Innovatie

De NeurasBus: de zorg van de toekomst komt naar je toe

0

Het klinkt zo logisch als maar kan: De zorg van de toekomst die naar je toekomt, die daar is waar de patiënten zijn, die-met behulp van technologie die al bewezen heeft dat zij werkt- letterlijk en figuurlijk mobiel is. En toch valt het idee dat we in de toekomst mogelijk geen kolossale ziekenhuisgebouwen meer nodig hebben bij de zorgbestuurders en zorgverleners die ik spreek niet altijd goed. Maar er zijn ook initiatieven die wel getuigen van een vooruitziende blik zoals de NeurasBus, een gezamenlijk project van het Erasmus MC in Rotterdam, Intel en Dell.

De Neurasbus is een bus die door neurowetenschappers van het Erasmus MC is omgebouwd tot onderzoekslaboratorium. In dit mobiele lab kunnen patiënten met hersenaandoeningen gemakkelijker meedoen aan neurologisch onderzoek. De NeurasBus rijdt langs ziekenhuizen en komt desgewenst bij de patiënt aan huis. Het was ook een patiënt die er mede de oorzaak van is dat deze bus nu daadwerkelijk rond gaat rijden. Dat zie je inmiddels steeds vaker in de zorg gebeuren: De klant (lees: patiënt) wordt mondiger, haalt zijn informatie van internet en benaderde zelf de onderzoekers van het Erasmus MC met de vraag of er niet zo’n bus zou kunnen komen.

De bus is sinds afgelopen vrijdag op tournee door Nederland en Europa en het onderzoek richt zich de komende maanden op de volgende aandoeningen: Oorsuizen, spiercoördinatiestoornissen en migraine. Vanaf mei is de NeurasBus ook beschikbaar voor ander onderzoek.

Een oude traditie in ere hersteld

Nu is de bus in de strikte zin van het woord nog geen zorg die naar je toekomt maar een onderzoeksproject en toch beschouw ik dit als een belangrijke eerste stap in een andere denkrichting. Een denkrichting die op zich niet nieuw is want ooit kwam de huisarts (het woord zegt het al) ook op huisbezoek. Bovendien is onderzoek in met name de academische ziekenhuizen altijd al een belangrijk voorstadium voor daadwerkelijk verleende zorg. Daarmee past de NeurasBus dus in een lange traditie maar vult deze eigentijds en vernieuwend in.

Dat geldt ook voor de manier waarop de onderzoekers bestaande voorwerpen – zoals een doodgewone fietshelm en een bus van marktplaats – hebben gebruikt om er een onderzoeksinstrument en laboratorium van te maken. Toen ik ze vroeg waarom ze hadden gekozen voor een fietshelm luidde het antwoord: Omdat die tenminste nog een beetje lekker zit en de meeste mensen al wel eens zo’n helm hebben gedragen. Met andere woorden, dat maakt het onderzoek voor degenen die onderzocht worden hopelijk net iets minder spannend ofwel net iets dichterbij.

Transformatie van de zorg

Dell en Intel beschikken allebei over uitgebreide ervaring met de inzet van IT voor medisch onderzoek en daarom koos het Erasmus MC hen als IT- en kennispartners voor dit project met als bijkomend (en waarschijnlijk helemaal niet zo bedoeld voordeel) dat de NeurasBus afgelopen week aan zijn tournee begon aan de Transformatorweg in Amsterdam. Daar zit het Nederlandse hoofdkantoor van Dell en dat leek mij een toepasselijk adres om deze tournee te laten beginnen.

Waarom? Omdat ik geloof in zorg die naar je toe komt, niet perse fysiek maar in elk geval in overdrachtelijke zin want zorg hoort dat in mijn ogen te doen maar doet het nu nog lang niet altijd. Integendeel, er is zelfs vaak sprake van een kunstmatig geschapen afstand tussen zorgverlener en ontvanger, bijvoorbeeld doordat de zorgverlener medisch jargon en vaktaal gebruikt waar de zorgontvanger niets van begrijpt.

Dat is niet zozeer een kwestie van technologie maar van mentaliteit en daar valt nog veel te winnen maar dat neemt niet weg dat de technologie van vandaag, laat staan die van de toekomst, een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het dichterbij brengen van de zorg. En ik twijfel er niet aan dat de NeurasBus deze transformatie mede in gang kan zetten.

Meer informatie over de NeurasBus vind je op www.neurasbus.com.

Deze blogpost verschijnt ook op www.fackeldeyfinds.com.