Zorgt de iPad voor de doorbraak van product placement?

0

Als je de Hollywoodfilms moet geloven, gebruiken 9 op de 10 Amerikanen een Apple, rijdt de halve wereld Audi en heeft zelfs de grootste sukkel de allernieuwste sneakers. Natuurlijk zijn dit gewoon advertenties die de films financieel mogelijk maken. Dit zogenaamde product placement, dat puur gericht is op het brandingeffect en dat een merk naamsbekendheid en een goed imago moet bezorgen, is nu vooral in films te zien. Gaat de iPad hier verandering brengen? Wat als je met een druk op de knop de artikelen ook echt kunt bestellen?

Morgan Spurlock maakt interessante documentaires. In ‘Super Size Me’ at hij een maand lang alleen de grootste McDonald’s-menu’s, in ‘Where in the World is Osama Bin Laden?’ ging hij op zoek naar de Afghaanse terrorist en binnenkort verschijnt zijn nieuwste documentaire ‘The Greatest Movie Ever Sold’. Hierin duikt hij de intrigerende wereld in van product placement, marketing en advertenties. Leuk detail: de documentaire is volledig gefinancierd door… product placement!

Spurlock noemt zijn nieuwste project in de trailer ook wel ‘de Iron Man onder de documentaires’. Een rake vergelijking, want de superheldenfilm met Robert Downey Jr. zat volgepropt met Audi’s, Bulgari-horloges, Dell-computers, LG-telefoons, Vanity Fair, Wired en Rolling Stone-bladen en zelfs het Amerikaanse leger. Totaal aantal merken in de film: 42. Het vervolg, dat in 2010 uitkwam, telde zelfs 64 product placements! De documentairemaker wil ons dan ook laten zien dat we tijdens het kijken naar een film worden doodgegooid met sluikreclame. En hoe kan je dat beter aantonen dan de docu zelf ook vol te gooien met slinkse advertenties?

http://www.youtube.com/watch?v=f9vu3dUMQ1s&feature=player_embedded

Product placement in films

‘Iron Man’ was zeer zeker niet de eerste Hollywoodfilm waarin merken een ‘cameo’ hebben. Zo kon Reese’s Pieces, een merk pindakaasballetjes, rekenen op een fikse toename in populariteit toen E.T. in de gelijknamige film uit 1984 van de snoepjes at. De website BrandChannel.com houdt al 10 jaar lang bij welke grote films mede gefinancierd zijn dankzij het strategisch plaatsen van logo’s en het gebruiken van merkproducten.

Apple verscheen het meeste in films

De onbetwiste nummer 1 als het gaat om product placement is Apple. Producten van het elektronicabedrijf verschenen vorig jaar in 30% van de films die bovenaan eindigden in de Amerikaanse box-office, de ranglijst van best bezochte films per maand. Nike, Chevrolet en Ford plaatsen hun producten in 24% van deze topfilms. Tussen 2001 en 2010 werd meer dan een derde van de nummer één-films, 112 van de 334, bestookt met Apple-reclame. Winnaar van het decennium is echter Ford (144 van de 334), met een derde plek voor Coca-Cola (96 van de 334).

Heeft het effect? Apple verscheen de afgelopen 10 jaar in meer topfilms dan McDonald’s en Nike tezamen. Dat terwijl minder dan 15% van de Amerikanen iets van Apple heeft. Maar in 2008 was dat percentage nog maar 9%, dus misschien heeft product placement toch wel enig effect op de consument.

Andere vormen van product placement

Het effect van Apple is vooral merkbaar in het imago dat het merk uitstraalt. Hoeveel producten ook echt door een film verkocht worden, is niet gemakkelijk te meten. Op een computer is dat al veel makkelijker. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van product placement in games. Met de trend dat computergames steeds groter, mooier en geavanceerder worden, komt ook de ontwikkeling dat het steeds duurder wordt om zo’n spel op de markt te krijgen. Veel game-ontwikkelaars zien zich dan ook genoodzaakt om product placement toe te passen. Dat wordt ook wel ‘ingame advertisement’ genoemd. Bekende voorbeelden zijn de reclameborden in de reeksen van voetbalspellen FIFA en PES, maar er zijn ook legio games waarbij dat minder subtiel gebeurt. Het lijkt in ieder geval aan te slaan.

GAP gebruikt iPad voor product placement

Technisch is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om hier wat meer mee te doen. Bijvoorbeeld door met een druk op de knop, de artikelen uit de games direct in een webshop te selecteren. Het Amerikaanse kledingmerk Gap is recentelijk samen met het blad Glamour een samenwerking aangegaan voor een speciaal voor de iPad geschreven miniserie. Hierin kunnen kijkers de aflevering op ieder gewenst moment op pauze zetten en de kleding van de actrices direct online bestellen op Gap.com.

Er wordt al jaren mee getest en van alles mee geprobeerd, maar echt standaard is product placement tot nu toe nog steeds niet geworden. Los van de Hollywoodfilms heeft het fenomeen op tv nooit een echte doorbraak mogen meemaken. Maar tablets maken het nu makkelijker dan ooit. Zorgen de iPad en de andere tablets die nu de markt betreden dan eindelijk voor het omslagpunt van product placement in de advertentiewereld?