Columns

Mag een overheid de stekker uit sociale media trekken?

0

Minister-president David Cameron heeft zojuist het House of Commons toegesproken over de rellen in Engeland. Over de rol van sociale media bij het onstaan en verspreiden van de rellen zei hij het volgende: “Free flow of information can be used for good. But it can also be used for ill. And when people are using social media for violence we need to stop them.”

“So we are working with the Police, the intelligence services and industry to look at whether it would be right to stop people communicating via these websites and services when we know they are plotting violence, disorder and criminality.”

Lees hier zijn hele toespraak.

Een soortgelijke situatie ontstond er eerder in de Arabische landen toen deze ook geconfronteerd werden met berichtgeving via sociale netwerken die niet strookte met hun beleid. In een artikel “The Tweets Must Flow” reageerde medeoprichter Biz Stone van Twitter toen als volgt: “We don’t always agree with the things people choose to tweet, but we keep the information flowing irrespective of any view we may have about the content.”

De minister-president van Engeland begeeft zich dus met zijn toespraak op glad ijs. Het recht op vrijheid van meningsuiting komt hiermee in het geding. Want waar leg je de grens? Welke tweet mag wel en welke niet? Welke foto mag wel geüpload worden en welke niet? Wat mag je als overheid censureren en wat niet?

Een ding lijkt onvermijdelijk, het internet zal in de toekomst meer gemonitord worden.

Naschrift redactie: morgen besteden we in ons hoofdartikel uitgebreid aandacht aan dit vraagstuk.