How to

Optimaliseer je ROI met AdWords Automated Rules

0

Zo nu en dan komt Google met een nieuwe feature in Adwords die écht een verschil kan maken in je campagne. Zo hebben we in de afgelopen maanden al dankbaar gebruik kunnen maken van features als de broad match modifier, remarketing, ad extensions, enhanced CPC en bijvoorbeeld Adwords Campaign Experiments. Sinds enkele weken is er weer een handige nieuwe feature bij gekomen: AdWords Automated Rules.

Wat is AdWords Automated Rules?

AdWords Automated Rules is een hulpprogramma in Adwords waarmee je automatische wijzigingen kunt plannen in je account op basis van criteria die je opgeeft. Zo kun je bijvoorbeeld regels instellen die ervoor zorgen dat je biedingen met een bepaald percentage omhoog gaan wanneer je advertenties onder een bepaalde positie zakken. Of je kunt bijvoorbeeld zoekwoorden pauzeren die bij het bereiken van een bepaald bedrag aan kosten nog steeds geen conversie hebben opgeleverd. Voordelen die goed ingestelde automated rules kunnen bieden, zijn onder andere tijdwinst en efficiency.

https://www.youtube.com/watch?v=KBkBNySrnc0

Hoe stel je Automated Rules in?

Automated rules zijn in te stellen door binnen het campagnetabblad – of een van de andere tabbladen waarvoor je regels kunt instellen – op de knop ‘automatiseren’ te klikken. Vervolgens kun je het type regel selecteren dat je wilt instellen.

Zoals je in de afbeelding kunt zien, zijn regels in te stellen op campagne, advertentiegroep, advertentie en zoekwoord niveau. De menu-opties kunnen daardoor ook enigszins afwijken van de afbeelding hierboven (afhankelijk van je locatie in het account en het type regel dat je wilt instellen).

Binnen de verschillende niveaus kun je vervolgens de criteria (‘vereisten’ in AdWords) opgeven om de regel te definiëren. Naast de verschillende criteria die je aan een regel kunt meegeven, kun je ook aangeven hoe vaak een regel moet worden uitgevoerd en welke tijdsperiode de regel moet evalueren (dezelfde dag, de afgelopen 30 dagen etc.).

Voordat je een regel definitief instelt, is het verstandig om een voorbeeld van het resultaat te bekijken. Op deze manier krijg je inzicht in het resultaat dat zou plaatsvinden als je de regel direct zou activeren. Tenslotte kun je het AdWords-systeem een e-mail laten sturen, iedere keer wanneer een regel wordt uitgevoerd. Zo houd je overzicht en controle op de wijzigingen die zijn doorgevoerd.

Handige regels

Om een mooi begin te maken met automated rules heb ik hieronder enkele regels geformuleerd die volgens mij in ieder account van pas kunnen komen.

  1. Zoekwoorden onderbreken met QS <= 3
    Zoekwoorden met een quality score van 3 en lager hebben een negatieve impact op je search campagnes, ik zou deze daarom altijd uitschakelen. In onderstaande afbeelding zie je hoe je deze regel kunt instellen. Bedenk bij het instellen van deze regel (maar ook andere regels) op welke campagne(s) je de regel instelt. Zo hebben veel zoekwoorden in bijvoorbeeld context targeting campagnes, die met behulp van het hulpprogramma voor context targeting zijn gebouwd, een lage quality score. Deze zoekwoorden wil je wellicht niet onderbroken hebben.
  2. Zoekwoorden onderbreken met 0-conversies én kosten > X-bedrag
    Deze regel spoort zoekwoorden voor je op die (te) veel geld kosten, maar geen conversies hebben opgeleverd in een bepaalde tijdsperiode. Zo zou je zoekwoorden kunnen onderbreken die in de laatste 30 dagen geen conversies hebben opgeleverd, maar bijvoorbeeld wél 3 keer je gewenste CPO hebben gekost.
  3. Advertenties inschakelen en onderbreken voor specifieke periodes
    Deze regels zijn met name handig wanneer je een (tijdsgebonden) actie, aanbieding of evenement wilt promoten en daarvoor specifieke advertenties wilt inzetten. De geautomatiseerde regels zorgen ervoor dat standaard advertenties worden gepauzeerd en je tijdelijke campagne-advertenties gaan draaien.

Naast bovenstaande regels zijn er natuurlijk nog gigantisch veel andere interessante regels te bedenken. Regels die je dagbudget verhogen met een x-percentage op topdagen, regels die een onder de maat presterende campagne pauzeren, regels die je zoekwoorden onderbreken wanneer deze 0 kliks hebben ontvangen maar wel meer dan een x-aantal vertoningen (bij nieuwe campagnes), etc. In totaal kunnen 10 regels per account worden aangemaakt.

Waarschuwing

Tot slot zou ik iedereen willen adviseren zich goed in te lezen in de materie voordat je actief aan de slag gaat met creatief verzonnen automated rules. Automated rules zijn erg krachtig en kunnen je veel kostbare tijd en geld besparen, maar bij verkeerd gebruik kunnen ze ook een aanzienlijke negatieve impact hebben op je campagne (lees ook: Automated rules best practices). Zorg er daarom voor dat je je altijd beseft wat de impact is van een regel die je doorvoert. Deze is niet altijd zo voor de hand liggend als je in eerste instantie denkt.