Aan BV-NL: stimuleer het bijhouden van een e-portfolio!

0

Het wordt voor veel bedrijven een uitdaging om over voldoende mensen met de juiste competenties te beschikken. Daarom deze oproep aan de BV-NL: “Stimuleer en faciliteer medewerkers om hun persoonlijke en professionele ontwikkeling bij te houden in een e-portfolio. Dit draagt bij aan een transparantere arbeidsmarkt en een bewuster en gerichter leerproces op de werkvloer.”

Krapte op de arbeidsmarkt

Vanaf 2010 neemt de omvang van de beroepsbevolking af. De omvangrijke generatie babyboomers stopt met werken, terwijl er veel minder jonge mensen op de arbeidsmarkt bij komen. In de periode tot 2040 leidt dit tot een daling van de beroepsbevolking met maar liefst 1 miljoen mensen. Er wordt nu al gesproken van een structurele krapte op de arbeidsmarkt.

De vraag naar arbeid blijft echter groeien. Ramingen laten zien dat de vraag naar arbeid nog flink zal doorgroeien. In de periode tot 2015 komen er 600.000 banen bij, terwijl er door pensioen en arbeidsongeschiktheid ook nog eens 2,6 miljoen banen vrijkomen waarvoor mensen nodig zijn. Voor het eerst in de geschiedenis zullen er daardoor structureel minder mensen beschikbaar zijn om te werken, dan dat er banen zijn.

Waar denk je aan?

Dit betekent dat het voor veel bedrijven een uitdaging zal zijn om nu en in de toekomst over voldoende mensen met de juiste competenties te beschikken. “Wist je dat de helft van alle bedrijven nu al moeite heeft om de juiste mensen te vinden? En dat bedrijven eigenlijk altijd te weinig sollicitanten op hun wervingsactiviteiten krijgen? En dat ruim 40% niet de juiste opleiding of werkervaring heeft? Waar denk je aan?

Denken aan Yacht kan helpen. Maar ik roep liever de hele BV-NL op om zelf in actie te komen en medewerkers actief te stimuleren een e-portfolio bij te houden. Want het e-portfolio helpt zowel bedrijven als werkzoekenden bij het sneller en beter vinden van de juiste match. En het zorgt ervoor dat mensen sneller up-and-running zijn en blijven.

Wat is een e-portfolio?

Een e-portfolio is een multimediaal cv. Een digitaal instrument waarmee een individu transparant maakt over welke talenten, competenties, diploma’s, ervaringen, certificaten, bewijsstukken, ambities, voorkeuren en aanbevelingen hij of zij beschikt. In het e-portfolio legt iemand leerresultaten en ervaringen vast, die hij vervolgens kan tonen aan anderen.

Accepteer cookies

E-portfolio voor een transparantere arbeidsmarkt

Een markt is transparant als beide partijen (vraag en aanbod) de beschikking hebben over alle informatie die nodig is om een transactie te realiseren. Op een volledig transparante arbeidsmarkt weet de werkzoekende welke openstaande vacatures er zijn en heeft de werkgever inzicht in alle werkzoekenden (of misschien wel de volledige beroepsbevolking).

Inmiddels zijn veel harde gegevens over vacatures, zoals het salaris, de secundaire arbeidsvoorwaarden, locatie van de werkplek en de grootte van de werkgever, transparant gemaakt in doorzoekbare vacaturebanken. Ook de harde gegevens van werkzoekenden, zoals leeftijd, geslacht, werkervaring en opleiding, zijn meer en meer openbaar. 20% van de Nederlandse beroepsbevolking heeft een profiel op LinkedIn, het CWI heeft een openbare database met zo’n 240.000 cv’s en Monsterboard en Intermediair doen hetzelfde. Echter zit er heel veel relevante informatie achter een vacaturetekst en de cv van een werkzoekende. Naast de harde gegevens zijn er allerlei zachte kenmerken, die misschien wel bepalender zijn voor het maken van een goede match.

Omdat geschikte mensen in de toekomst minder eenvoudig te vinden zijn, zullen de kosten voor werving & selectie en opleidingen naar verwachting flink stijgen. Bedrijven krijgen van potentiële kandidaten met een e-portfolio sneller een beter beeld van zijn of haar persoonlijkheid, ambitie en zijn of haar behaalde en te ontwikkelen competenties. Dit versnelt het beoordelings- en selectieproces en vergroot de kans op een goede wederzijdse match.

Aan de andere kant leveren de e-portfolio’s van de medewerkers het een bedrijf waardevolle informatie op, die meer inzicht geeft in de ‘zachtere kenmerken’ van het bedrijf, zoals de cultuur, functie-inhoud en de persoonlijkheidskenmerken van het personeelsbestand. Die diepere inzichten in ‘het eigen DNA’ kunnen bedrijven weer gebruiken bij het presenteren van vacatures en het opstellen van zoekprofielen.

Op deze manier geven beide partijen meer openheid over die aspecten die voor hen belangrijk zijn. Openheid die bijdraagt aan het sneller kunnen maken van een betere match.

E-portfolio voor een bewuster en gerichter leerproces

Door snelle ontwikkelingen in de economie en technologie zijn mensen zich steeds meer bewust (of zouden zich dat moeten worden) van het feit dat zij een leven lang moeten blijven leren. Moeten blijven werken aan het (door)ontwikkelen van hun competenties. Functienamen en functie-inhoud veranderen snel als gevolg van deze ontwikkelingen. Bedrijf en medewerker moeten voortdurend investeren in (bij)scholing om veroudering van kennis en vaardigheden tegen te gaan en in staat te blijven om zich flexibel aan te kunnen passen aan nieuwe omstandigheden.

Het leerproces gaat, na het volgen van onderwijs, op de werkvloer gewoon door. Hier wordt onder begeleiding verder gewerkt aan het ontwikkelen van competenties – kennis, vaardigheden en attitudes (of ‘houdingen’) – die medewerkers in staat moeten stellen professionele taken en functies succesvol uit te kunnen voeren en verantwoordelijkheden op zich te kunnen nemen. Het e-portfolio maakt een bewuster en gerichter leerproces mogelijk.

Het e-portfolio helpt bedrijven bij het sneller up-and-running krijgen en houden van mensen. Met een e-portfolio kan meer gericht worden gewerkt aan het vergroten van de persoonlijke vermogens. Daarbij wordt voortgebouwd op de eerder verworven competenties. Om dat proces te faciliteren, gebruikt men steeds vaker een digitaal instrument om (leer)ervaringen en informatie vast te leggen en mee te kunnen nemen. Door het leerproces in beeld te brengen en daarop te reflecteren, in combinatie met de periodieke functioneringsgesprekken, ontstaat een bewuster en gerichter leerproces dat waarde heeft voor zowel werknemer als werkgever.

Actie

Door vergrijzing en ontgroening is het voor veel bedrijven een uitdaging om nu en in de toekomst over voldoende mensen met de juiste competenties te beschikken. Het e-portfolio kan hierbij helpen. Daarom vind ik dat de BV-NL alle medewerkers nu actief moet stimuleren om de persoonlijke en professionele ontwikkeling bij te gaan houden in een e-portfolio. Het e-portfolio draagt bij aan een transparantere arbeidsmarkt. Dit biedt voordeel voor beide partijen, omdat het ervoor zorgt dat er een snellere en betere match kan worden gemaakt. Daarnaast helpt het e-portfolio bedrijven bij het sneller up-and-running krijgen en houden van mensen, omdat het een bewuster en gerichter leerproces op de werkvloer faciliteert.

Deel je mijn mening of ben je het er helemaal niet mee eens? Heb jij een e-portfolio waarin jij je persoonlijke en professionele ontwikkeling bijhoudt? Stimuleert je werkgever dit? Ik ben benieuwd naar jullie mening en ervaringen!