Apps & Tools, Reportages

Wat is nieuw in Prezi?

0

Trouwe lezers van Frankwatching zullen Prezi wel kennen; de zoomende presentatietool die in hoog tempo Nederland aan het veroveren is. Deze PowerPoint-Killer is zich snel aan het ontwikkelen, met bijna maandelijks nieuwe features. Met Preziday nog vers in het geheugen wordt het dus hoog tijd voor een update over de belangrijkste veranderingen van afgelopen maanden. Waaronder een aantal features die op Preziday zijn gepresenteerd.

Recente updates

De grootste verandering is de nieuwe vormgeving van de Transformation Zebra-tool. De oude zebra is vervangen door een modernere versie met meer mogelijkheden. Zo kun je objecten met de nieuwe zebra stapsgewijs schalen en is het plusmenu vervangen door een pencil tool, waarmee je direct objecten kunt bewerken (wat je voorheen deed door te dubbelklikken). De  oude opties uit het plusmenu komen nu tevoorschijn met een rechtermuisklik.

De deelnemers op Preziday kregen een uitgebreide demonstratie van de nieuwe mogelijkheden, verzorgd door Zoli Radnai,  communitymanager van Prezi. In een korte showcase presenteerde hij de nieuwe mogelijkheden van de presentatietool.

Zoli Radna

Maar hij kwam niet alleen recente veranderingen demonstreren, hij had ook een leuke primeur voor Preziday: de launch van een nieuwe feature! Het is voortaan niet meer nodig om objecten eerst te selecteren voor je ze gezamenlijk kunt bewerken. Alle objecten binnen een frame worden voortaan als groep beschouwd, die je dus ook als groep kunt bewerken. Op het moment van schrijven is deze feature nog exclusief te gebruiken voor deelnemers van Preziday, maar hij is ongetwijfeld snel beschikbaar voor iedereen.

Vormen en afbeeldingen

Een ander nieuwtje in Prezi is de mogelijkheid om rechte lijnen te tekenen. Voorheen kon je alleen vrije vormen tekenen en pijlen of de markertool gebruiken, daar is nu dus een vierde shape aan toegevoegd. Ook is het tegenwoordig mogelijk om je lijnen en pijlen te buigen. Om dat te doen, moet je op een pijl of lijn dubbelklikken en deze vervolgens vervormen met het middelste ‘bolletje’. Dezelfde strategie gebruik je om je lijn langer of korter te maken. Heb je een dikkere of juist dunnere lijn nodig? Daar gebruik je de zoomfunctie van de zebra voor. Iets te snel? Filmpje!

Het bijsnijden van afbeeldingen is wat mij betreft één van de handigste updates van de afgelopen tijd. Het gebeurt regelmatig dat je slechts een deel van een afbeelding wilt gebruiken; daar kun je natuurlijk Photoshop voor gebruiken, maar het is wel zo gemakkelijk dat je dat nu ook in Prezi kunt doen. Alles wat je daarvoor hoeft te doen is dubbelklikken op een afbeelding en de hoeken die dan verschijnen zo slepen dat alleen het deel van je foto dat je wilt gebruiken nog zichtbaar is.

Dit kan je op een handige manier gebruiken om elementen uit je huidige presentaties ook in Prezi te zetten, bijvoorbeeld grafieken of andere objecten die je gemaakt hebt in PowerPoint. Sla je .ppt op als pdf, en importeer dat bestand in Prezi. Die PDF kun je vervolgens bijsnijden om zo alleen je grafiek over te houden. Zo kun je gemakkelijk de goede elementen uit je oude presentatie recyclen, zonder dat het de vormgeving van je Prezi verpest.

Is er meer?

Zeker! Dit zijn een aantal van de belangrijkste veranderingen, maar daar houdt het zeker niet op. Sterker nog: Prezi is volop aan het groeien! Prezi heeft net zijn derde verjaardag gevierd en is nog lang niet uitontwikkeld. Bijna maandelijks worden nieuwe features vrijgegeven en daarmee ontstaan ook steeds weer nieuwe creatieve mogelijkheden. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven, of meer te leren over Prezi? Laat dan even een reactie achter! Wellicht dat jouw idee een aanleiding is voor een toekomstig artikel of how to. Wat zou jij willen lezen over Prezi?