Innovatie

Boekrecensie: Doorbraak!

0

“Als ik naar radio 3 luister, heb ik het gevoel dat ik in een goede kroeg sta waar een stel gozers (lees dj’s) een vrijgezellenfeest aan het vieren is. Daar erger ik me kapot aan!” Google even op ‘Niels Aalberts’ en je vindt in een handomdraai een paar prikkelende soundbites over de muziek-business.

Die ik-maak-van-mijn-hart-geen-moordkuil aanpak heeft Aalberts gemeen met de Amerikaanse muziekindustrie-watcher Bob Lefsetz die onlangs nog de Eurosonic Noorderslag Conference opluisterde met prikkelende quotes zoals deze: “Weet je wat ik het mooie vind van Steve Jobs? Dat hij een klootzak is.” “Al jaren proberen de major labels Apple uit de muziekmarkt te krijgen. Maar weet je wat? Apple geeft geen moer om muziek en ze hebben het al helemaal niet nodig.”

Niels Aalberts was als manager en marketeer nauw betrokken bij het succesverhaal van Kyteman’s Hiphop Orkest. In het eerste deel van Doorbraak! wordt dit verhaal uitgebreid verteld in de stijl van een ‘spannend jongensboek’. Hoewel het inderdaad een spannend verhaal is, valt af en toe wel op dat Aalberts als schrijver geen briljant stilist is. Dit deel van het boek had hier en daar wel wat puntiger gekund. Kyteman fans zullen er vast van smullen maar een eenmans zolderkamer electronica-act zal zich er minder gauw in herkennen.

Het originele van Doorbraak! is dat de kern van het verhaal op twee manieren verteld wordt: één keer voor de linker hersenhelft en één keer voor de rechter. In het tweede deel van het boek gaat Aalberts namelijk wat analytischer te werk. Hij definieert in de stijl van een marketing handboek vier kritische succesfactoren voor een muzikale doorbraak. Vervolgens gaat hij na hoe het in het social media-tijdperk voor de doelgroep van het boek – volgens Aalberts “de negentienjarige gitarist met ambities met zijn band” – mogelijk is om met weinig financiële middelen toch een flinke publicitaire deuk in een pakje boter te slaan.

Niels Aalberts De analyse van Aalberts zal voor internet-marketeers geen verrassingen bevatten. Het belang van een sterk en bijzonder verhaal, van authenticiteit, van social media, van de dialoog met je fans; alles komt voorbij. Deze in zakelijke kringen redelijk gangbare theorie wordt met veel muzikale praktijkvoorbeelden geïllustreerd, waardoor Aalberts het contact met de ‘negentienjarige gitarist’ niet kwijtraakt.

Het aantrekkelijke van Doorbraak!, en met name van het marketing-deel, vind ik de uitgesproken meningen van Aalberts. Zijn prikkelende stellingnames dwingen je bijna om meteen je eigen mening aan te scherpen. Zo vond ik zijn analyse van Sellaband (financier je opnames met behulp van investerende fans) heel verfrissend: muziek maken en polderen gaan niet samen, het concept is te democratisch volgens Aalberts. Schitterend!

Ondanks de pittige meningen, waar je het mee eens kunt zijn of soms misschien ook niet, is de grote lijn van het boek en de achterliggende filosofie heel aannemelijk. De nadruk op authenticiteit, doorzetten, creativiteit en slim gebruik van internet en de vele inspirerende voorbeelden maken van Doorbraak! een nuttig (en misschien ook wel een spannend) boek voor jonge muzikanten. De nuchtere, of zelfs ontnuchterende toon lijkt mij ook heel gezond. Zeker voor Justin Bieber of Ben Saunders-wannabees.

Over de auteur
Niels Aalberts (1971) studeerde in 1994 af aan de Hogeschool voor Economie en Management in Utrecht, met als studierichting Communicatie. Onder de naam Eerste Hulp bij Plaatopnamen (EHPO) adviseert hij sinds 2004 organisaties en bedrijven op het gebied van marketing, promotie, voorbereiding en begeleiding van audio-opnamen.

Titel: Doorbraak!Doorbraak

Auteur: Niels Aalberts
Uitgever: A.W. Bruna LeV.
Jaar: 2011 (15 februari)
Nummer: 9400500211
Mediatype: Paperback
Prijs: € 19,95
Bestellen via: Bol.com