Social media: de smeerolie voor B2B-opinieleiders

0

Steeds vaker roepen B2B-marketeers dat ze met hun bedrijf een thoughtleader ofwel opinieleider willen zijn. Social media biedt alle mogelijkheden om visie en kennis te laten zien, te verspreiden en te delen. De B2B-koper heeft met het internet de wereld in zijn macht en aanbieders van complexe diensten of producten kiezen soms voor een weinig strategische marketingkeuze om die koper te bereiken. Want wie alleen zijn eigen website gebruikt als communicatiekanaal wordt toch niet meer serieus genomen?

In een blogpost op Marketo (een gerenomeerd B2B-marketingblog in de VS) verwijst de auteur naar het volgende opmerkelijke feit: “A Forbes and Google survey shows 64% of senior executives are clicking ‘search’ more than six times a day seeking business information.” En dat is dan zelfs een gedateerd rapport uit 2009, het online zoekgedrag is alleen maar toegenomen.

Content = key

En zo komen termen als contentmarketing, inbound marketing en pull marketing op, die eigenlijk allemaal om dezelfde kern draaien. Zorg ervoor dat je content maakt die toegevoegde waarde biedt aan een prospect of klant en daarmee zorg je dat ze vanzelf contact met je opnemen, naar je toekomen. Dat klinkt eenvoudig en Joe Pulizzi, een van de thoughtleaders op het gebied van contentmarketing in de Verenigde Staten roept dan ook op om eens al je brochures op een grote tafel in de vergaderzaal te leggen en dan te bekijken wat echt relevante content is en echt van waarde is voor de mogelijke klant. Je zult er versteld van staan hoeveel van je materialen toch gewone productbrochures zijn. En daar gaat het juist niet om bij goede content!

Social media netwerken en kanalen zijn bijzonder handig om vervolgens de content onder de aandacht van de doelgroep te krijgen, denk aan blogs, YouTube, forums, discussies op LinkedIn en Twitter. Een prachtige aanvulling op het inmiddels alweer ‘belegen’ e-mailmarketing. Overigens gaan die prima samen en sluit het een het andere niet uit!

Wat is de waarde van het zijn van een ‘opinieleider’?

Dan de term opinieleider. Waarom is dit zo belangrijk? Het is vooral belangrijk omdat het in B2B vaak om grote bedragen en langetermijnbeslissingen gaat. Denk aan de honderdduizenden of miljoenen euro’s die partijen in software of hardware steken, of in andere grote overkoepelende langetermijncontracten. Tja, als je zelf zoveel geld uitgeeft, dan bedenk je je ook wel 2 keer. Dan koop je het liefst van een partij die opinieleider is, liever dat dan van een onbekendere partij die geen interessante verhalen publiceert, geen interessante sprekers afvaardigt of visie op de toekomst met de markt deelt.

Hoe word je dan opinieleider?

Het worden van een opinieleider houdt onder andere in:

  • luister naar behoeftes van de markt, kies daarna jouw unieke topics
  • maak eens echt relevante content voor de prospects en klanten
  • deel je visie met je omgeving via alle mogelijke relevante kanalen (on- en offline)
  • en tot slot, ga de discussie aan! Sta open voor feedback, reageer, communiceer

De rol van social media in B2B

Social media is geen ding op zich. Je kunt echter de nieuwe mogelijkheden van social media en social netwerken in dit spel maar al te goed gebruiken. Het gaat om het produceren en verspreiden van relevante content, om een strategie van content en inbound marketing. Als je met je marketingplannen bezig bent, integreer dan social media en content in je plannen om uiteindelijk stap-voor-stap een opinieleider te worden en te kunnen blijven.

Meer weten? Op 15 maart tijdens het B2B Marketing Forum in de Westergasfabriek spreek ik samen met sprekers als Josh Bernoff en Mike Volpe over het onderwerp contentmarketing in B2B. Lezers van Frankwatching krijgen 10% korting op toegang met de code FRWG1503.