How to

Personal branding met social media

0

Steeds meer mensen vragen zich af hoe ze social media kunnen inzetten voor hun ‘personal brand’. Welke tools kun je gebruiken om jezelf of je bedrijf te promoten op internet en hoe doe je dat? In dit artikel laat ik zien hoe je op een relatief eenvoudige manier kunt werken aan je personal brand op het internet door gebruik te maken van LinkedIn, Twitter en een blog. Waarom deze 3? Omdat ze redelijk eenvoudig zijn in gebruik en omdat de combinatie van LinkedIn, Twitter en een blog het effect van elk van de afzonderlijk platforms vergroot.

Personal branding

Natuurlijk zijn er naast Twitter, LinkedIn en Bloggen nog tal van andere social media tools die je kunt inzetten om jezelf of je bedrijf als ‘merk’ neer te zetten in de markt. Ik ga hier alleen in op deze 3 middelen omdat iedereen ze kent, ze makkelijk in gebruik zijn en een goed gebruik van deze drie middelen samen een goede start vormt om te werken aan je personal brand.

Voordat je aan de slag gaat met Twitter, LinkedIn en bloggen is het verstandig om goed na te denken over je personal brand. Iedereen kan vertellen wat hij doet en hoe hij dit doet. Maar wat veel mensen vaak vergeten is dat het belangrijker is om te beginnen met vertellen waarom je iets doet. Wat zijn je drijfveren? Wat is je passie?

Wanneer je eenmaal aan de slag gaat met social media, probeer dan de volgende stelregels aan te houden:

Wees:

 • onderscheidend (zorg dat je opvalt)
 • authentiek (trouw aan jezelf/herkenbaar)
 • consistent (samenhangend en niet tegenstrijdig)

LinkedIn

LinkedIn is in Nederland het meest gebruikte zakelijke online sociale netwerk. Met LinkedIn heb je een online curriculum vitae, een online visitekaartje en eenlinkedin platform om je zakelijke netwerk uit te breiden en te onderhouden. Hiernaast kun je op LinkedIn informatie vinden over nieuwe klanten, contactpersonen en bedrijven. De kans is daarmee ook redelijk groot dat anderen op LinkedIn informatie over jou of je bedrijf zoeken. Ook wanneer je in Google zoekt op een naam, dan is het LinkedIn profiel (als die aanwezig is) een van de eerste resultaten. LinkedIn is hét platform om jezelf of je bedrijf op een professionele manier te presenteren. Probeer jezelf te onderscheiden van anderen door je profiel zoveel mogelijk in te vullen. Ook het toevoegen van bijvoorbeeld een presentatie (via Slideshare) op je profiel kan ervoor zorgen dat je profiel net wat meer opvalt.

Meer informatie over het optimaliseren van je LinkedIn profiel vind je hier.

Twitter

De kracht van Twitter is dat het een laagdrempelig platform is voor razendsnelle communicatie. De korte berichten van maximaal 140 tekens verplichtentwitter gebruikers van Twitter om kort en to the point te zijn. Twitter is daarmee een ideaal middel voor snelle interne en externe communicatie. Ik denk dat een groot gedeelte van de mailtjes die worden verstuurd, vervangen kunnen worden door tweets. Bijkomend voordeel is dat je bij Twitter geen inbox hebt die volstroomt.

Twitter kan ook worden gebruikt om op de hoogte te zijn en te blijven van ontwikkelingen en nieuws uit je eigen vakgebied. Dit kan heel makkelijk door mensen te gaan volgen die werkzaam zijn in hetzelfde vakgebied, bijvoorbeeld collega’s of concurrenten. Andersom betekent dit dat jij met Twitter de kans hebt om anderen op de hoogte te brengen van ontwikkelingen, nieuws etc. Het interactieve aspect van Twitter is erg belangrijk. Het gaat niet alleen om zenden, maar ook om ontvangen. Zorg dat je de conversatie aangaat met mensen. Bij zakelijk gebruik van Twitter zie je vaak dat er alleen maar informatie wordt uitgezonden. Wanneer je zou reageren op iets, dan is het vrijwel zeker dat je geen antwoord krijgt. Converseren met volgers is juist belangrijk om ze te binden aan jou of aan je bedrijf. Net als LinkedIn draagt Twitter bij aan een stukje zichtbaarheid op het internet.

Meer informatie over zakelijk gebruik van Twitter vind je hier.

Bloggen

Het beginnen van je eigen blog of bloggen voor je bedrijf heeft een hogere drempel dan LinkedIn en Twitter. Het kost iets meer tijd en moeite, maar het groteDocument-Write-icon voordeel van bloggen is dat je daar kunt laten zien wat voor inhoudelijke kennis je in huis hebt. Met LinkedIn en Twitter kun je laten zien wie je bent, met een blog laat je zien wat je doet en waar je verstand van hebt. Bloggen is de manier om je inhoudelijke kennis te delen. Waarom zou je dit in een blog doen en niet in een nieuwsbrief of artikel? Omdat mensen bij een blog worden uitgenodigd om te reageren op de inhoud. Het heeft een sterk interactief karakter, het geeft de kans om te converseren met mensen. Het is hierbij wel belangrijk om de inhoud te koppelen aan je naam en gezicht. Zorg dat mensen de inhoud associëren met jouw naam en gezicht. Een groot bijkomend voordeel van een blog die wordt gekoppeld aan de corporate website is dat het de vindbaarheid in Google verbetert. Zo zorg je ervoor dat mensen ook op inhoudelijke thema’s terechtkomen op je website.

10 tips voor een goede blog vind je hier.

Combineren

Door LinkedIn, Twitter en een blog in combinatie te gebruiken, wordt het effect van elk afzonderlijk platform nog groter. De 3 tools bieden samen de mogelijkheid om te laten zien wie je bent, wat je doet en wat je drijfveren zijn. Een aantal voorbeelden van de mogelijkheden:

 • Een programma als TweetDeck kun je gebruiken om te twitteren en om updates van je LinkedIn-netwerk te volgen.
 • Met Twitter kun je rechtstreeks updates plaatsen op je LinkedIn profiel.
 • Op je LinkedIn account kun je vermelden wat je Twitternaam is, zodat mensen je kunnen volgen.
 • Nieuwe blogposts kun je promoten op LinkedIn en met Twitter, je hebt daarmee je eigen marketingtools in handen.
 • Op je blog kun je verwijzen naar je Twitteraccount en je LinkedIn-profiel, waardoor je incidentele bezoekers gelijk aan je kunt binden.
 • Je kunt je onderscheiden van anderen. Door op je LinkedIn profiel te verwijzen naar je blog krijgen mensen een beter beeld van de inhoudelijke kennis die je hebt. Door te verwijzen naar je Twitteraccount krijgen ze een beter beeld van wie je bent.

Netwerken 2.0

Sociale media zijn geen sociale netwerken, maar faciliteren sociale netwerken. Een sociaal netwerk is: “Een sociale structuur, bestaande uit actoren (individuen, organisaties, etc.) die met elkaar in verbinding staan door één of meerdere typen relaties.”

De binding tussen mensen is sterker wanneer deze binding bestaat uit meerdere typen relaties. Wanneer iemand jou volgt op Twitter dan ben je met diegene verbonden. Wanneer deze persoon jou volgt op Twitter, een contact is op LinkedIn en een lezer van je blog, dan ben je sterker met die persoon verbonden. Sociale media zijn dus prima manieren om te netwerken. Je zou het netwerken 2.0 kunnen noemen:

 • Je hebt een groter bereik
 • Je deelt sneller informatie
 • Contact leggen is makkelijker
 • ‘Sociaal’ = interactie = zenden EN ontvangen = DELEN!

Tenslotte is het belangrijk om mensen te laten weten dat je een LinkedIn profiel hebt, dat je twittert en dat je een eigen blog hebt. Een makkelijke manier om dit te doen is in je elektronische handtekening. Dit kan tegenwoordig heel makkelijk met bijvoorbeeld Wisestamp.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel genoeg ideeën hebt opgedaan om te gaan werken aan je online personal brand!

Met vriendelijke groet,

Tom Gouman

+31(0)6xxxxxxxx | tomgouman@xxxxxx.com

linkedin-icon twitter-icon blogger-icon