Apps & Tools

Publieke bèta Microsoft Office 365 in Nederland beschikbaar

0

Gisteren is wereldwijd de testversie van Microsoft Office 365 beschikbaar gekomen. Hiermee is de publieke beta in Nederland ook een feit. Microsoft beschrijft Office 365 als haar online productiviteitsdienst voor bedrijven van elke omvang. Concreet komt het er op neer dat bekende Microsoft producten als Exchange, Office, SharePoint en Lync samen als online dienst beschikbaar zijn voor klanten.

Op de persconferentie van Microsoft waren ca. 30 man aanwezig. Arjan Oude Kotte, directeur MKB bij Microsoft Nederland, gaf een korte toelichting op de strategie van Microsoft in het algemeen en de cloudstrategie in het bijzonder. Microsoft gelooft in Het Nieuwe Werken. De manier waarop mensen en organisaties werken en samenwerken verandert en die veranderde samenwerking verandert op haar beurt businessmodellen van bedrijven. Vanuit die gedachten heeft  Microsoft commerciële cloud diensten ontwikkeld voor zakelijk gebruik, waar Office 365 de online ondersteuning biedt op het gebied van productiviteit en communicatie.

Dat Microsoft zwaar inzet op cloud diensten mag duidelijk zijn. Naast de investeringen in de producten zelf, is er de afgelopen tijd 2,3 miljard dollar geïnvesteerd in data center capaciteit om de juiste infrastructuur te kunnen bieden voor de online dienstverlening. Uiteraard is dit ‘groen’, zoals je mag verwachten in deze tijd. Dat Microsoft erop vertrouwt hiermee een stabiele oplossing te bieden, blijkt uit de 99,9% uptime garantie en de (gedeeltelijke) teruggave van abonnementsgelden als de uptime garantie niet gehaald wordt.

Oude Kotte noemde de ‘power of choice’ een belangrijk onderscheid in de visie van Microsoft ten opzichte van concurrenten als bijvoorbeeld Google. Een klant kan dus kiezen of zij de software via de browser (in de cloud) gebruikt of lokaal op de pc (on-premises) of een combinatie daarvan. Dat lijkt zeker een sterk punt.

Belangrijk daarbij is wel om vast te stellen dat de kracht van online software is dat deze continu wordt doorontwikkeld, waardoor je als gebruiker altijd toegang hebt tot de nieuwste functionaliteit. Om die reden laat Microsoft voor haar online offering nu versienummers los en wordt er elk kwartaal nieuwe functionaliteit toegevoegd. Dat betekent dus dat cloud klanten sneller beschikken over nieuwe functionaliteiten dan on-premises klanten die met hun ‘ouderwetse’ client/server software moeten wachten tot Microsoft een nieuwe release of service pack uitbrengt. Iedereen in de cloud gaat dus mee mee naar de nieuwste versie, ook de huidige BPOS (= voorloper van Office 365) klanten gaan over naar Office 365 in de komende 16 maanden, waarbij ze wel zelf de datum waarop ze overgaan, mogen bepalen.

Hans van der Meer, Marketing Manager Office 365 bij Microsoft, vertelde vervolgens dat Office 365 in twee varianten op de markt komt :

1. Een versie tot 25 gebruikers

Met de versie tot 25 gebruikers heb je toegang Exchange, SharePoint en Lync (met enkele beperkingen) en tot Office Web Apps, de online versie van de Office Suite (Excel, Word, PowerPoint en OneNote) voor een prijs van € 5,25 per gebruiker, per maand. Deze versie biedt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om personen buiten je organisatie uit te nodigen om via een publieke SharePoint site documenten te delen, zonder dat deze personen een licentie nodig hebben.

2. Een versie voor meer dan 25 werknemers

Met de grote versie zijn er verschillende mogelijkheden om het basispakket uit te breiden met onder meer integratie met telefoniediensten en het gebruik van Office Professional Plus. Voor dat laatste geldt overigens niet dat de volledige suite in de cloud beschikbaar is, maar je koopt het recht om het lokaal te installeren. Deze Office 365 versie varieert van € 9,00 tot € 25,50.

De individuele producten zijn tenslotte ook individueel af te nemen, maar dat is prijstechnisch minder aantrekkelijk dan de keuze voor een gebundelde versie.


Vooralsnog lijkt de focus van Microsoft bij Office 365 sterk op het MKB te liggen. Met het huidige BPOS product zien ze met name grote groei in de onderkant van de markt, veelal kleine start-ups. Zij zien op dit moment nog in beperkte mate een overstap van klanten van on-premises naar cloud. Over de vraag wanneer Microsoft meer Cloud klanten verwacht te hebben dan on-premises klanten, deed Hans van der Meer geen uitspraak. Wel gaf hij aan dat het overstapmoment beïnvloed wordt door de life cycle van hardware bij de klant. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat veel klanten pas overgaan naar de nieuwe (online) Exchange als de hardware vervangen dient te worden.

De focus op het MKB blijkt ook uit de samenwerking met launching partners UPC en KPN. KPN heeft de ambitie om MKB werkplekleverancier te zijn. Zij maken Office 365 integraal onderdeel van hun offering en voegen daar zelf telecommunicatiefunctionaliteit aan toe. Het sleutelwoord is ‘gemak’ door zowel telco- als ICT-dienstverelning in één pakket aan te bieden met alle ondersteuning die daarbij hoort. Zo kun je volgens KPN werken wanneer je wil, waar je wilt en via het device van jouw voorkeur! De prijzen lopen per werkplek vanaf € 50 per maand voor het startwerkpakket tot € 80 per maand voor een online werkpakket. De dienst zal vanaf juli 2011 beschikbaar zijn. UPC bereidt een vergelijkbare combinatie van dienstverlening voor, het is nog onduidelijk wanneer die beschikbaar gaat komen.

De publieke bèta van Office 365 is dus nu al beschikbaar en dat betekent dat iedereen toegang kan aanvragen via de website Office365.nl. Je kunt daar gratis ervaring opdoen met Office 365. Alle content die je erin opslaat, gaat mee naar de definitieve versie, die rond juni/juli van dit jaar wordt verwacht. Vanaf dat moment heb je nog 30 dagen recht om proef te draaien en dan zal Microsoft je verzoeken een abonnement te kiezen als je gebruik wilt blijven maken van de dienstverlening.