Innovatie

Apple na Steve Jobs

0

Apple’s CEO Steve Jobs heeft zijn ontslag ingediend bij de Raad van Commissarissen van Apple. Jobs was een van de oprichters van het bedrijf en bereikte iconische status als de visionair achter Apple’s successen. Wat betekent zijn vertrek voor de toekomst van Apple?

In zijn ontslagbrief schrijft Steve Jobs:

I have always said if there ever came a day when I could no longer meet my duties and expectations as Apple’s CEO, I would be the first to let you know. Unfortunately, that day has come. I hereby resign as CEO of Apple. I would like to serve, if the Board sees fit, as Chairman of the Board, director and Apple employee. As far as my successor goes, I strongly recommend that we execute our succession plan and name Tim Cook as CEO of Apple. I believe Apple’s brightest and most innovative days are ahead of it. And I look forward to watching and contributing to its success in a new role. I have made some of the best friends of my life at Apple, and I thank you all for the many years of being able to work alongside you.
Steve

Einde van een tijdperk

Met het terugtreden van Jobs als CEO komt er een einde aan een tijdperk. Steve Jobs was in 1976 een van de mede-oprichters van Apple. In de tachtiger jaren introduceerde Apple haar eerste grote succes: de Macintosh. Een machtsstrijd met de directie leidde ertoe dat Jobs in 1984 Apple verliet. In de daarop volgende jaren startte hij het bedrijf NeXT, dat in 1996 door Apple werd overgenomen. Een jaar later (1997) werd Jobs CEO van Apple. Bij Apple was Jobs visie van producten, die zowel functioneel als esthetisch moesten zijn, leidend. Design speelt een grote rol bij alle Apple producten.

Apple’s grootste successen dankzij Steve Jobs

In de laatste jaren breidde Apple haar productportfolio gigantisch uit. Eerst met de iPod, vervolgens de iPhone en vorig jaar met de iPad. Productlijnen die allemaal extreem succesvol zijn en waarmee Apple vaak een dominante positie verwierf in een nieuwe productcategorie. Jobs wordt over het algemeen gezien als de man achter deze successen. Vandaar dat er ook bij eerdere geruchten over een eventueel vertrek nervositeit ontstond over de toekomst van Apple, dat inmiddels in een nek-aan-nek race ligt met Exxon Mobil voor de titel van meeste waardevolle bedrijf ter wereld. De waarde van het aandeel Apple steeg met een factor 100, sinds Jobs in 1997 als CEO het roer overnam.

Over de persoonlijkheid van Jobs is veel geschreven. Hij wordt door mensen omschreven als charismatisch, overtuigend, maar ook uitzonderlijk veeleisend en opvliegend. Al vele jaren kampt hij met gezondheidsklachten, met herhaaldelijk ziekteverlof en onzekerheid over de toekomst van Apple als gevolg.

Opvolger Tim Cook

Jobs wordt opgevolgd door Tim Cook, tot op heden de Chief Operating Officer van Apple. Cook vervult de baan al sinds januari als plaatsvervanger, toen Jobs met ziekteverlof ging. Ook in 2004 verving hij Jobs al 2 maanden, toen deze werd behandeld voor kanker en nogmaals in 2009 toen Jobs een levertransplantatie onderging. Cook staat bekend als een rustige man, dit in tegenstelling tot Jobs, die om half vijf ’s ochtend start met het versturen van e-mails naar zijn medewerkers. Tegelijkertijd heeft hij een imago van een harde leider. De vraag is of hij de successen van Jobs kan evenaren. Sommige analisten zijn hier niet van overtuigd. Volgens hen is Cook niet een visionair zoals Jobs en mist hij charisma.

Jobs gaat… en blijft

Betekent dit dat Jobs Apple compleet verlaat? Nee, hij treedt toe tot de Raad van Commissarissen en wordt daar voorzitter van. Een stap die ongetwijfeld mede bedoeld is om aandeelhouders gerust te stellen. In een eerste reactie op de aankondiging daalde het aandeel Apple met 7% om daarna weer iets te herstellen. Een indicatie van het belang dat aan de persoon Steve Jobs wordt toegekend als het gaat om de toekomst van Apple.

De toekomst van Apple

Te verwachten valt dat Apple op korte termijn geen ander beleid gaat voeren. De successen van de iPod, iPhone en iPad zet men ongetwijfeld voort. Fundamenteler is de vraag welke kansen Apple ziet voor andere, nieuwe producten. De rol van Steve Jobs bij deze keuzes wordt beperkter. Desalniettemin zal ook de nieuwe CEO graag naar de grote meester luisteren. Immers, Jobs heeft Apple door een moeilijke periode geholpen eind jaren negentig en heeft sindsdien bijna alleen triomfen gekend. De vraag ‘What would Steve do?’ zal ongetwijfeld nog menigmaal gesteld worden op het Apple hoofdkwartier.

Op lange termijn heeft Jobs vertrek als CEO meer impact. Op een gegeven moment moet de nieuwe CEO een eigen stijl en koers laten zien. De vraag is in hoeverre die gaat afwijken van de koers die door Jobs is ingezet. Daar komt ook het punt van presentatie bij. Steve Jobs wist nieuwe producten op haast profetische manier te promoten. Mede door zijn persoonlijke charisma en sales kwaliteiten was Apple in staat producten te verkopen die soms qua functionaliteit niet veel afweken van de concurrentie. Terwijl Apple er toch fors hogere prijzen voor kon bedingen. In categorie na categorie. Je wilt niet zomaar een smartphone, maar een iPhone. Niet zomaar een tablet, maar een iPad. De combinatie van design en het merk imago zijn voldoende om miljoenen mensen naar de winkel te lokken als er weer een nieuw Apple product verschijnt. Een succes dat door vriend en vijand aan Steve Jobs wordt toegeschreven. De toekomst van Apple is niet te voorspellen. Zeker is dat die anders wordt dan met Steve Jobs als CEO. Het worden dus interessante tijden voor Apple liefhebbers, haters en aandeelhouders.