Social media nieuws: Nederland voorop in social media & Facebook ‘send’ button

0

Deze week in Frankwatchings Social media nieuws: Nederland loopt wereldwijd voorop in het gebruik van social media, (social) gaming in Nederland steeds populairder en Facebook lanceert ‘send’ button en Deals.

Facebook send button: nieuwe like button?

Facebook heeft afgelopen week de send button gelanceerd, ter vervanging voor de ‘e-mail a friend’ functionaliteit en om de functionaliteiten van groepen te verbeteren. De ‘send’ button ziet er qua look en feel hetzelfde uit als de ‘like’ button en het principe is simpel: klik op een send button en je stuurt het artikel of de pagina naar vrienden, groepen (wordt op de group wall geplaatst) of naar een willekeurig e-mailadres.

Belangrijk om te weten is dat het aantal ‘sends’ van een pagina of artikel wordt meegerekend in het aantal ‘likes’. De ‘Like’ wordt nu dus berekend door het aantal likes, shares, sends, comments en inbox-messages met de URL bij elkaar op te tellen. Uiteraard is het ook mogelijk om de send button te implementeren op je website. Voor WordPress zijn er ook al een aantal plugins ontwikkeld. Het is, met dank aan Level Level, uiteraard ook mogelijk om artikelen op Frankwatching te delen via de send button onderaan elk artikel. In onderstaande video legt Elliot Linde van Facebook Groups uit wat de gedachte is achter de send button. Lees meer over dit onderwerp op de Facebook blog.

Accepteer cookies

Nederland loopt voorop in het gebruik van social media

Uit onderzoek van ComScore, afgelopen week gepubliceerd, blijkt dat Nederland voorop loopt in de wereld als het gaat om social media gebruik. De managing director van ComScore, Mike Read, noemde de social networking markt in Nederland zeer uniek en vol met interessante verhaallijnen. Volgens Read is Nederland een van de enige markten waar een lokaal sociaal netwerk op nummer 1 staat, hoewel het verschil met Facebook steeds kleiner wordt. Een andere interessante factor is dat Nederland de hoogste penetratie kent van Twitter en LinkedIn. Lees het persbericht op ComScore.com.

Top 10 Countries in Internet Penetration for LinkedIn.com and Twitter.com by Reach (%)
March 2011
Total Internet, Age 15+, Home & Work Locations
Source: comScore Media Metrix
LinkedIn.com% ReachTwitter.com% Reach
Netherlands26.1%Netherlands26.8%
Ireland21.0%Japan26.6%
United States17.6%Brazil23.7%
Canada15.6%Indonesia22.0%
United Kingdom14.9%Venezuela21.0%
Denmark14.4%Canada18.0%
Australia13.1%Argentina18.0%
New Zealand12.9%Turkey16.6%
Belgium12.6%Philippines16.1%
Singapore12.0%Singapore16.0%

Nederlanders & (social) gaming

Uit het Nationaal Gaming Onderzoek 2011, uitgevoerd door Newzoo en ondersteund door Zylom, blijkt dat de Nederlandse gamingmarkt aan het veranderen is. Steeds meer Nederlanders gamen. Een Nederlandse consument besteedt gemiddeld 70% meer tijd aan het spelen van games dan 2 jaar geleden. In 2009 spendeerden Nederlanders 2,9 uur per week en in 2011 4,5 uur per week. De stijging is met name te danken aan de explosieve groei in het spelen van games op mobiele telefoons, tablets en sociale netwerken zoals Hyves en Facebook. Gezamenlijk zijn deze nieuwe game-platforms in Nederland al verantwoordelijk voor bijna een kwart van de totale gamingtijd.

De meeste mobiele en online games zijn gratis te spelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Nederlanders hier het meeste gebruik van maken. Het percentage Nederlanders dat betaalt voor games is daardoor gedaald naar 39% van alle gamers, ofwel iets meer dan 3 miljoen mensen. Vergeleken met de andere 9 landen waar Newzoo het onderzoek heeft uitgevoerd, scoren we hier het laagste in. We geven aan consolegames nog steeds het meeste geld uit, al is dat dit jaar voor het eerst minder dan de helft van de totale uitgaven aan games. Lees meer op de website van Newzoo.

Facebook lanceert Deals

In januari lanceerde Facebook checkin-deals, waarmee het mogelijk is in te checken bij bedrijven of evenementen (places). Afgelopen week heeft Facebook nog een stap verder gezet met de lancering van Deals on Facebook. Met Facebook Deals kunnen gebruikers, samen met hun vrienden, korting krijgen op bepaalde evenementen en activiteiten. De dienst wordt daarmee een concurrent van Groupon.

Voor Facebook Deals kunnen Facebook credits gebruikt worden om korting te ontvangen op evenementen en producten. De korting kan vervolgens gedeeld worden via e-mail en via de wall. Vooral dat laatste maakt Facebook Deals een geduchte concurrent van Groupon. Facebook Deals zal nu eerst in 5 Amerikaans steden (Atlanta, Austin, Dallas, San Diego en San Francisco) worden getest. Wanneer de dienst in Nederland beschikbaar komt, is nog niet bekend.

Lees ook de andere artikelen in de serie social media nieuws.