Trends

3 sociale trends voor 2011

0

De voorspellingen voor 2011: ze zijn er elk jaar weer. Maar dit jaar lijkt het of ik er veel minder heb gezien dan voorgaande jaren. Dus nu waag ik het erop om voorspellingen te doen over trends op sociaal gebied. Want ik denk dat er op dit gebied nog wel wat staat te gebeuren in 2011.

Uiteraard heb ik ook wat aan crowdsourcing gedaan, dus ook dank aan Sonja Loth, Bas van den Beld, Paolo Martorino en Roos Spier.

locationbasedTrend 1: location based

In 2011 komen er eindelijk goede (Nederlandse) voorbeelden van wat je met locatiegebaseerde tools en acties kunt doen. Ons zoekgedrag wordt ook slimmer. De combinatie van locatie, realtime en social graph maakt dat de content en je ervaringen echt relevant worden voor jou als gebruiker. Zowel on- als offline. Deze 3 zaken zullen steeds meer convergeren. Wat weer zorgt dat wij makkelijker en meer consumeren – letterlijk of figuurlijk.

Trend 2: social zet door

Meer bedrijven en mensen zullen hun serieuze eerste stappen op social gebied doen. We zien daarom ook de eerste  voorbeelden van hoe het echt fout kan gaan op dit vlak. Maar op boardroom-niveau dringt het besef door dat de ROI en reputatie in sterke mate afhangt van het sociale kapitaal van een organisatie. Tijd dus om het goed aan te pakken. Mede daarom zal social verder integreren. In de bedrijfsprocessen, in de bedrijfsstructuren, in de marketingstrategie en tussen kanalen. Volgens enkelen kruipt search en social ook steeds verder naar elkaar toe.

Trend 3: sociaal bewustzijn

De tijden dat we dachten ‘goh wat lief en leuk dat ik zomaar gratis x kan gebruiken. Voor niks. Tsjonge.’ zijn wel voorbij. Gebruikers worden steeds minder naïef, en snappen ook dat er op een of andere manier geld verdiend moet worden. Het privacybewustzijn vergroot, de acceptatie daarvan verandert, maar tegelijkertijd beseffen we dat wij eigenlijk niet meer zonder al die handige en leuke tools en netwerken kunnen. Ons leven is er langzamerhand behoorlijk op ingericht, zowel privé als zakelijk. We maken dus een steeds bewustere keuze over onze online aan- of afwezigheid, en wat we delen met wie.

Zie jij nog andere trends? Deel ze gerust.