Trends

De nieuwe generatie televisies met internet breekt door

0

Met de komst van nieuwe modellen televisies kunnen we eindelijk de voordelen en gemakken van het internet ervaren. Philips, Cello en Samsung zijn de koplopers. Zij zoeken en vinden mogelijkheden om de televisie-ervaring drastisch te verbeteren. De televisiemerken bouwen momenteel hun eigen platformen en daaraan gekoppelde ‘app-stores.’ Hiermee wordt een nieuwe laag (‘layer’) van informatie aan televisieprogramma’s toegevoegd. Philips was de eerste in de race, en Samsung kwam recentelijk met haar eigen platform. Wat zijn de kansen voor de internetmarketeer? Dit artikel geeft een eerste aanzet.

1. De eerste: Philips NetTV

In het voorjaar van 2009 lanceerde Philips een eigen platform voor internet op TV, genaamd: Philips NetTV. NetTV brengt online informatie, diensten en entertainment op het televisiescherm. Zo krijg je toegang tot online videowinkels, kun je programma’s vinden binnen Uitzending Gemist, kun je surfen op internet, gebruik maken van TV widgets en heb je toegang tot een uitgebreid TV programma-overzicht. Alles is eenvoudig te bedienen met de afstandsbediening.

Met NetTV van Philips kunnen consumenten volgens Hifi.nl:

 • Makkelijk toegang krijgen tot informatiediensten op het internet, zonder een pc te moeten opstarten
 • Snel de verkeerssituatie, het nieuws of het weerbericht raadplegen met een ervaring die rijker is dan Teletekst
 • Populaire YouTube-films bekijken
 • Rechtstreeks op het televisiescherm online fotoalbums bekijken
Het Philips platform, genaamd Net TV

Het Philips platform, genaamd Net TV

2. Yahoo Connected TV

The best of the web, made for TV. Dat is de slogan van Yahoo Connected TV. Als je een televisie koopt van Samsung, Sony, LG of Vizio, dan is de kans groot dat je toegang hebt tot de Yahoo TV widgets, zoals: Amazon, Blockbuster, CinemaNow, YouTube, USA Today, eBay, Facebook, CBS, Showtime. Inderdaad, vooral Amerikaanse contentbronnen. Maar ook de programma’s van de NOS zijn toegankelijk gemaakt.

Yahoo Connected TV homepage

Yahoo Connected TV homepage

Yahoo TV widgets

Yahoo TV widgets

3. iViewer van Cello Electronics

Cello Electronics is de Britse marktleider in LCD TV’s. In december 2009 lanceerde het bedrijf de iViewer, een LCD TV met internettoegang via kabel of Wifi.

De TV maakt het mogelijk alle digitale TV zenders te bekijken, zonder een set top box of game console. Je hebt eveneens toegang tot sociale media als YouTube, Twitter en Facebook. De prijs van de televisie is niet uitzonderlijk: 400 tot 500 pond. De software (genaamd Onyx) is ontwikkeld door British company Oregan.

De iViewer, een LCD TV van Cello

De iViewer, een LCD TV van Cello

Twitterfeed op de iViewer van Cello Electronics

Twitterfeed op de iViewer van Cello Electronics

4. De meest recente: Internet@TV van Samsung

Samsung biedt voor haar nieuwe televisies vanaf april 2010 een zelf ontwikkelde omgeving voor internetdiensten. “Toegang tot internetinhoud, terwijl u TV kijkt met een eenvoudige gebruikersinterface. Voeg de inhoud van uw keuze toe of verwijder deze in enkele eenvoudige stappen. Geniet van de inhoud die u zelf selecteert en kies uit informatie, video, foto’s, games, shopping en nog veel meer.” Dat is de belofte die Samsung op haar website doet met haar nieuwe lijn televisies. 64 modellen van Samsung zijn uitgerust met het nieuwe internetplatform Internet@TV. Als je televisie kijkt, kun je met Internet@TV applicaties downloaden en bekijken. Dat kan sinds kort via de Samsung Appstore, (SamsungApps.com).

Samsungapps.com; voor mobiel, TV en andere consumentenproducten.

Samsungapps.com; voor mobiel, TV en andere consumentenproducten.

Samsung biedt ook Nederlandse applicaties op haar Internet@TV platform:

 • Nu.nl
 • NOS journaal
 • Buienradar
 • Fileindex
 • 9292
 • ABN AMRO: recente beursberichten, overzicht van de belangrijkste koersen en indices
 • Quoteweb: overzicht van de financiële markten in Europa en de Verenigde Staten
 • Hyves: de eerste volledige Hyves-applicatie voor de TV
 • Funda
 • Just Eat: bestel via je TV een menu bij een restaurant dat bij jou in de buurt bezorgt
 • Panorama
 • TV Gids: de complete TV-gids
 • Cinenews.nl: alle film- en bioscoopinformatie op een rij
 • MovieMAX: met de Video on Demand-service kun je de nieuwste films bestellen en direct bekijken

Volgens ObAt (Tweakers) zijn de pluspunten:

 • Het platform start ook echt in 1 seconde op, niet zoals nu vaak een minuut laadtijd
 • Er zijn veel meer applicaties, ook ‘nuttige’ apps zoals MovieMax, niet alleen het weer en Twitter
 • Het opstarten van de applicaties kost ook maar een paar seconden

Een andere reactie op Tweakers.net: ‘Ik kan niet wachten tot er bij sport op tv, een internetpagina oproepbaar is met achtergrondinfo over spelers en andere wetenswaardigheden! Teletekst is niet toereikend. Blijft jammer dat je hier weer een speciale TV voor moet hebben.’

De nieuwe Samsung TV met internettoegang.

De nieuwe Samsung TV met internettoegang.

Het belang van standaarden

Standaarden zijn belangrijk. Bedrijven zitten niet te wachten op het ontwikkelen van applicaties voor elk merk televisie (aldus Hans Voorn van Jaap.nl).

Case: NOS

De NOS heeft voor drie platformen een interface ontwikkeld. Hierdoor kunnen via de PS3 en televisies op basis van het Philips Net TV en het Yahoo Connected TV-platform nieuwsitems worden bekeken, zo bericht Tweakers.net in oktober 2009. De videocontent van de NOS, waaronder afleveringen van Journaal en het Jeugdjournaal, kan via de PlayStation 3 in een losstaande browser worden opgeroepen. Ook kan er op trefwoord worden gezocht naar afzonderlijke items.

De interfaces voor Philips Net TV-toestellen en televisies die werken op basis van het Yahoo Connected TV-platform werken op basis van een widget-platform. Bij de ontwikkeling van de diverse interfaces steekt het Stekelenburg dat er nog geen dominante standaard bestaat om webcontent op een gebruiksvriendelijke manier op het televiescherm te tonen: “Daarom proberen we in eerste instantie meerdere systemen uit. Uiteindelijk blijven er maar een paar over”.

E-commerce kansen

Wat zijn nu de kansen voor de internetmarketeer gezien deze ontwikkelingen?

1. Adverteren op televisie

Jacob Schorer merkt op: ‘Waarom niet consumenten hun eigen commercials (interesses) laten kiezen – ik ga verhuizen dus doe maar wat telefonie, ADSL, keukens’ Met de komst van internet op de TV is er inderdaad de mogelijkheid om meer een-op-een communicatie toe te passen. Meer gerichte communicatie en reclame in plaats van massamediale campagnes.

2. Verkopen op televisie

Verkopen via de televisie biedt volop kansen. Zo zijn er uiteraard de mogelijkheden om contextueel te adverteren en te verkopen (denk aan producten en kleding die in programma’s worden getoond, tegelijkertijd aanbieden voor online verkoop). Daarnaast bieden de apps op de televisie interessante mogelijkheden om online verkoop mogelijk te maken. Zeker als de Online Stores van de grote merken de apps toegankelijk maken voor álle apparaten, dus zowel voor mobiel, televisie als andere consumenten producten. Want dan hoef je maar één keer een App te ontwikkelen. Het de uitdaging is voor elke marketeer om daar te zijn waar de klant zich bevindt. En die bevindt zich nog regelmatig in die vertrouwde huiskamer, voor de welbekende pit.

Dit artikel is ook verschenen in Twinkle.