How to

Tips om je App online te promoten

0

Een snelgroeiend aantal organisaties creëert een applicatie (app) om de mobiele gebruikers van dienst te zijn. De apps zijn, al dan niet gratis, te downloaden in app-stores als de iTunes Store en de Android Market. Om een zo groot mogelijk aantal downloads te realiseren is actieve promotie noodzakelijk. In dit artikel: 5 mogelijkheden om je app online onder de aandacht te brengen.

1. Google AdWords

Een groot bereik creëer je door kanalen te gebruiken die je naamsbekendheid vergroten. Hiervoor is Google AdWords een geschikt kanaal, evenals het hierna nader te omschrijven Google AdMob. In Google AdWords kun je kiezen voor click-to-download advertenties. Iemand zoekt bijvoorbeeld op ‘vertrektijden Schiphol’ en vindt direct een advertentie waarin de Schiphol app gratis te downloaden is.

Het type smartphone is eveneens te targeten, zodat iemand met een iPhone een link naar de iTunes Store krijgt en iemand met Android een link naar de Android Market. Onder het tabblad Instellingen of Settings op campagneniveau kun je aangeven welke apparaten je wilt targeten.

Google Display Netwerk

Ook in het Google Display Netwerk (GDN) kan worden geadverteerd, eveneens met click-to-download advertenties. De opzet van een dergelijke campagne is hetzelfde als bij een reguliere GDN-campagne. Het handigst is te beginnen met een keyword targeting campagne, waarin elke advertentiegroep aan elkaar gerelateerde termen bevat. Vervolgens target je de gewenste mobiele apparaten en worden jouw advertenties voor de app vertoond op relevante websites.

Ook het adverteren in andere apps is mogelijk. Je maakt hiervoor een Placement campagne aan en kiest ‘adsenseformobileapps.com’ als placement. Keyword targeting is hierbij in theorie ook mogelijk, al werkt dat minder goed dan in reguliere placements. Het is voor Google een stuk moeilijker om bij een groep zoekwoorden een thema te vinden dat past bij specifieke apps, dan voor specifieke websites. Het is beter te starten zonder keyword targeting als je in apps wilt adverteren.

Door in het Placement report te kiezen voor ‘See All URL’s vind je de apps waarbinnen de advertenties vertoond zijn. Deze apps kun je dan individueel uitsluiten of juist van een hoger bod voorzien.

Het is vooralsnog niet mogelijk om het aantal downloads in Google AdWords te registreren; deze integratie volgt later dit jaar. Aangezien de downloads nu nog niet meetbaar zijn, is het lastig de effectiviteit van deze campagnes te analyseren en te optimaliseren.  Het is wachten op verdere ontwikkelingen op dit gebied.

2. Google AdMob

Google AdMob is het mobiele adverteernetwerk van Google. Dit netwerk is uitermate geschikt voor het promoten van apps. Je geeft de locatie van jouw app op in de iTunes Store of de Android Market, en jouw advertentie wordt online verspreid, waarbij de app direct te downloaden is. Je betaalt hierbij per klik, waarbij de CPC’s meestal nog een stuk lager liggen dan in het GDN. Er is de mogelijkheid om banners te uploaden en tekstadvertenties in te zetten. Het targeten van specifieke websites en apps is nog niet mogelijk. Google werkt aan een integratie van AdMob in AdWords, wat zal resulteren in een veel uitgebreider pakket aan mogelijkheden om de resultaten te maximaliseren.

Downloads meten

Middels een iPhone Download Tracking code die in de app dient te worden geplaatst, kunnen de downloads in de iTunes Store worden geregistreerd. Evenals bij Google AdWords worden de kosten per conversie (Cost/Download) weergegeven. Voor het meten van downloads uit de Android Market is een koppeling met Google Analytics vereist. Registratie van deze downloads is wat minder eenvoudig dan die van de iTunes Store, maar wel mogelijk indien gebruik wordt gemaakt van Google Analytics.

3. Promotie op de website

Je eigen (mobiele) website is vanzelfsprekend een goede plek om de app onder de aandacht te brengen. Verwijs op de homepage duidelijk naar de app, geef de belangrijkste eigenschappen en voordelen en zorg dat je bezoekers direct op de juiste plaats in de app store landen, zodat ze de app direct kunnen downloaden. Indien je periodiek een nieuwsbrief verstuurt, vergeet dan niet de app daarin ook de nodige aandacht te geven.

4. Social media

Heb je een app gelanceerd? Twitter het! Promoot de app op je Facebook en Hyves-pagina. Spoor mensen aan de app verder te promoten door hier bijvoorbeeld een actie aan te koppelen. Ook kun je je doelgroep targeten in Facebook met advertenties die je creëert om de app onder de aandacht te brengen.

5. Remarketing

Bezoekers van je website kun je benaderen met banners of tekstadvertenties, in het Google Display Netwerk of een ander netwerk. Je kunt dit doen met de doelstelling de verkopen te verhogen of het aantal nieuwsbriefinschrijvingen te verhogen, maar je kunt hierin natuurlijk ook je app promoten. Target daarbij alleen mobiele apparaten, liefst specifiek wélk apparaat.

Voor de promotie van een app is de combinatie van meerdere kanalen het meest krachtig. Wanneer je beschikt over een beperkt budget is het goed te starten met je eigen website en social media en met AdMob. Van de betaalde kanalen is AdMob het kanaal waarmee je concreet je resultaten kunt meten. AdWords en Remarketing werken ook goed, maar het precieze aantal verkregen downloads per kanaal blijft vooralsnog onduidelijk.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen hiermee. Welke middelen en strategie gebruiken jullie om apps te promoten en wat leverde dit op?