Apps & Tools, Reportages

The Next Web start-up rally: What’s the next big thing?

0

Op de op 1 na grootste internetconferentie van Europa, met meer dan 1200 internationale professionals bij elkaar, kun je de laatste innovatieve tools, apps en start-ups verwachten.  The Next Web Conference presenteerde 3 dagen lang het neusje van de zalm: 16 zeer verschillende start-ups streden om de titel Start-up van het jaar. Wat is nu eigenlijk ‘The Next Big Thing’? Lees hier alles over indoor-positionering, voedingspatronen, datacompressie, mobiel betalen en de commerciële inzet van wallpapers. Waar ligt volgens jullie de toekomst?

What’s the next big thing?

Tijdens The Next Web Conference wordt gezocht naar de start-up van het jaar in de webwereld. Uit 300 inzendingen zijn 16 start-ups geselecteerd die zich met een elevator pitch van 5 minuten konden presenteren. Het gaat hierbij om start-ups uit Europa, waarvan een groot aantal uit Nederland kwam.

De Volkskrant schrijft in een artikel over de conferentie, over de opkomst van internet op mobiele apparaten. Marktonderzoekster Marja Ruigrok stelt in het artikel dat 44% van de Nederlanders momenteel gebruikmaakt van mobiel internet. In 2010 was dit nog 41% en in 2009 40%. Het gebruik van mobiel internet loopt steeds meer via apps en steeds minder via mobiele websites. Met een gemiddelde van 24 apps per smartphone is deze trend duidelijk waarneembaar. Een groot aantal start-ups speelt hierop in met apps en tools die speciaal zijn gemaakt voor de mobiele telefoon.

Succesvolle deelnemers uit andere jaren

De start-up rally van The Next Web is een jaarlijks terugkerend onderdeel van de conferentie. De start-ups krijgen daarmee de kans om zichzelf te lanceren voor een wereldwijd publiek. Het feit dat er onder de bezoekers van The Next Web Conference een groot aantal investeerders rondloopt is daarbij mooi meegenomen. Er is ondertussen een groot aantal succesvolle start-ups gelanceerd tijdens The Next Web. Denk bijvoorbeeld aan Prezi in 2009, 22tracks in 2010 (winnaar van de publieksprijs 2010) en CoTweet. Kortom, een succesvolle pitch kan een boost geven aan je start-up!

And the nominees are…

Een aantal genomineerden is de afgelopen dagen onder de loep genomen op Frankwatching. Zo schreef Stephan ten Kate al over de genomineerden die zich afgelopen donderdag gepresenteerd hebben (lees hier zijn artikel). Hieronder volgt de complete lijst, waarbij de genomineerden die zich vrijdag mochten presenteren extra worden belicht.

 • Foodzy
  Foodzy is een social network om bij te houden wat je eet en hoeveel je eet. Noem het de Foursquare voor je voeding. Foodzy werkt met een database die ingericht is op lokaal niveau. Je krijgt rewards en badges voor gezonde voeding, maar ook als je bijvoorbeeld 5x hebt gebarbecued. Via je eigen personal desktop krijg je inzicht in je eetgedrag en wat je hieraan kan verbeteren. Foodzy is al beschikbaar op de iPad en de mobiele variant is in ontwikkeling.
 • Squeeqly
  Squeeqly wil een brug slaan tussen social media en online shopping. Via deze tool krijg je advies van vrienden over wat je moet kopen. Via een widget op je webshop krijg je dit advies. Gebruikers hoeven geen nieuw account aan te maken, want het werkt bijvoorbeeld met Twitter en Facebook. Hoe het systeem exact eruit ziet werd niet duidelijk tijdens de presentatie en hier waren de juryleden dan ook kritisch over. Op dit moment maken 16 winkels en 1316 mensen gebruik van deze Roemeense start-up.
 • Qubulus
  Qubulus heeft een tool ontwikkeld waarmee ‘indoor positioning’ eenvoudiger wordt en veel nauwkeuriger. Door middel van de smartphone is het steeds eenvoudiger om iemands positie te bepalen. Qubulus  heeft een speciale techniek ontwikkeld waarmee zij de positie meten. Zij zetten dit in voor diverse doeleinden. Zo kunnen ze meten hoe de traffic in een winkel of winkelcentra verloopt of welke flexwerkplekken er nog vrij zijn in een kantoorpand. Dit laatste sluit natuurlijk helemaal aan op Het Nieuwe Werken. Met het QPS systeem, dat staat voor Qubulus Positiong System, is het mogelijk om indoor positioning te doen tot 3 meter nauwkeurig. Met Wi-Fi is dit bijvoorbeeld 10 tot 20 meter. Voor QPS is geen aanvullende software nodig op je mobiel, maar hoe de techniek exact werkt werd niet duidelijk tijdens de presentatie. De jury was enthousiast, maar wel kritisch over de privacy van de gebruiker. Hoe Qubulus de privacy van de gebruiker gaat waarborgen is onduidelijk.
 • Onavo
  Het dataverkeer op smartphones groeit met de jaren steeds harder. De kosten voor de gebruiker en telefoonprovider worden steeds hoger. Niet alleen in Nederland maar in heel Europa piept en kraakt het verdienmodel van de telecomsector onder de exploderende groei van ‘gratis’ dataverkeer (zie artikel in het Financieel Dagblad over de verandering in de mobiele sector).  Kortom, de kosten voor dataverkeer zouden weleens omhoog kunnen gaan voor de consument. Onavo speelt handig in op het enorme dataverbruik. De Onavo app reduceert je dataverkeer op je smartphone met 90%. De app draait op de achtergrond en zorgt automatisch voor datacompressie. Een dergelijke tool is bijvoorbeeld voor data-roaming ideaal en bespaart je zeker geld in het buitenland, maar wellicht in de toekomst ook in het binnenland. Zeker nu de datanetwerken onder druk staan. De jury en het publiek waren razend enthousiast. Toch zijn er nog een aantal nadelen; alleen beschikbaar voor de iPhone en helaas geen datacompressie voor audio- en videostreaming. Maar hier wordt hard aan gewerkt door de ontwikkelaars van Onavo.
 • Zmazz
  Zmazz
  is een tool waarmee je met je mobiel kunt betalen. De grote doorbraak van mobiel betalen moet nog komen in Nederland, maar Zmazz denkt dat dit snel gaat gebeuren. Met Zmazz kan je niet alleen in een winkel met je mobiel betalen, maar ook tussen personen onderling, in webshops en bijvoorbeeld om te parkeren. Voor het betalen in een webshop is er een extra mogelijkheid toegevoegd; anoniem betalen. Bijkomend voordeel van Zmazz is dat zij al jouw facturen en bonnen online verzamelen en voor je bewaren. De betalingen kunnen worden gedaan met alle mobiele telefoons.Het gebruik van Zmazz is gratis. Het verdienmodel is gebaseerd op het doorverkopen van data van gebruikers. De data over jou als gebruiker wordt alleen verkocht wanneer jij daar toestemming voor geeft. Wanneer je dit toe staat, krijg jij een deel van de opbrengst.
 • Kuvva
  De bekende Nederlandse internetondernemer Nalden (bekend van Nalden.net en WeTransfer) kwam tijdens The Next Web Conference zijn nieuwe start-up lanceren. Kuvva is geïnspireerd op Nalden.net en WeTransfer. Beide sites maken gebruik van hoge kwaliteit wallpapers, die commercieel worden ingezet door adverteerders. Deze wallpapers zijn erg in trek (bijvoorbeeld 100.000 downloads van wallpapers bij Nalden.net) en hebben bewezen dat ze krachtiger zijn dan een banner.Kuvva is een tool die jou voorziet van gratis wallpapers voor jouw eigen platformen. Deze wallpapers zijn van hoge kwaliteit en gemaakt door bekende designers. Kuvva zorgt elke dag voor een nieuwe unieke wallpaper op jouw platform. Op dit moment is Kuvva alleen beschikbaar voor Twitter. Er wordt druk gewerkt aan een desktop en een mobiele versie. In de toekomst zijn er ideeën voor Youtube, Tumblr, iPad en wie weet ook je tv.
 • Bossa Studios
  Social games zijn hot. Kijk maar bijvoorbeeld naar het gebruik van Farmville en Mafiawars op Facebook. Deze games worden in vele varianten gemaakt. Bossa Studios is van mening dat het echte sociale element in deze games nog gemist wordt. Bossa Studios gaat dit anders en beter doen door gebruikers real-time met elkaar te laten gamen. Hoe Bossa Studios dit gaat aanpakken en hoe hun social games eruit zien, werd niet gepresenteerd. Het bleef onduidelijk wat nu echt de bedoeling van hun games is. Helaas, een gemiste kans voor hen.
 • Charity engine
  2 miljard computers ter wereld maken niet 100% gebruik van de kracht van hun computer. Charity engine wil graag een stukje van deze kracht gebruiken en de computers bundelen, zodat er een groot netwerk van computers ontstaat. Dit netwerk kan worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Zie het als een supercomputer die vroeger voor dit onderzoek werd ingezet, maar dan vele malen krachtiger. Dit wordt ook wel ‘volunteer computing’ genoemd. De opbrengst van de onderzoeken gaat voor de helft naar een goed doel, de andere helft verloop Charity engine onder de gebruikers zodra er 1 miljoen beschikbaar is.

De volgende 8 genomineerde start-ups komen in het artikel van Stephan ten Kate uitgebreider aanbod. Lees zijn artikel over de start-ups van donderdag hier.

 • Wosju: Wosju is een social netwerk analyse tool van al je online sociale netwerken. Ze hebben de ambitie om de meestgebruikte online netwerk tool te worden, waarbij al je online netwerken worden geanalyseerd en samengevoegd op 1 dashboard.
 • Hitchie: Hitchie is een tool die mensen in staat stelt om voorafgaand aan een offline event eerst elkaar online te leren kennen.
 • Silk: Silk analyseert online content over een specifiek onderwerp voor jou en kan de gevraagde informatie snel visueel presenteren. Op deze wijze wordt het eenvoudiger om de content te krijgen die jij wil.
 • oneDrum: oneDrum is een combinatie van Dropbox en Google Docs, maar dan gewoon voor Microsoft Office gebruikers. Met oneDrum kan tegelijk aan documenten worden gewerkt, waarbij er ook met elkaar kan worden gechat.
 • Marvia.ads: Marvia.ads maakt het mogelijk om eenvoudig print advertenties te maken. Kleine adverteerders krijgen hierdoor de mogelijkheid om professionele advertenties te ontwerpen.
 • *openmargin: Net als bij een gewoon boek, kan je in een e-reader aantekeningen maken bij hetgeen wat je leest. Openmargin zorgt ervoor dat je deze aantekeningen (en dus jouw gedachte over een boek/artikel) kan delen met andere lezers van het stuk.
 • Flockler: Flockler biedt de mogelijkheid om anderen mee te laten schrijven aan jouw nieuwsberichten. Als ‘publisher’ kan je een topic starten en experts uitnodigen om mee te schrijven aan een onderwerp. Dit bericht kan je embedden op je website en is bijvoorbeeld nuttig voor storytelling.
 • Cleeng: Het aanbieden van betaalde content is iets dat steeds meer (nieuws)sites overwegen. Cleeng biedt de mogelijkheid om bepaalde items op een website te verbergen, en dit pas te laten zien na het betalen van een klein bedrag. Dit geeft sitebeheerders de kans om geld te verdienen aan hun content. De gebruiker die betaalt voor de content en deze daarna deelt met zijn netwerk, krijgt vervolgens een deel van de opbrengst.Persoonlijk ben ik benieuwd of bezoekers wel willen betalen voor content. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat 80% van de ondervraagden niet voor content wil betalen.

And the winner is…

Hieronder volgen de winnaars van de verschillende categorieën van The Next Web start-up rally 2011:

Overall Winner: Silk

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Best B2C start-up: Kuvva

Best B2B start-up: Cleeng

[vimeo]http://vimeo.com/17094725[/vimeo]

Most remarkable pitch: Foodzy


Most promising business model: Marvia.ads

Overall public’s choice winner & Best Mobile start-up: Onavo

Om deze video of embedded content te zien, moet je marketing cookies accepteren.

Lees hier alle artikelen over The Next Web 2011.