wordt gefaciliteerd door een kookprogramma op het Amerikaanse TV-kanaal Food Network. Iedere maandagavond praten kijkers en presentatoren met elkaar over lekkere dingen die je thuis kunt koken. Zie ook de website met uitleg.

cooking

Het mooie hieraan is dat een bestaande groep mensen (de kijkers van Food Network) een online community gaat vormen. De droom van iedere marketeer…

Ervaringen met het starten van een twitterchat

Het opstarten van een twitterchat is in mijn ervaring een kwestie van een duidelijk onderwerp, een vast tijdstip, een paar enthousiaste deelnemers en vooral: volhouden. Nu ik een paar maanden bezig ben merk ik dat het aantal deelnemers langzaam groeit. En daarmee wordt ook de discussie waardevoller, want meer deelnemers betekent ook nieuwe meningen en achtergronden.

Het helpt daarnaast enorm als er mensen mee gaan doen die bekend zijn in het terrein en zelf een gerichte achterban hebben. Ik doe dit nog te weinig bij #blogpraat, maar het zou een goed idee zijn om mensen actief te benaderen en uit te nodigen om mee te doen, als deelnemer of als gastmoderator. En door regelmatig te communiceren over je twitterchat en bij het onderwerp horende hashtags te gebruiken, komt de doelgroep je ook op het spoor.

Alle begin is moeilijk

Dat neemt niet weg dat ik een aantal avonden de helft van de twitterchat tegen mezelf heb zitten chatten – tot een volger medelijden kreeg en een gesprek begon. En één #blogpraat heb ik zelfs een heel uur een monoloog gehouden, bij gebrek aan deelnemers. Best lastig om dan gemotiveerd te blijven, geef ik toe. Ik los dat op door te zorgen dat ik een reeks interessante artikelen heb klaar staan om over te tweeten. Zo voeg ik toch nog wat toe aan de stroom tweets van mijn volgers en van de vaste deelnemers, mochten ze later de hashtag nog eens nakijken. En doen alsof je neus bloedt natuurlijk en je het helemaal niet erg vindt om tegen jezelf te praten…

Leverage je bestaande community

Uiteraard zou het makkelijker moeten zijn om een bestaande online (twitter-) community op deze manier bij elkaar te brengen. Als jezelf bijvoorbeeld een heel duidelijke, op een bepaald onderwerp gerichte groep volgers hebt op Twitter. Of omdat er een bestaand online sociaal netwerk is met een gemeenschappelijke deler (Hyves? Mindz? LinkedIN?), en een redelijke hoog percentage twitteraars.

10 tips voor moderators van twitterchats

 1. Onderwerpen
  Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt er over twitterchatten. Honden, MKB,  tuinieren, onderwijs & ICT… Zie het overzicht met Amerikaanse twitterchats eerder in dit artikel.
 2. Mobiliseer bestaande groepen
  Heb je al een bestaande community (volgers, subscribers, abonnees, mensen die je nieuwsbrief ontvangen)? Mooi – mobiliseer ze op Twitter en ga van start.
 3. Geef uitleg
  Leg uit hoe het werkt, en waarom het interessant is. Verwijs naar uitgebreide instructies en geef verschillende methoden om deel te nemen (zie onderaan). Wees voorbereid op geïrriteerde reacties. Het is voor sommige mensen even wennen om een op het oog chaotische conversatie te volgen, en twitterzoekprogramma’s werken niet altijd mee.
 4. Vaste tijden
  Stel een vast tijdstip vast. Help mensen een paar dagen van tevoren herinneren.
 5. Nieuwe onderwerpen
  Stel een onderwerp vast per chatsessie. Dat geeft mensen houvast en triggert interesse. Het  geeft de discussie vorm en houdt de chat interessant.
 6. Bereid vragen en artikelen voor
  Een truc die ik heb afgekeken van @guusnet, is het zorgen voor twee tot drie vragen. Zo kun je de discussie interessant, duidelijk en gericht houden. Door de vragen te nummeren (V1, V2) kunnen mensen indien gewenst aan die vraag refereren in hun tweet zodat duidelijk is waar ze op reageren. Ik zorg verder altijd dat ik wat toepasselijk artikelen achter de hand heb om tussendoor te tweeten, mocht de discussie stil vallen.
 7. Bedank deelnemers
  Bedank als moderator mensen voor hun deelname, in individuele mentions of als groep.
 8. Twitter list
  Als moderator kun je een Twitter list aanleggen van deelnemers (meer over Twitter lists). Leuk gebaar en handig voor je overzicht.
 9. Moderator: account en registratie
  Maak een twitteraccount aan op naam van je chat: @guusnet, @blogpraatchat, @blogchat, @PRstudentchat etc. en stuur vanaf die account interessante informatie over het chatonderwerp. Zo bouw je een voor volgers waardevolle twitteraccount op. Of je vanaf die account wil tweeten of niet, is een persoonlijke keuze. Je bent als individu wel minder zichtbaar.
  Registreer de tag (#jouwchat) op sites als wthashtag.com voor overzichten, scripts en statistieken over het aantal deelnemers, het aantal tweets, de meest actieve deelnemers, etc..
 10. Verstuur een transcript
  Het programma https://wthashtag.com biedt de mogelijkheid om een online transcript te maken, een overzicht van alle tweets die jouw hashtag bevatten binnen een bepaald tijdsbestek. Verstuur een link naar het transcript na afloop van de twitterchat. Zo kan iedereen alles nog even op zijn gemak teruglezen.

blogpraatchat

Tools & rules

Tweetchat.com is een tool die je helpt om een twitterchat te volgen. Door in te loggen op je twitteraccount kun je vanuit tweetchat tweeten. De hashtag wordt automatisch toegevoegd. Zie ook het filmpje dat ik hierover maakte.

Wthashtag.com: Hier kun je een twitterchat ’tag’ registreren, statistieken inzien, en heel handig, een webpagina aanmaken met het overzicht van de hele chat, een transcript. Zo kunnen deelnemers alles nog eens nalezen.

Ook mogelijk: een real time search in je Twitter client (zoals Hootsuite of Tweetdeck) of via de real time search op Google (zie dit artikel over twitter doorzoeken met google). Vergeet niet regelmatig de pagina te verversen om de nieuwste tweets te zien.

Achtergrondartikelen & Nederlandse twitterchats

Meer voorbeelden van Nederlandse twitterchats?

Het zou leuk zijn om een overzicht van Nederlandse twitterchats te krijgen, dus als je nog voorbeelden kent van twitterchats, laat dat dan even weten via de commentaren onder dit artikel!

Blogpraat

Last but not least, voor alle bloggers, doe gewoon een keer mee met de #blogpraat twitterchat, iedere maandagavond (ook vanavond!) om 20:00. We bespreken wekelijks een onderwerp dat met bloggen te maken heeft, voor iedereen die met bloggen bezig is of (meer) zou willen zijn. Een uitleg vind je hier: Zo doe je mee aan #blogpraat.

Vragen? Je vindt me op @Elja1op1. Op de blogpraat facebookpagina vind je interessante links over bloggen, verslagen van de twitterchats, etc.

Met dank aan @ellenfaxion voor haar input, en de enthousiaste deelnemers van #blogpraat voor de inspiratie…