Hoe sociale media Tim Ferris helpen een bestseller te schrijven

0

Tim Ferris is beroemd geworden met zijn boek ‘Een werkweek van 4 uur’. In december kwam zijn nieuwe boek ‘The 4-hour body’ uit, en ook dit boek is nu al een bestseller. Voor dit boek heeft hij slim gebruik gemaakt van sociale media en snelle surveys. Hoe heeft dit hem geholpen om een bestseller te schrijven?

Wie is Tim Ferris?

Tim Ferris is beroemd geworden met zijn eerste boek ‘Een werkweek van 4 uur‘, waarin hij uitlegt hoe hij een bloeiend bedrijf runt in niet meer dan vier uur per week. Het uitgangspunt hierbij is dat hij zelf zo weinig mogelijk werk doet. Wat hij kan uitbesteden laat hij anderen doen. Op die manier verdient hij volop en maakt hij zichzelf vrij voor leuke dingen, zoals reizen. Geef een man met de mentaliteit van Tim Ferris veel geld en veel vrije tijd en de gevolgen zijn spectaculair.

Hoe realiseer ik veel impact met weinig werk?

Ferris is de afgelopen jaren als een fanatieke lifehacker bezig geweest om zijn leven te optimaliseren. Denk dan niet aan basale dingen als een to-do-lijstje. Bij Ferris gaat het veel verder. Hij heeft eigenhandig een nieuw dieet ontwikkeld, waarmee je binnen korte tijd veel vet kwijtraakt. Hij vertelt hoe je snel het lichaam van een bodybuilder krijgt, of hoe je met minimale inspanning een marathon loopt. In zijn nieuwe boek ‘The 4-hour body‘ draait het steeds om: hoe realiseer ik een optimaal resultaat met zo weinig mogelijk middelen? Ferris is een ware adept van de 80-20 regel, waarbij je met 20% van de inspanning 80% van het resultaat boekt. Steeds is hij op zoek naar de minimale effectieve dosis die zorgt voor maximale impact.

Alles is te testen, met jezelf als proefkonijn

Voor lifehackers en andere nieuwsgierige mensen is het nieuwe boek een aanrader. Wellicht spreken niet alle hoofdstukken je aan, maar her en der verspreid zul je zeker inspiratie opdoen. Interessant is dat Ferris vrijwel alles zelf heeft getest: waarom zou je immers geen split-test doen om de gevolgen van je ontbijt te meten? Er lijkt geen lab in de wereld te zijn dat Ferris niet van binnen heeft gezien. Ook schuwt hij de rigoureuze oplossingen niet. Want als je de hele dag je bloedsuikerspiegel wilt meten, dan kun je immers het beste een meter onder je huid laten implanteren. Hoewel z’n boek soms extreem is, doet Ferris interessante dingen. Zo laat hij op een mooie manier zien hoe je marktonderzoek zelf kunt inzetten om succesvol te zijn.

Sociale media bepalen de subtitel van je bestseller

Ferris had al een grote groep fans van zijn eerste blog. Die mensen heeft hij op verschillende manieren gebruikt in de totstandkoming van ‘The 4-hour body’. Zo heeft hij zijn fans gebruikt om vast te stellen welke subtitel het meest aanspreekt. In de onderzoekstool SurveyMonkey maakte hij een kleine enquête aan. Daarvoor nodigde hij mensen uit via Facebook, Twitter en zijn blog, waarna hij precies kon meten welke mensen voorkeur hebben voor welke subtitel. Op die manier heeft hij met 5.000 mensen op een statistisch verantwoorde manier kunnen vaststellen welke subtitel de voorkeur heeft. Natuurlijk kun je je afvragen of dit representatief is voor de uiteindelijke kopers van het boek. In elk geval gaf het Ferris het inzicht welke subtitel bij de lezers van zijn eerste boek en blog het meest zou aanspreken, een groep die belangrijk was voor het succes rond de lancering van zijn tweede boek. De snelle survey heeft volgens Ferris daardoor een belangrijke bijdrage geleverd aan zijn verkoopsucces.

In de volgende video zie je hoe Ferris het heeft aangepakt:

Gebruik de lezers van je blog als proefkonijn

Ferris gaat echter verder. Hij heeft niet alleen mensen gebruikt om een subtitel te kiezen, maar hij heeft de lezers van zijn blog ook gebruikt om de inhoud van het boek samen te stellen en zijn adviezen te testen. Ferris vermoedde dat het interessant zou zijn om een boek over lichaamshacks te schrijven, omdat hij in 2007 al een aantal blogposts had geschreven over vetverlies en een slow carb dieet, nog steeds de meest populairste artikelen zijn op zijn blog. Zo heeft het artikel over slow carb meer dan 4.000 reacties en is alleen dit artikel al een forum op zich. Uit deze groep was hij in staat om 194 mensen te meten, ondervragen en te volgen terwijl ze experimenteerden met zijn gedachtegoed. De resultaten hiervan zijn opgenomen als onderbouwing van zijn ideeën in de appendix in het boek. Ferris zegt zelf: “Dit was erg cool om te doen. 10 jaar geleden had zo’n traject miljoenen dollars gekost en nu kon ik het in een weekeinde doen, met een paar online tools.”

Marktonderzoek? Niet meer alleen voor grote bureaus

Ferris laat op een inspirerende manier zien dat marktonderzoek niet langer iets is dat is voorbehouden aan grote bureaus of universiteiten. Een slimme lifehacker met een ‘can do mentaliteit’ kan nu in een weekeinde onderzoeken wat een decennium geleden nog miljoenen dollars kostte. Marktonderzoek is niet alleen iets voor grote bedrijven. Ook als kleine organisatie, eenpitter of auteur kun je het inzetten. Hoe ga jij snelle surveys gebruiken om je klanten of doelgroep beter te leren kennen? Gebruik jij de mogelijkheden van online tools en sociale media al om je doelgroep nog beter te leren kennen? Om ze gerichte vragen te stellen en je product nog meer aan te passen aan hun wensen? De tools zijn er, de uitdaging is nu om ze goed te gebruiken en creatief in te zetten. Ook daarin vind ik Tim Ferris een inspirerend voorbeeld.

In de podcast van Duct Tape Marketing heeft Jon Jantsch een interview met Tim Ferris. In de aflevering ‘The 4-Hour Entrepreneurial Body’ van 4 januari 2011 vertelt Ferris over het totstandkomen van zijn tweede bestseller. Tussen 4 en 7 minuten vanaf het begin vertelt Ferris hoe hij snelle surveys heeft ingezet. Hier kun je de podcast downloaden of luisteren.

 

Dit artikel is eveneens verschenen op De Glazenwasser.