Affiliate Tracking: What’s Next?

0

Er zijn al veel discussies gevoerd over de diverse soorten conversie attributie. First cookie counts, last cookie counts, all cookies count en ga zo maar door. Er wordt naar mijn idee echter weinig gepraat over Affiliate Tracking. Maar laten wij juist op dit gebied niet een heleboel kansen liggen?

De Nederlandse affiliatenetwerken werken voornamelijk met Cookie Tracking, Fingerprint Tracking en Session Tracking. Vrij betrouwbare trackingmethodes, maar zeker niet waterdicht. Hieronder nog even kort wat het allemaal precies inhoudt.

Cookie Tracking

De meeste Nederlandse netwerken werken met Cookie Tracking. Een affiliate plaatst een tekstlink of banner van de adverteerder op zijn website. Als vervolgens een bezoeker op deze tekstlink of banner klikt, wordt de bezoeker doorverwezen naar de website van de adverteerder. Ondertussen wordt er een cookie van de affiliate op de computer van de bezoeker geplaatst. Als deze bezoeker vervolgens een aankoop doet bij de adverteerder, komt hij op de bedankpagina terecht. Hier wordt een trackingcode, ook wel pixel genoemd, geactiveerd waaraan bepaalde waarden door de adverteerder worden meegegeven. Door middel van de cookie kan vervolgens bepaald worden of deze doorgestuurde waarden gekoppeld mogen worden aan de affiliate die deze bezoeker heeft doorgestuurd.

Fingerprint TrackingFingerprint

Fingerprint Tracking wordt meestal pas ingezet als er geen affiliate cookie te vinden is doordat deze bijvoorbeeld verwijderd is. Bij Fingerprint Tracking wordt er gekeken naar het IP-adres in combinatie met de browserinstellingen van de bezoeker. Proxies en meerdere gebruikers op hetzelfde IP-adres, zoals het geval kan zijn bij scholen en bedrijven, worden er uitgefilterd.

Sessie Tracking

Dit is de eenvoudigste manier van tracking, maar kan alleen gebruikt worden gedurende de tijd dat de browser van de bezoeker geopend is. Zodra de browser wordt afgesloten, zijn de gegevens weg. Een bezoeker klikt op een affiliatelink en wordt doorgestuurd naar de adverteerder. Er wordt vervolgens een sessie geopend door de browser. Als de bezoeker binnen deze sessie een aankoop doet, kan dit herleid worden naar de affiliate die de bezoeker heeft doorgestuurd.

In het buitenland – vooral in de Verenigde Staten – worden er naast bovenstaande trackingmethodes ook al jarenlang andere, in het bijzonder voor de affiliates, erg interessante trackingmethodes toegepast. Moeten we hier in Nederland niet serieus naar gaan kijken? Want ook deze trackingmethodes zijn niet waterdicht, maar laten we zeggen dat de regenjas hier wel wat beter dichtgaat. De trackingmethodes die ik jullie wil voorleggen zijn: Lifetime Tracking en Flash Cookie Tracking.

Life Time TrackingLife Time Affiliate Tracking

In het geval van Life Time Affiliate Tracking krijgen affiliates alleen een beloning voor terugkomende bezoekers, niet voor nieuwe bezoekers. Life Time Tracking wordt altijd in combinatie met een andere vorm van tracking gebruikt. Deze registreert dat een klant via affiliate X is binnengekomen. Vervolgens worden de persoonlijke gegevens van de klant opgeslagen in een database en wordt de klant exclusief toegewezen aan affiliate X. De affiliate krijgt vervolgens iedere keer als de klant een aankoop doet een vergoeding.

Flash Cookie TrackingFlash Cookie

Flash cookies werken samen met de “gewone” HTTP cookies. Zowel het HTTP als Flash cookie worden van dezelfde waarden voorzien, de Flash cookie dient hierbij als back-up. Als de bezoeker zijn of haar HTTP cookie verwijdert, worden de waarden van het Flash cookie in een lege cookie geplaatst en staat de cookie dus nog steeds, of beter gezegd, alweer, op de computer van de bezoeker. Flash cookies zijn dus niet eenvoudig te wissen. Daarnaast zijn de Flash cookies niet browser-specifiek. Met andere woorden: als een bezoeker shopt via Internet Explorer en later bestelt via Firefox, wordt de sale alsnog gemeten, omdat de Flash cookie voor alle browsers geldt. Flash cookies hebben geen cookietijd, ze blijven voor eeuwig, tenzij handmatig verwijderd met een Adobe tool, op de computer van de gebruiker staan.

Al met al hebben Life Time Tracking en Flash Cookie Tracking heel wat voordelen voor de affiliates:

  • Voor eeuwig beloond worden voor een klant die jij hebt aangebracht.
  • Geen gemiste sales doordat de bezoeker is geswitcht van browser.
  • Geen last van cookies die worden verwijderd.

Aan de andere kant kun je je afvragen of deze Amerikaanse methodes wel zo eerlijk zijn en niet in de laatste plaats; moreel aanvaardbaar. Is Life Time Tracking wel reëel? Als een klant 5 jaar geleden op een affiliatelink heeft geklikt, is zijn huidige aankoop dan nog te danken aan die ene affiliate? En hoewel grote namen als MTV en MySpace gebruik maken van Flash cookies, kun je je afvragen of het moreel gezien wel aanvaardbaar is als we cookies plaatsen die bijna niet te verwijderen zijn. Dus dan nu de vraag: Life Time Tracking en Flash cookies het proberen waard of te Amerikaans voor ons land?