How to

Tips voor betere e-mailings

0

Wil je dat minstens 30% van je e-mailings geopend wordt? Dan is het handig om te weten hoe je een succesvolle e-mailing maakt. Onderstaande praktische tips over de afzenderregel, de onderwerpregel, de lengte en de inhoud kunnen je hierbij helpen.

Het afzenderveld

Zet daar geen e-mailadres  in. Alleen de naam (mens, bedrijf of merk) waaraan toestemming is verleend om de e-mail te zenden, is voldoende. Het wijzigen van die naam is doorgaans niet goed voor de openingsratio, maar testen kan geen kwaad. Laat de lengte van een afzenderveld bij voorkeur uit minder dan 25 lettertekens bestaan. Dan kan de scannende ontvanger je makkelijk herkennen en voorkom je dat het halverwege afgebroken wordt. Het is het testen waard om bij actie e-mailings naast de naam van je bedrijf ook de naam van een mens te vermelden. Namen van mensen, of je doelgroep ze nu kent of niet, doet de ontvanger vaker naar de onderwerpregel kijken.

1102034_mailDe onderwerpregel

Kort, direct duidelijk en relevant. Met als belangrijkste criterium: deze onderwerpregel zet je doelgroep aan tot het openen van je e-mail! Bij e-mailoplages hoger dan 1000: test dan minimaal twee varianten voordat je het totaal verstuurt. Je weet binnen 24 uur welke van de twee het beste opent. En een vraag als onderwerpregel is ook beslist het testen waard.

Herhaal niet iets dat al in de afzenderregel staat, dat is zonde van de ruimte. Personaliseren van de onderwerpregel is bijna altijd een aanrader die de openingsratio verhoogt en het is zeker een optie die het waard is om getest te worden. Of test een variabele uit de naam, het adres of de woonplaatsgegevens. Bijvoorbeeld de plaatsnaam of de straatnaam. Of andere variabelen uit je database.

Lengte

Ook hier is de lengte belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat e-mailings met een onderwerpregel van minder dan 50 karakters een 75% hogere openingsratio hebben dan e-mailings met een onderwerpregel van meer dan 50 karakters.

Duidelijkemail-views-clicks-stat

E-mailings met een onderwerpregel die direct duidelijk maken wat de lezer er aan heeft, worden beter geopend. Dit noemen de Amerikanen ‘The Clarity Command’. Alles wat niet in een fractie van een seconde begrepen wordt, krijgt het moeilijk. De eerste 3 woorden zijn het belangrijkst.

Tips voor de inhoud

Relevant zijn alleen die onderwerpen waar de ontvanger iets aan heeft. En daar hoort nieuws over jou of je bedrijf meestal niet bij. Tenzij je dat nieuws vertaalt naar de gevolgen voor de ontvanger. De bovenste paar centimeter zijn het belangrijkst. Die worden door driekwart van de ontvanger al gezien zonder dat zij de e-mailing openen. Dit komt in de zogenaamde ‘preview pane’. Zet daar in ieder geval een aanhef in. Dat is een visueel bewijs dat je e-mailing geen spam is, want de verzenders daarvan kennen doorgaans geen namen van ontvangers.

Eerste alinea

Geef in enkele woorden aan waarom je e-mailing interessant is voor de ontvanger. Geef direct een overzicht van de onderwerpen als het een nieuwsbrief met meerdere artikelen betreft. En kom direct to the point als het een e-mailing met een aanbieding betreft. De ontvanger heeft geen zin in ‘opwarmtekst’.

Dit is een gastbijdrage van Rob Woelinga van Dialoogtrainers.nl.

Meer kennis opdoen over e-mailmarketing?

Bezoek de Nationale E-mailmarketing Conferentie op 8 & 9 september. Profiteer als lezer van Frankwatching van €50 korting. Gebruik de kortingscode: EMMCFW. Schrijf je hier in.

schrijf-je-nu-in