Apps & Tools, How to

Crowdbooster: Meet bereik en effect van je tweets [tooltip]

0

Twitteren is leuk, maar hoe weet je wat het bereik en het effect is van je tweets? Je kunt via bit.ly of ow.ly het aantal clicks op de links die je in een tweet plaatst meten. Maar wat als je een tweet stuurt zonder link? Daar komt Crowdbooster om de hoek kijken.

Social performance van je Twitteraccount

Crowdbooster meet je social performance. Zodra je ingelogd bent in Crowdbooster, kun je je Twitteraccount koppelen. Vervolgens gaat Crowdbooster je tweets en volgers analyseren. Ondertussen kun je nog 2 andere Twitteraccounts koppelen, mocht je dat willen. Als de analyse klaar is, krijg je een mooi overzicht te zien met de volgende meetpunten:

  • Impressions
  • Follower Growth
  • Influential Followers
  • Top Retweeters

Impressions

Impressions geeft je inzicht in het bereik van je tweets, door middel van het aantal retweets en replies en het aantal volgers van degenen die je retweeten. Je kunt kiezen uit een table view, waarin je chronologisch het aantal retweets en het bereik ziet, en een graph view. In de grafiek kun je klikken op een bolletje om meer informatie te krijgen. Hoe hoger op de y-as het bolletje staat, hoe meer impressies, hoe verder op de x-as, hoe meer retweets. Hoe meer replies, hoe groter het bolletje.

Recommendations & Follower Growth

Bovenin het scherm zie je ook enkele recommendations op basis van het bereik van je specifieke tweets. Crowdbooster rekent namelijk uit wanneer ongeveer de beste tijden zijn om te tweeten. Op deze tijden heb je de grootste kans dat mensen je tweets zien en/of retweeten. Daarnaast krijg je ook advies om meer links te delen van bepaalde bronnen en om met bepaalde invloedrijke volgers de conversatie aan te gaan.

Follower Growth laat je zien hoe je follower base is gegroeid of natuurlijk is afgenomen. Je krijgt in combinatie met (de analyse van) je tweets, een goed overzicht over hoe je volgers op je tweets reageren.

Influential Followers & Top retweeters

Wanneer je meer en meer mensen gaat volgen, is het handig om te weten wie je influential followers zijn. Deze mensen kunnen er namelijk makkelijk voor zorgen dat je bereik gigantisch omhoog gaat. De berekening achter ‘influential followers’ is niet helemaal duidelijk, omdat bijvoorbeeld ook accounts als myEN (Evernote) erin staan. Dit account is enkel bedoeld om Evernote te linken met je Twitteraccount. Waarschijnlijk heeft het met name te maken met het aantal volgers.

Top retweeters geeft een overzicht van mensen die jouw tweets hebben geretweet. Zo kun je zien hoevaak ze een tweet hebben geretweet en hoeveel impressions je tweets in totaal hebben ontvangen hierdoor. Wanneer je op de persoon klikt, kun je ook de tweets zien die zij hebben geretweet. Deze methode maakt alleen gebruik van de native retweet en dus niet voor de ‘quote retweet/handmatige RT’.

Invite nodig?

Met een betaald account kun je al deze data exporteren, om te kunnen gebruiken in andere analyses. De gratis versie biedt echter voldoende inzichten. Ik maak vooral gebruik van de recommendations en top retweeters. Op deze manier krijg ik een goed inzicht in mijn volgers, welke content aanspreekt en wanneer ik het beste kan tweeten. Aangezien Crowdbooster nog niet voor iedereen beschikbaar is, kun je niet zomaar inloggen. Ik heb een tiental invites tot mijn beschikking. Wil je een uitnodiging ontvangen? Laat het dan hieronder weten in een reactie.

Ga naar Crowdbooster.com om deze tool uit te proberen. Als je zelf leuke tooltips hebt en daar over wilt schrijven, neem dan contact met ons op! Lees ook de andere artikelen in in deze serie.