De High Tech Puzzels van Portal 2

0

De Entertainment industrie is niet bijster origineel. Zowel in de film-, tv- als game-industrie is men gek op sequels (of in goed Nederlands het vervolg). Sterker nog, een werkend format wordt schaamteloos gekopieerd, zodat we (bijvoorbeeld) vele kook-, verhuis- en verbouwprogrammas op tv hebben. Het is een vorm van ‘op veilig spelen’ die voor een gedeelte ook wel te verklaren is: de investeringen die worden gedaan om een nieuw format / idee te ontwikkelen zijn dusdanig groot dat men het liefst heeft dat het een succes wordt. Daarom is het leuk om eens een spel te zien dat  anders is dan andere spellen. Portal 2 is zo’n spel.

Portal2 is eigenlijk één grote puzzel in een hightech omgeving. Om te winnen hoef je niet alles en iedereen neer te schieten maar eenvoudigweg de uitgang te vinden. Nou ja, zo eenvoudig is het ook weer niet.

Om heel eerlijk te zijn is Portal 2 (de naam zegt het al) ook een opvolger, namelijk van het spel Portal. Portal kreeg indertijd goede recensies vanwege de puzzels. De hoofdpersonen uit Portal: Chell, GLaDOS en Wheatley zijn ook de hoofdpersonen in Portal 2.

Hoe kom ik daar nu weer?

Je begint het spel in de single player mode als de mens Chell. Na door Wheatley gewekt te zijn moet je een aantal testkamers door in het Aperture Science Enrichment Center. De kern van Portal 2 zijn de puzzels in de testkamers. Je moet van A naar B zie te komen. Met je portalgun maak je een in- en een uitgang (Blauw en Oranje). Niet iedere muur, plafond of ondergrond is geschikt om een portal in te maken.

Zoals je in de afbeelding kunt zien, kun je op deze manier hindernissen overwinnen. Er kan van  alles en nog wat door zo’n een portaal heen (te veel tips geven verpest het spel).

Als je aan een level begint zie je een verzameling pictogrammen die aangeven welke acties je moet ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn het maken van een portal, via luchtbruggen afstanden overbruggen en zo voort. Vaak zijn de puzzels niet in een keer op te lossen. Daarmee bedoel ik dat je soms terug moet naar je uitgangspositie om een bepaalde puzzel op te lossen.

Een mooi voorbeeld van een van de levels met de zogenaamde Aerial Faith Plate zie je in deze video.

Accepteer cookies

Meer video’s op de YouTube pagina van Valve.

Humor

Portal 2 begint met een filmpje waar jou interactie eigenlijk ondergeschikt is. Je wordt kunstmatig in slaap gehouden en een keer in de 50 dagen gewekt om, zo gezegd, te kijken ‘of je het nog doet, je moet omhoog kijken, omlaag kijken naar een schilderij staren (is goed voor je) en naar klassieke muziek luisteren (heel kort). Wheatly, een soort grote knikker met een oog, geeft hierbij ‘humoristisch’ commentaar. Een soort niet-grappig Topgear commentaar. Ook GlaDOS, die je in het vorige deel (Portal) hebt vernietigd, probeert met sarcastische opmerkingen een vorm van zwarte humor aan het spel toevoegen. Een voorbeeld: “De meeste mensen die in kunstmatige slaap worden gehouden komen er ondervoed uit. Ik moet je feliciteren dat jij in staat bent om toch enkele kilo’s aan te komen.”

Een van de YouTube video’s geeft de humor aardig weer, echter de video is van een hoger niveau dan in het spel zelf. Het is, denk ik, een kwestie van smaak (sommige mensen vinden zelfs Mister Bean leuk).

Accepteer cookies

Single en multiplayer

Portal 2 heeft zowel een single als multiuser versie. Als je alleen speelt, moet je zelf de puzzels oplossen, in de multiuser versie speel je met splitscreen of online samen met iemand anders om de puzzels op te lossen. Als multiuser speler krijg je andere levels te zien waarbij samenwerking noodzakelijk is. Je kunt aan je medespeler doorgeven waar hij of zij een portal moet maken voor je. Ook kun je acties synchroniseren zodat je tegelijkertijd een bepaalde actie uitvoert.

In de multiuser versie speel je als Atlas (de kleine robot) of P-body (de grotere robot).

Van de makers van Halflife

Valve is de maker van Portal 2, Electronic Arts de distributeur ervan. Portal 2 heeft wat mij betreft wel de Look en Feel van Halflife. Robots, hightech omgevingen e.d. Dat is niet slecht want persoonlijk vond ik Halflife en zijn opvolger erg leuke games.

Wat is er zo leuk aan Portal 2?

In totaal zijn er (inclusief credits) tien hoofdstukken met daarin een redelijk aantal kamers / uitdagingen. Ieder level brengt weer een nieuw type puzzels zoals Turrets (een soort schietende automaten/ robots) die op je schieten zodra ze je zien, Propulsion of Repulsion gel etc. Je kunt zowel alleen als samen spelen, in het laatste geval moet je elkaar helpen om de puzzels op te lossen.

Het leuke is om de uitgang te vinden in iedere kamer. Ondanks het mooie weer met Pasen heb ik toch al een behoorlijk aantal puzzels gespeeld. In het begin zijn de puzzels eenvoudig, later is er wel enig denkwerk nodig om de puzzel op te lossen. Met logisch nadenken is alles op te lossen.

Portal 2 is een erg leuke en originele game die zeer zeker de moeite waard is en is er voor PS3, Xbox 360 / PC / Mac.