“Dit boek is geen leesboek”

0

Op 16 juni 2010 lanceerden Raymond Klompsma en Stefan Wobben van Concept7 hun eerste boek. Het boek heeft de pakkende titel: ‘Zo kan het ook, websites ontwerp je voor mensen’. Het boek is bedoeld als inspiratiebron voor iedereen die gelooft dat bezoekers het succes van een website bepalen. Wat het vooral niet is, is een leesboek. Daar wilden we meer over weten. Frankwatching interviewde de auteurs.

Jullie boek is eindelijk te koop in de winkels. Hoe voelt dat?

“Heerlijk. Het is hartstikke gaaf dat we nu ons eigen boek hebben. Twee jaar geleden zeiden we tegen elkaar: ‘Misschien moeten we wel een boek schrijven.’ Na een decennium ervaring vonden we het tijd om onze ervaringen, methoden en tools te delen. En nu ligt het boek er! We zijn echt trots op ons team: we hebben het met z’n allen gedaan hebben. Het boek lag nog maar net in de winkel en de eerste reacties kwamen al binnen. Echt heel cool dat mensen de moeite nemen om een reactie achter te laten.”

Wat was de grootste uitdaging?

“De uitdaging was om een balans te vinden wat je inhoudelijk wel en niet gaat opnemen in het boek. Met behulp van onze externe ‘proef’lezers zijn we daar goed uitgekomen. Zij hielden ons scherp. Het boek is dus niet volledig. We hebben het boek juist geschreven als inspiratiebron. Over ieder hoofdstuk zijn al talloze andere boeken geschreven. Vaak verwijzen we daar juist naar. Het boek is praktisch en helpt je op weg.”

Jullie zeggen dat het boek geen leesboek is?

“Klopt. We hebben het boek onderverdeeld in 51 hoofdstukken. In principe kun je ieder hoofdstuk als afzonderlijk hoofdstuk lezen. We hebben de hoofdstukken onderverdeeld in vijf lijnen, namelijk kijken, denken, doen, inspireren 2 praktische cases. Vergelijk het met de metro. Heb je zin om concreet aan de slag te gaan? Dan volg je de doen-lijn en vind je verschillende hoofdstukken over hoe je concreet met je website bezoeker aan de slag kunt. Daarom noemen we het liever een inspiratieboek dan een leesboek.”

innocent

Wat is jullie favoriete hoofdstuk?

“Het hoofdstuk over Innocent Drinks. De oprichting van dit merk is een mooi voorbeeld van ‘gewoon doen’. En het filmpje ‘How to live before you die’ in het hoofdstuk van Steve Jobs is superinspirerend. Kijk maar eens op http://www.zkho.nl/stevejobs/, daar vind je het filmpje dat we bedoelen.”

In het boek zijn namen te vinden zoals Steve Jobs en Ken Robinson. Met wie van deze inspirators zouden jullie nog eens in gesprek willen gaan?

“Richard Branson. Hij staat voor ons met stip op 1: het is een ondernemer pur sang! Hij doet veel dingen en staat voor wat hij doet.”

Jullie hebben het in jullie boek o.a. over design thinking. Wat is de kern van dit hoofdstuk?

“Anders denken.  Als designer geloof je dat je alles kan veranderen, je kijkt anders naar de wereld. Het is een ‘approach’, een manier van leven. Je past het niet alleen toe op websites, maar op je hele leven. Die open benadering dat je dingen kunt en wilt veranderen en dat ook gaat doen. Voor ons is dat design thinking. Op www.zkho.nl/designthinking vind je hierover artikelen en filmpjes die je echt niet mag missen.”

Waarom is Human Centered Design zo belangrijk?

“Human Centered Design zegt eigenlijk dat als je dan toch gaat veranderen, dan moet je dat doen met het oog op de gebruikers. Je start een project vanuit de wensen en behoeften van de doelgroep. Je wilt weten wie deze mensen zijn, wat ze vinden, denken en doen. Het is geen ‘saus’ die je over een bestaand concept gooit; het is veel meer. Het is echt zijn en geloven dat de mensen voor je het maakt leidend zijn. Zij bepalen het succes.”

koffievlekWat is het verhaal achter de koffievlek?

“Schetsen is een schitterende (en eenvoudige) manier om in een vroeg stadium je doelgroep te betrekken bij de ontwikkeling van je website. Al je een vlek op je papier achterlaat, geeft dit bij de testpersoon nog meer de indruk dat je schets snel gemaakt is. Hij of zij is nu nog sneller geneigd iets van het concept te vinden. Precies waar je op uit bent.”

Hoe past het thema ‘begin je reis, ontdek je route’ bij het ontwerpen van een website?

“Het heeft te maken met ‘gewoon doen’. Mensen zijn geneigd om allerlei situaties te willen beheersen. Ze willen vooraf zekerheid van waar ze uit komen als ze ergens instappen. Maar die zekerheid zul je nooit krijgen; je moet durven en je aanpassen op nieuwe situaties. En dat geldt ook voor je website. Pak vandaag één hoofdstuk uit het boek en ga gewoon aan de slag.”

Wanneer komt jullie tweede boek?

“Haha, die komt er vast. En dat wordt dan een leesboek. Dat is dit boek niet. We zijn wel benieuwd of er toch mensen zijn die het boek juist van begin tot eind gaan lezen. Hebben we zo ons best gedaan er geen leesboek van te maken, behandelen mensen het toch zo. Dat zou wel heel leuk zijn.”

Het boek is bij Google Books ook gratis online te lezen, waarom?

“Omdat we heel graag willen dat mensen websites ontwerpen die bezoekers in het hart raken. Dat ze net zo enthousiast worden van deze manier van websites ontwerpen als dat wij dat zijn. Daarnaast was kennis delen één van de belangrijkste redenen om het boek te schrijven.”

In het boek passeren diverse methoden van gebruikerstesten de revue. Wat is het belangrijkste bij testen?

“Het belangrijkste is dat je het doet. Vervolgens ga je kijken naar wat iemand doet, niet naar wat iemand vindt. Dat kan al heel eenvoudig: ga maar eens achter iemand staan en kijk mee hoe die persoon de betreffende pagina beleeft. Je kunt ook uitgebreider testen. Selecteer bijvoorbeeld zes mensen en laat ze tijdens individuele sessies diverse taken uitvoeren op je site. Met slechts zes mensen zul je het merendeel van al je usabilityknelpunten al opsporen. Bedenk goed: testen met één persoon is al beter dan testen met geen persoon.”

Wat is de grootste valkuil bij het ontwerpen van een site?

“Dat je vanuit de techniek of vanuit de organisatie denkt en onvoldoende (of geen) aansluiting zoekt bij je bezoekers. Een andere veel voorkomende valkuil is dat het ontwerpen van een website wordt opgepakt als een project. Dat terwijl het een een continu (verbeter)proces hoort te zijn.”

Twitteractie

“In samenwerking met Frankwatching hebben we een leuke Twitteractie opgezet. We verdelen vijf gratis boeken onder iedereen die via Twitter een tweet plaatst over ons boek. Retweet dit artikel en gebruik in je tweet ook de hashtag #zkhoboek.”

zkhoTitel: Zo kan het ook. Websites ontwerp je voor mensen
Auteurs: Raymond Klompsma en Stefan Wobben
Uitgever: Concept 7
Jaar: 2010
Nummer: ISBN-13 9789081545013
Mediatype: Boek (140 pagina’s)
Prijs: € 16,99
Bestellen: via Managementboek.nl (ook te bestellen via andere websites)