Cases

Ford heeft primeur met campagne op Google+

0

Het kon niet uitblijven. Waar mensen tijd doorbrengen, willen bedrijven aanwezig zijn. Zo ook Ford Europa dat als eerste een competitie houdt op Google+. Het concept is simpel. Plaats een opmerking bij de actie. De opmerking met de meeste +1’s wint de competitie.

Slimme actie van Ford, dat hiermee een mooi stukje PR pakt. De actie blinkt uit in zijn eenvoud. Deelnemers kunnen een exemplaar winnen van de race game Dirt3. Ford heeft een afbeelding van de game geplaatst, met uitleg over de competitie. Deelnemen kan door onder de afbeelding een opmerking te plaatsen. Vervolgens is het zaak om zoveel mogelijk +1’s voor je opmerking te krijgen. De persoon die erin slaagt de meeste +1’s te vergaren, wint een exemplaar van het spel.

Deelnemers worden aangemoedigd om hun netwerk te mobiliseren ten einde +1’s te vergaren. Op die manier kan de competitie een viraal effect bereiken, alhoewel niet bekend is hoeveel gebruikers Google+ op dit moment heeft. Voor Ford een mooie manier om ervaring op te doen en de eerste consumenten campagne op Google+ te claimen. Niet slecht voor de prijs van slechts één game.

Ford op Google+

Andere Google+ ontwikkelingen

  • De komst van een nieuw sociaal netwerk is een feest voor spammers. Gecamoufleerd als uitnodigingse-mails om lid te worden van Google+ sturen aanbieders van Viagra en andere pillen spam berichten uit. Pas dus op als je een uitnodiging ontvangt.
  • Ondertussen blokkeert Facebook de Facebook Friend Explorer. Een toepassing waarmee in Google Chrome gegevens geëxporteerd kunnen worden naar Google Contact en vandaar naar Google+. Mark Zuckerberg zit er niet op te wachten dat mensen hun vriendenlijsten vanuit Facebook exporteren. Opmerkelijk omdat Facebook wel gebruik maakt van importfuncties om Gmail, Hotmail en andere contacten te importeren. Een eenzijdige openheid dus. Overigens is diezelfde Marck Zuckerberg momenteel de meest gevolgde persoon op Google+.
  • Google heeft verder bekend gemaakt dat Google+ vooralsnog advertentievrij blijft. De eerste prioriteit is om de gebruikers gemeenschap op te bouwen. Voorlopig maakt het platform dus geen deel uit van het Google Display Network. Dat er voorlopig niet geadverteerd kan worden op Google+ wil overigens niet zeggen dat Google je profielgegevens of activiteiten op Google+ niet kan gebruiken voor behavioural targeting buiten dat platform. Qua privacy lijkt Google+ het voorlopig te winnen van Facebook. De privacy policy is korter en simpeler dan die van Facebook. Anderzijds verwijdert Google vanaf 31 juli alle niet-openbare profielen. Bepaalde informatie kan je afschermen, maar zaken als naam en geslacht moeten openbaar gemaakt worden
  • Forbes speculeert al over Google+ als de Anti-Facebook. Alhoewel dit wat sterk aangezet is, zit er iets in. Veel mensen gebruiken Facebook, maar anti-Facebook sentiment is er ook volop. Voor sommige mensen is Google+ wellicht het netwerk waar zij op zaten te wachten. Laten we het vooralsnog houden op gezonde concurrentie.
  • Google ontmoedigd bedrijven om op dit moment een profiel aan te maken op Google+. De zoek gigant werkt aan een manier voor bedrijven om op het netwerk aanwezig te zijn, maar gaat profielen die al door bedrijven zijn aangemaakt verwijderen. Mocht je dus een bedrijfspagina willen openen, dan is het zaak om te wachten. De huidige Google+ profielen zijn alleen geschikt voor personen.
  • Tot slot gaat Google de merknamen Blogger en Picasa met pensioen sturen. Dit als onderdeel van een rebrandingsstrategie waarbij afscheid wordt genomen van een aantal niet-Google namen. Verwacht wordt dat andere merken van Google hier ook mee te maken krijgen. Directe aanleiding voor de rebranding is de lancering van Google+.

Heb ik iets gemist? Zijn er andere belangrijke ontwikkelingen rond Google+? Laat het weten in de reacties.