How to

Facebook Analytics: Socialbakers vs AllFacebook Stats

0

In mijn vorige artikel over Facebook Analytics gaf ik al een eerste kijkje in de wereld van Facebook Analytics. Nu ga ik dieper in op 2 van deze Facebook analytics tools: Socialbakers en AllFacebook Stats. Ik heb deze tools 2 weken lang getest aan de hand van een 20-tal grote Nederlandse Facebook pagina’s zoals Hi, Hema, Vodafone en Ben & Jerry’s. In dit artikel deel ik mijn bevindingen.

Onder de loep: AllFacebook Stats

We trappen af met AllFacebook Stats. Deze tool van degelijke Duitse makelij is opgezet in samenwerking met de in de VS zeer populaire Facebook blog AllFacebook. Voor deze test heb ik gebruik gemaakt van de small business versie waarmee je tot maximaal 30 pagina’s en 10 ‘groups’ kunt meten. Met dit pakket kun je de data voor de laatste 6 maanden bekijken. Geprijsd op 199 dollar per maand een zinvolle investering voor veel merken. Het opzetten van de account zelf is erg gemakkelijk. Ook het toevoegen van de Facebook-pagina’s via Manage pages verliep vlekkeloos. Binnen 10 minuten had ik meer dan 20 pagina’s aan de applicatie toegevoegd. Het is ook mogelijk om vergelijkbare pagina’s samen te voegen in een groep, bijvoorbeeld automotive, telecommunicatie of retail. Een erg handige functie voor het opzetten van een benchmark.

AllFacebook stats dashboard

Na het toevoegen van al deze pagina’s zag het dashboard er echter een stuk minder overzichtelijk uit. Dit wordt ook pas weer beter als je gaat filteren op pagina of op groep van pagina’s. Door te filteren op pagina krijg je ook een dashboard te zien van die betreffende pagina. Op dit dashboard vind je informatie over de groei van het aantal fans, recente postings, distributie van de content en interacties, interacties per posting etc. Als voorbeeld heb ik het dashboard van Audi Nederland gebruikt.

AllFacebook Stats Audi Nederland

Naast individuele pagina’s is het ook mogelijk om te filteren op een groep van pagina’s. Als test heb ik een groep automotive aangemaakt met daarin de Nederlandse Facebook-pagina’s van onder andere Audi, Ford, Hyundai, Peugeot, BMW, Fiat, Mazda en Kia. Ook hier krijgen we eerst weer een dashboard te zien. Maar ook hier hetzelfde probleem als voorheen. Doordat er informatie van maar liefst 8 pagina’s wordt getoond, ziet het dashboard er erg rommelig uit. Dit wordt pas beter als je de individuele grafieken en tabellen gaat bekijken. In deze grafieken en tabellen ligt overigens ook de meest interessante informatie verscholen.

AllFacebook Stats automotive

Analytics tool 2: Socialbakers

Tot zover AllFacebook Stats. Nu is het tijd om een kijkje te nemen naar kandidaat nummer 2: Socialbakers. Deze analytics tool is ontwikkeld door het Tsjechische bedrijf Candytech, een van de Facebook Preffered Developer Consultants. Voor de test heb ik gebruikgemaakt van het Multi 20 pakket waarmee het mogelijk is om tot 20 Facebook pagina’s te analyseren. Met 400 dollar per maand is Socialbakers wel 2 keer zo prijzig als AllFacebook stats.

Ook bij Socialbakers is het vrij gemakkelijk om een account aan te maken en in te richten. Alleen het toevoegen en inladen van de Facebook-pagina’s duurt wat langer dan bij AllFacebook Stats. Ook hier is het mogelijk om groepen van Facebook-pagina’s te maken door middel van labels. Bij het toevoegen van de pagina’s kwam ook gelijk het grootste gemis van Socialbakers aan het licht: het is zelf niet mogelijk om pagina’s te verwijderen nadat je ze hebt toegevoegd. Hiervoor moet je een mail sturen naar de klantenservice met het verzoek om pagina’s uit je account te verwijderen. Erg onhandig en omslachtig. Enige navraag bij mijn contactpersoon leerde mij dat dit te maken heeft met de server load. Maar dat vind ik persoonlijk geen excuus voor het ontbreken van deze mogelijkheid. De functie is overigens wel in ontwikkeling en zal binnen “afzienbare tijd” worden uitgerold.

Socialbakers Dashboard

Wat gelijk opvalt bij Socialbakers is het zeer overzichtelijke dashboard ten opzichte van AllFacebook Stats. Door middel van tabs kun je gemakkelijk door de grafieken heen bladeren en de informatie wordt op zo’n manier weergegeven dat het overzichtelijk blijft. Een absoluut pluspunt. Ook kun je gemakkelijk de periode van de analyse aanpassen.

Socialbakers Leaderboard

Bij Socialbakers is het ook mogelijk om de resultaten te bekijken van een enkele pagina of te filteren op een groep van pagina’s. Daarnaast heeft Socialbakers ook de mogelijkheid om 2 pagina’s met elkaar te vergelijken, bijvoorbeeld de pagina’s van Hi versus Vodafone Nederland.

Socialbakers Hi vs Vodafone

Socialbakers biedt naar mijn mening meer en betere informatie dan Allfacebook Stats. Naast data over het aantal fans, de content en de engagement (vind ik leuk, reacties, fan postings) kun je bijvoorbeeld ook de key influencers identificeren. Een essentiële functie als het om social media gaat. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien dat Pieter Halkers en Jacqueline van Velzen de belangrijkste influencers zijn op de Facebook-pagina van Kia Nederland.

Socialbakers Key influencers Kia Nederland

Een andere handige functie van Socialbakers is de mogelijkheid om de resultaten als PDF of als CSV te exporteren. Zo kun je de rapportages gemakkelijk door mailen of de data gebruiken in andere programma’s. Als voorbeeld heb ik een aantal PDF-rapportages gemaakt voor de Facebook-pagina’s van o.a. Hema, Hi en Ben & Jerry’s. Een functie van Socialbakers die op dit moment nog in bèta is, is de mogelijkheid om responsetijden te meten. Met andere woorden: hoe snel reageert het merk na een vraag (comment) van een fan op de Facebook fanpagina. Zeker vanuit het perspectief van klantenservice een zeer interessante functie. Een klein beetje testen met de pagina’s van T-Mobile Plein en Vodafone Nederland liet al wat leuke resultaten zien.

De winnaar: Socialbakers

Na beide tools uitgebreid te hebben getest is Socialbakers voor mij de absolute winnaar. De hoeveelheid van de informatie die het pakket biedt, gecombineerd met de overzichtelijke presentatie en de extra mogelijkheden wegen wat mij betreft zwaarder dan het prijsverschil tussen beide pakketten. Wat overigens niet wil zeggen dat Allfacebook Stats een slechte analytics tool is. Zoals gezegd liggen de verbeterpunten van Socialbakers vooral op het gebied van de snelheid van de servers en de mogelijkheid om ook pagina’s te verwijderen uit het dashboard. Wat dat betreft kunnen ze nog wel wat leren van hun collega’s bij AllFacebook Stats.

Op basis van de test hebben wij besloten om partner te worden van Socialbakers, zodat wijzelf en onze klanten gebruik kunnen maken van deze tool. Ik ben ook erg benieuwd naar jullie gebruikerservaringen met bovenstaande tools of andere tools. Mocht je dus nog toevoegingen hebben, laat ze achter in de comments.

Update van de redactie 7-11-2012: AllFacebook heeft haar naam inmiddels gewijzigd in Quintly.

Lees ook de andere artikelen in deze serie.