How to

Verbeter je call-to-action in e-mailcampagnes

0

Een call-to-action (CTA) in een e-mailcampagne is erop gericht een directe reactie bij de ontvanger uit te lokken. Een kleine aanpassing in de call-to-action kan grootse effecten hebben. Hoe verbeter je snel en gemakkelijk je CTA?

De juiste positie

Wanneer je een CTA plaatst binnen je e-mail, moet deze onderscheidend zijn. Een CTA bovenin je e-mail levert een beter resultaat dan de link onderaan te plaatsen. Door bijvoorbeeld een uitschrijfoptie (ook een CTA) aan te bieden bovenaan de e-mail, verminder je spamklachten aanzienlijk. Let daarnaast ook op de locatie ten opzichte van andere content als afbeeldingen of tekst.

Daarnaast kan een CTA meerdere malen terugkomen in de mail. Je bent niet gelimiteerd tot een eenmalige plaatsing. Pas wel op dat je de e-mail niet vol stopt met CTA’s. Hierdoor wordt het weer onduidelijk voor de lezer wat hij moet doen met al die links.

De juiste woorden

Bij het opnemen van een CTA kunnen woorden niet ontbreken. Het is belangrijk dat je de juiste woorden gebruikt en woorden die aanzetten tot actie. Voor een lezer moet het in ieder geval duidelijk zijn:

  • wat hij moet doen;
  • waar hij naartoe gaat;
  • waarom hij daar naartoe moet.

De beste CTA’s verduidelijken deze 3 vragen met een minimum aantal woorden. Denk aan: ‘Neem nu contact op’, ‘Registreer nu’, ‘Volg mij hier’, ‘Abonneer u hier’, enzovoort. Vermijd in elk geval het gebruik van ‘Klik hier’. Je biedt een link aan, dus het ligt voor de hand dat men op de link moet klikken. Let ook op de context waarbinnen je de CTA plaatst. Indien hieruit op te maken valt dat men op de CTA moet klikken, hoeft dit niet nog eens vermeld te worden.

De juiste vorm en opmaak

Een call-to-action neemt de vorm van een tekst, plaatje of button aan. De grootte, vorm, kleur, tekstopmaak etc. spelen allemaal mee bij de optimalisatie van een CTA. Daarnaast is het ook zaak uit te maken of je ervoor een afbeelding inzet als CTA of een tekstlink vormgeeft met HTML-opmaak. Afbeeldingen worden nog wel eens geblokkeerd. Een CTA verwerkt in een afbeelding verliest door een dergelijke leesfout zijn impact. Dit voorkom je door een afbeelding te voorzien van een ‘alt’-tag, die zorgt dat er sowieso altijd een tekstlink te zien is. Deze kan alleen niet extra opgemaakt worden.

Welke CTA-opmaak het beste werkt, verschilt per e-mail en per verzender. Een goede vuistregel: de CTA moet passen binnen de rest van de e-mail, maar er tegelijk uitspringen.

De juiste CTA voor jou

Wil je weten welke CTA je het beste kunt inzetten bij je volgende e-mailcampagne? Voer dan eens een paar split-run tests uit en laat de cijfers voor zich spreken. Vergeet daarnaast zeker niet eerst te kijken of de achterliggende links van je CTA werken.

Organisaties als Specsavers en UPC hebben het belang van testen inmiddels begrepen. Inzicht verwerven over je CTA’s en hoe je deze het best inzet in je e-mailmarketingcampagnes helpt je hogere traffic naar je achterliggende pagina’s te genereren en uiteindelijk naar een hogere conversie.