Innovatie

E-mail van de koelkast: het ijs is op!

0

De Consumer Electric Show (CES) begint vandaag voor het grote publiek in Las Vegas. Gisteren was de persdag waar grote bedrijven zoals Sony, LG en andere al een voorproefje gaven van nieuwe producten en innovaties. Vorig jaar was 3D de grote hype, wat zou het dit jaar worden?

Een van de kanshebbers zijn de tablets. Na het enorme succes van Apple’s iPad worden naar verwachting 55 nieuwe tablets geïntroduceerd door leveranciers als LG, ASUS en zo voort. Ook 3D blijft een belangrijk onderwerp met onder andere door Sony aankondigingen van 3D camcorders en 3D camera’s. 3D komt ook op steeds grotere schermen. Panasonic kondigde een 65″ 3D model aan.

ASUS: 4 tablets aangekondigd

Door ASUS zijn vier verschillende tablets aangekondigd. Keuze, zo zegt ASUS, is belangrijk vandaar dat er gekozen kan worden uit diverse groottes en Windows Home Premium of Android als besturingssysteem. De Eee Slider heeft naast een 10.1″ touch screen ook een uitschuifbaar toetsenbord en draait op Android. Het broertje van de Slider is de Transformer waar een volledig toetsenbord aan kan worden gehangen en deze heeft een HDMI uitgang. De Eee MeMo is de kleinste van de vier met een 7.1″ touchscreen en stylus. De Eee Slate is de meer zakelijke variant van de tablets. Met een 12.1″ touchscherm en met Windows 7 Home Premium kunnen zakelijke applicaties gebruikt worden.

LG: focus op ‘smart’

Tijdens de persconferentie van LG lag de focus op ‘smart’. De aankondiging van de eerste dual core smartphone, de Optimus 2x, geeft aan dat de smartphones niet alleen smart zijn maar in de toekomst ook krachtig. Interessanter nog dan de smartphone is de reeks van smart appliances met THINQ techologie die LG heeft aangekondigd. De drie Smart “C”s: Cleaning, Cooking en Cooling.

Tijdens de presentatie kreeg ik wel een déjà-vu gevoel, zeker toen er een scenario werd beschreven dat de koelkast op de hoogte is van de inhoud en de houdbaarheidsdatum van producten. Bij een dreigend tekort aan ijs (het is tenslotte de VS) stuurt de koelkast een mailtje om langs de winkel te gaan om het te halen. Het nadeel van dit soort scenario’s is dat het nogal technologie push is en uit de tijd van de vorige internetbubbel. Wat interessanter is: de smartappliances van LG worden aan het Smartgrid gekoppeld waardoor je mogelijkheid hebt om goedkoper en/of groener te wassen doordat gekeken wordt wanneer het energie laagtarief is. Ik zal hieraan in een apart artikel na de CES hier aandacht besteden.

Sony: 3D wat de klok slaat

Sony begon met ongeveer vijf minuten 3D video, onder andere de nieuwe 3D film ‘The Green Hornet” die 14 januari in Amerika in première gaat. Sony is natuurlijk niet alleen een hardwarefabrikant maar heeft ook de content in de zin van films en games. 3D gaat persoonlijk worden bij Sony. Een opmerkelijke zin van de CEO, Sir Howard Stringer was dat 3D gaat door ontwikkelen, met of zonder bril. Sony’s huidige tv’s hebben allemaal zogenaamde active shutter glasses nodig dus de opmerking geeft aan dat er mogelijk ook een brilloze 3D toekomst is.

Er werden diverse 3D apparaten voor de consumenten aangekondigd, zoals 3D camcorders, 3D blueray spelers, 3D fotocamera’s en 3D bloggie. Het mooie van de fotocamera’s is dat de 3D foto’s ook zonder bril op het toestel te bekijken zijn.

Microsoft: Kinect en Xbox scoren

Steve Ballmer vertelde  in zijn pre conference keynote in eerste instantie weinig nieuws. De Kinect heeft wat verkoop betreft de doelstellingen overtroffen. Gemikt werd op 5 miljoen Kinects, het zijn er 8 miljoen geworden. De kracht van de Kinect hardware wordt nu langzaam uitgebreid. Spraak en gebaar werden al herkend en nu komt de avatar Kinect waarmee jouw gezichtsuitdrukkingen live over worden genomen door je avatar. Avatar Kinect is gratis voor Xbox Live Gold gebruikers. Het was sowieso voor Xbox en Xbox Live het beste jaar ooit.

Surface 2: compacter, lichter en mobieler

De bekende Microsoft Surface tafel heeft ook een upgrade ondergaan. Deze is nu veel compacter en maakt gebruik van nieuwe technologie waardoor de camera’s die in het vorige model zaten overbodig zijn geworden. De tafel is nu veel lichter en kan zelfs aan de muur gehangen worden.

Windows: ook op ARM en SOC

Windows 8 zal naast de Intel processors ook andere architecturen gaan ondersteunen zoals ARM en System on a Chip (SOC). Een slimme zet omdat de PC als dé toegang tot internet steeds minder dominant gaat worden. Tablets en smartphones zullen door hun formaat en gebruiksgemak steeds meer hun rol gaan opeisen.

Een aantal apparaten, waaronder een dual touchscreen model van Acer, viel bij de aanwezigen in de zaal eveneens in de smaak.

En nu begint het echt!

Dit was nog maar het begin van de CES, die in totaal 4 dagen (tot en met a.s. zondag) duurt. De komende dagen zal ik zoveel mogelijk artikelen schrijven en video’s maken van nieuwe, gekke, briljante en hopelijk ook banale innovaties.

Je kunt alle artikelen over CES 2011 vinden via de tag CES11.