Innovatie

Amazon Cloud legaliseert illegale downloadcircuit

0

Vandaag maakte Amazon haar nieuwste initiatief bekend: Amazon Cloud. “Buy anywhere, play anywhere and keep all your music in one place. Start with 5 GB of free Cloud Drive storage – upgrade to 20 GB free with purchase of any MP3 album.” Gratis en voor niets krijg je 5GB aan ruimte om je muziek, films, documenten en foto’s te bewaren. Koop je 1 keer een MP3 album, dan wordt je ruimte opgewaardeerd naar 20GB. Met de Amazon Cloud Player kun je vervolgens – op dit moment – je muziek beluisteren. De Cloud Player werkt vooralsnog alleen in je browser of op je Android telefoon.

Ik heb inmiddels zelf een Amazon Cloud voor mijn muziek aangemaakt. En ik moet zeggen: het werkt vlekkeloos. Via een eenvoudige interface is het mogelijk om mijn digitale bestanden te uploaden. In mijn geval het nummer True Faith van George Michael. Na het uploaden klik je op de file en de Amazon Cloud Player wordt geïnstalleerd. Vervolgens wordt het muziekbestand zonder haperingen afgespeeld. Zelfs via mijn iPhone werkt het, niet als stream, maar toch.

Amazon loopt voor op Apple en Google

Met dit initiatief is Amazon een oorlog begonnen op het gebied van het streamen van muziek en video met Apple en Google. Ook deze laatste twee partijen begeven zich in de nabije toekomst op dit terrein. Amazon is ze nu echter een stapje voor. En het is gedurfd, want Amazon heeft dit initiatief gelanceerd zonder een overeenkomst gesloten te hebben met de grote muzieklabels. “Amazon is asking for forgiveness rather than permission.”. Sony gaf inmiddels al te kennen dat ze niet blij waren: “We are disappointed that the locker service that Amazon is proposing is unlicensed by Sony Music”. De Amazon Cloud zal in ieder geval Google en Apple dwingen om hun producten sneller te lanceren.

Controle ligt bij eindgebruikers

Het meest interessante aan heel dit verhaal is hoe diverse industrieën gaan reageren op het feit dat films, muziek en boeken in de Cloud gezet kunnen worden. Zoals Amazon nu aantoont, is hun toestemming niet vereist. De controle is dus volledig weg. Deze ligt nu bij de gebruiker. Ik bepaal zelf welke bestanden ik in de Cloud zet. Ook al zijn deze illegaal verkregen. Zie ook mijn recente artikel: “Hoe snel is het Internet“. Helemaal interessant wordt het wanneer Amazon een API vrijgeeft voor het benaderen van je cloud. Dan kan ik opeens zelf allerlei applicaties ontwikkelen die mijn digitale leven nog gemakkelijker maken. En wat als ik mijn Cloud kan sharen?

En natuurlijk waren er al allerlei soortgelijke initiatieven zoals Dropbox, Spotify etc. maar met dit initiatief lijkt het wel alsof Amazon het illegale circuit legaliseert. Het waren al spannende tijden voor de film, muziek en boeken industrie, deze spanning is nu alleen maar groter geworden. Zaken raken in een stroomversnelling. Grote vraag is nu wie er kopje onder gaat.